BALKABAKLI TAHİNLİ TATLI BÖREK


Herkese iyi akşamlar sevgili dostlarım,
İşte yine bir balkabaklı tarifle daha karşınızdayım. Bu balkabağına fena taktım ben, sizleri bile bıktırmış olabilirim belki ama ne yapayım aklıma o an ne gelirse deniyorum ve lezzetleri de hiç fena olmuyor. Öyle bir sebze ki neye koysanız yakışıyor. Tatlısı tuzlusu hepsi oluyor.
Bu tarifi de eskiden rahmetli babaannem sadece balkabağından sık sık yaparmış, annemden duyardım, üstüne şeker serpip yerlermiş.Aklıma oradan geldi ve biraz kendi yorumumu katarak denemek istedim.Harika oldu, buyrun hemen paylaşalım:

Malzemeler:
3- 4 tane yufka
1 kase tahin
1kase tozşeker
1 kase iri kıyılmış ceviz
2-3 dilim balkabağı
1 çay bardağı sıvıyağ
üzerine sürmek için:
yumurta
2 kaşık yoğurt
1 tatlı kaşığı tozşeker
susam

Yapılışı:
Önce arkadaşlar böreğin iç harcı olan kabağı rendeleyin ve suyunu sıkın.
Sosu için tahin ve sıvıyağı karıştırın.
Bir yufkayı serin, üzerine tahin ve sıvıyağ karışımından gezdirin ve yufkanın her tarafına sürülmesini sağlayın.Tozşeker ve ceviz serpip yufkayı ikiye bölün.Böldükten sonra rulo yapın ve etrafında gül böreği yapar gibi döndürün.Yağlanmış tepsiye yerleştirin.
Diğer yarısına da aynı işlemi uygulayın ve onu da tepsideki böreğin etrafına sarın.
Kalan yufkalara da aynı işlemleri uygulayın, böreği kol böreği şeklinde tepsiye yerleştirin. Yani tüm yufkaları birbirinin etrafına sararak bir tepsi börek elde edeceksiniz.
Üzeri için yumurta, yoğurt ve şekeri çırpıp böreğin tamamen üzerine sürün.Bol susam serpin.
160 derece ısıtılmış fırına verip kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkarınca üzerine hemen avucunuzla biraz su serpiştirip üzerini örtün, içini çekmesini sağlayın.
Biraz ılınınca dilimleyip bir güzel yiyin.Afiyetler olsun arkadaşlar.
Bu börek ılık tüketildimi çok daha lezzetli oluyor, eğer artarsa ısıtıp öyle tüketin, tahin ve balkabağı, bir de ceviz birbirine öyle lezzetli bir uyum sağlıyor ki anlatamam, yedikçe yiyesiniz geliyor. Tabi bu söylediklerim balkabağını sevenler için geçerli, bunu hiç sevmeyenlerimiz de var tabiiki.Sevenlere denemeleri tavsiye olunur ayrıca bu böreği bütün kol böreği şeklinde değil de yufkaları dörde bölüp tek tek gülbörekleri şeklinde de hazırlayabilirsiniz.Bir de hazır baklava yufkasıyla da yapabilirsiniz, daha çıtır bir börek elde edersiniz.


Hepinize sevdiklerinizle güzel, huzurlu ve sağlıklı bir pazar diliyorum. Çocuklarımız da tatile girdi, haydi bakalım onlar için daha çok mutfağa girme zamanı sevgilerimle...

Yorumlar

  1. değişik ve çok güzel bir görüntü canım.çok beğendim.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Bal kabağının faydalarını okudum geçenlerde, saymakla bitmiyor..hemen aldım, artık çorbaya, tatlıya, tuzluya ekleyeceğim ben de..:) tatlısını yemiyorlar, ben de bir şeylerin içinde gizlice yediririm değil mi ama? ;)
    Ellerine sağlık..:)

    YanıtlaSil
  3. nasıl bir lezzettir bu börek :)))
    en kısa zamanda yapmak istiyorum inşallah
    eline fikrine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Canım,
    ellerine sağlık. Çok değişik bir tarif olmuş.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  5. ilk defa böyle bir börek görüyorum :).ama içinde olan malzemeden tadını hayal ettimde hiç fena olmamıştır.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. harika bir lezzeti olduğuna eminim.ellerinize sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
  7. harika bir lezzeti olduğuna eminim.ellerinize sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
  8. ÇOK DEĞİŞİK BİR TARİF CANIM ELLERİNE SAGLIK

    YanıtlaSil
  9. çok değişik bir börek.çok güzel görünüyor.ellerine sağlık canım.bende denemek isterim bakalım herşeyi yemeyen benim çocuklar seveceklermi.
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. hımm,annem sağlığında el açması yapardı bunu,yalnız tahinsiz,şahane bile az kalır tadının tarifinde.,evde de balkabağım var,yapıcam bunu ben
    teşekkürler
    tahin koymasam olur mu acaba,denedin mi hiç?anneme soramam çünkü artık beni bile hatırlamıyor:(

    YanıtlaSil
  11. Cok farkli bir lezzet oldugunu dusunuyorum. Ellerinize saglik...

    YanıtlaSil
  12. Canım ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Eline sağlık. Nefis bir börek olmuş. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  14. Özgen'cim bir aya yakındır çok ağır grip geçirdim hiç bir arkadaşın sayfasına grip bakamadım. Gelmeyeli ne güzel tarifler vermişsin. Hepsine tek tek baktım. Ellerine sağlık seni ve çocukları öptüm canım..

    YanıtlaSil
  15. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  16. yaptım,blogda yayınladım,eline sağlık,benim de:))

    YanıtlaSil
  17. boyle degisik tarifler gormek cok hos ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  18. Ben balkabağı böreğini eskiden beri yaptığımız tarife göre ama tahinlisini de baklava yufkası ile tatlı olarak yapıyorum.Sizin ki ikisinin birleşimi gibi değişik olmuş :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder