Herkese iyi akşamlar sevgili dostlarım,
İşte yine bir balkabaklı tarifle daha karşınızdayım. Bu balkabağına fena taktım ben, sizleri bile bıktırmış olabilirim belki ama ne yapayım aklıma o an ne gelirse deniyorum ve lezzetleri de hiç fena olmuyor. Öyle bir sebze ki neye koysanız yakışıyor. Tatlısı tuzlusu hepsi oluyor.
Bu tarifi de eskiden rahmetli babaannem sadece balkabağından sık sık yaparmış, annemden duyardım, üstüne şeker serpip yerlermiş.Aklıma oradan geldi ve biraz kendi yorumumu katarak denemek istedim.Harika oldu, buyrun hemen paylaşalım:
Malzemeler:
3- 4 tane yufka
1 kase tahin
1kase tozşeker
1 kase iri kıyılmış ceviz
2-3 dilim balkabağı
1 çay bardağı sıvıyağ
üzerine sürmek için:
yumurta
2 kaşık yoğurt
1 tatlı kaşığı tozşeker
susam
Yapılışı:
Önce arkadaşlar böreğin iç harcı olan kabağı rendeleyin ve suyunu sıkın.
Sosu için tahin ve sıvıyağı karıştırın.
Bir yufkayı serin, üzerine tahin ve sıvıyağ karışımından gezdirin ve yufkanın her tarafına sürülmesini sağlayın.Tozşeker ve ceviz serpip yufkayı ikiye bölün.Böldükten sonra rulo yapın ve etrafında gül böreği yapar gibi döndürün.Yağlanmış tepsiye yerleştirin.
Diğer yarısına da aynı işlemi uygulayın ve onu da tepsideki böreğin etrafına sarın.
Kalan yufkalara da aynı işlemleri uygulayın, böreği kol böreği şeklinde tepsiye yerleştirin. Yani tüm yufkaları birbirinin etrafına sararak bir tepsi börek elde edeceksiniz.
Üzeri için yumurta, yoğurt ve şekeri çırpıp böreğin tamamen üzerine sürün.Bol susam serpin.
160 derece ısıtılmış fırına verip kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkarınca üzerine hemen avucunuzla biraz su serpiştirip üzerini örtün, içini çekmesini sağlayın.
Biraz ılınınca dilimleyip bir güzel yiyin.Afiyetler olsun arkadaşlar.
Bu börek ılık tüketildimi çok daha lezzetli oluyor, eğer artarsa ısıtıp öyle tüketin, tahin ve balkabağı, bir de ceviz birbirine öyle lezzetli bir uyum sağlıyor ki anlatamam, yedikçe yiyesiniz geliyor. Tabi bu söylediklerim balkabağını sevenler için geçerli, bunu hiç sevmeyenlerimiz de var tabiiki.Sevenlere denemeleri tavsiye olunur ayrıca bu böreği bütün kol böreği şeklinde değil de yufkaları dörde bölüp tek tek gülbörekleri şeklinde de hazırlayabilirsiniz.Bir de hazır baklava yufkasıyla da yapabilirsiniz, daha çıtır bir börek elde edersiniz.
Hepinize sevdiklerinizle güzel, huzurlu ve sağlıklı bir pazar diliyorum. Çocuklarımız da tatile girdi, haydi bakalım onlar için daha çok mutfağa girme zamanı sevgilerimle...
değişik ve çok güzel bir görüntü canım.çok beğendim.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilBal kabağının faydalarını okudum geçenlerde, saymakla bitmiyor..hemen aldım, artık çorbaya, tatlıya, tuzluya ekleyeceğim ben de..:) tatlısını yemiyorlar, ben de bir şeylerin içinde gizlice yediririm değil mi ama? ;)
YanıtlaSilEllerine sağlık..:)
nasıl bir lezzettir bu börek :)))
YanıtlaSilen kısa zamanda yapmak istiyorum inşallah
eline fikrine sağlık
Canım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Çok değişik bir tarif olmuş.
Sevgiyle kal.
ilk defa böyle bir börek görüyorum :).ama içinde olan malzemeden tadını hayal ettimde hiç fena olmamıştır.ellerinize sağlık
YanıtlaSilharika bir lezzeti olduğuna eminim.ellerinize sağlık.sevgiler
YanıtlaSilharika bir lezzeti olduğuna eminim.ellerinize sağlık.sevgiler
YanıtlaSilÇOK DEĞİŞİK BİR TARİF CANIM ELLERİNE SAGLIK
YanıtlaSilçok değişik bir börek.çok güzel görünüyor.ellerine sağlık canım.bende denemek isterim bakalım herşeyi yemeyen benim çocuklar seveceklermi.
YanıtlaSilkocaman sevgiler...
hımm,annem sağlığında el açması yapardı bunu,yalnız tahinsiz,şahane bile az kalır tadının tarifinde.,evde de balkabağım var,yapıcam bunu ben
YanıtlaSilteşekkürler
tahin koymasam olur mu acaba,denedin mi hiç?anneme soramam çünkü artık beni bile hatırlamıyor:(
Cok farkli bir lezzet oldugunu dusunuyorum. Ellerinize saglik...
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilEline sağlık. Nefis bir börek olmuş. Sevgilerimle :)
YanıtlaSilÖzgen'cim bir aya yakındır çok ağır grip geçirdim hiç bir arkadaşın sayfasına grip bakamadım. Gelmeyeli ne güzel tarifler vermişsin. Hepsine tek tek baktım. Ellerine sağlık seni ve çocukları öptüm canım..
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilyaptım,blogda yayınladım,eline sağlık,benim de:))
YanıtlaSilboyle degisik tarifler gormek cok hos ellerine saglik canim.
YanıtlaSilBen balkabağı böreğini eskiden beri yaptığımız tarife göre ama tahinlisini de baklava yufkası ile tatlı olarak yapıyorum.Sizin ki ikisinin birleşimi gibi değişik olmuş :) Elinize sağlık.
YanıtlaSilbu mutlaka denenmeli...
YanıtlaSil