PATATESLİ YUMURTA VE KAHVALTILIK SALÇA


Herkese merhabalar, bu sabah biraz geç kaktım ve sinir oldum kendime.Hiç sevmem geç kalkmayı, günümü harcamış gibi hissederim, sabahın o güzel, sakin havasını yaşamak isterim.Kendimle başbaşa kalırım.
Tabi pazar günlerinin yeri başka erken kalkmak biraz suya düşer. Aheste aheste kahvaltımız edilir, deyim yerindeyse pinekleme vaktidir.Uzun uzun çaylar içilip, gazeteler okunur. Kızımızla güzelce dolu dolu vakit geçiririz.

Neyse bu sabah ta daha güzel şeyler hazırlamak için erken kalkmak isterdim ama uyanamamışım malesef.O yüzden sinir oldum kendime. Yine de çok sevdiğim patatesli yumurtayı yaptım alelacele. Biz bu yumurtayı çok seviyoruz. Buyrun paylaşalım:

Malzemeler:

Kişi sayısına göre yumurta
2 orta boy patates
azıcık tereyağ
tuz, karabiber, kekik, kırmızı toz biber
yarım çay bardağı süt
kaşar peyniri
sucuk, salam
Patetesleri kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:

Önce arkadaşlar patatesleri küp küp doğrayın ve sıvıyağda kızartın.
Sonra yumurta, süt ve baharatları çırpın. tavaya azıcık tereyağı ekleyin ve yumurtalı karışımı kızaran patateslerin üzerine dökün. Üzerine küp doğranmış kaşarları,sucuk ve salamları yayın. kısık ateşte için için pişmeye bırakın.

Pişince üzerine kırmızı biber serpin, afiyetle yeyin...:)




Bir de sizlere annemin kış hazırlığı olarak yaptığı harikamı harika bir kahvaltılık salça tarifini vermek istiyorum. Oher yaz sonunda domates ve salçalık kırmızı biberler bolken kavanozlar dolusu bunlardan yapar ve aramızda paylaşırız. Ben henüz kendim yapmadım ama az miktarlarda da olsa kendim yapmayı deneyeceğim artık çünkü böyle bir lezzetten mahrum olmayı istemem.

Bu salçayı ekmeğinizin üstüne sürüp yediğinizde inanın canınız başka birşey istemiyor.
Bu kadar methettikten sonra anlatayım nasıl yapıldığını.

Yapılışı:

Bir kavanoz için 5 kilo salçalık kırmızıbiber, 2 kilo domatesi alın.Bunları yıkayıp irice doğrayın.Ayrıca 1 kilo patlıcan alıp iyice soyun ve bunları da doğrayıp tuzlu suds bekletinki acı suyu çıksın.
Sonra bütün bu malzemeleri büyük bir tencereye alın ve kaynatın. İyice yumuşayınca kevgire koyun ve suyunu süzdürün. Annem bunu köyde bahçede büyük kazan içinde suyunu süzdürmeden sürekli kaynatarak yapıyor.Kendi suyunu çekiyor.Ama malesef mutfaklarımızda bir tüpü bitirme olasılığı olduğundan süzüyoruz ve kevgirden geçiriyoruz.

Kevgirden geçirdikten sonra yine pişirdiğimiz tencereye alıyoruz ve içine bir avuç tuz, bir avuç şeker, dilerseniz küçük acı biberlerden ve 1 çay bardağına yakın sıvıyağ ekleyip koyulaşana kadar karıştırarak kaynatıyoruz.İyice koyulaşınca ocağı söndürüp sıcakken cam kavonaza doldurup kapağını sıkıca kapatıyoruz. Hemen ters çeviriyoruz. Bu ayrıntı çok önemli çünkü hemen yapmazsak bozulurlar.

Biraz zahmetli gibi ama daha az miktarlarda da yapabilirsiniz. Ama gerçekten harika bir kahvaltılık ve kış hazırlığı. Afiyetler olsun sevgiler...



Yorumlar

  1. patetes harika olmuş.mutlaka deneyecem.ellerine sağlık arkadaşım.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Tatil günleri geç kalkmakdan ben de hiç hoşlanmam. Ama siz çok güzel devam etmişsiniz. Kahvaltı çok hoş.
    Salçaya patlıcan konduğunu sizden öğrendim. Bu şekilde deneyeceğim mevsimi gelince. Çünkü hem salçayı hem de patlıcanı çok severim.

    YanıtlaSil
  3. Hem senin hem anneciğinin ellerine, emeğine sağlık. Nefis görünüyorlar. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. canım Özgenciğim,
    en azından pazar günler kızma kendine emi:)
    tüm hafta çalışsan da çalışmasan da erkenden kalkmak zorunda oluyor insan zaten..
    patatesli yumurtanın bir benzerini annem de yaptı bize bu sabah:)
    omlet ve yumurtaları hep annem yapar çünkü ben beceremiyorum evett itiraf ettim gitti:))

    YanıtlaSil
  5. özgencim ellerine sağlık nefis olmuş.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. İyi pazarlar:)) Yumurtada salçada nefis olmuş ellerinize sağlık tam bir kahvaltı keyfine layık olmuşlar... Blogunuzu gezdim nefis tatlarla dolu emeğinize sağlık sizi izlemeye aldım banda beklerim sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Nefis olmuş ellerine sağlık arkadaşım! Sevgiler Hülya

    YanıtlaSil
  8. ellerinize sağlık.. kahvaltılıklar çok güzel..

    YanıtlaSil
  9. Özgen'cim benim de en sıkıştığım anda kurtarıcı öğünüm yumurtalı patatestir. Giritliler bunu yanında hurma zeytinle çok severler. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  10. sabah kahvaltılarına bayılırım.....en sevdiğim öğün...iyi bir hafta sizin olsun.

    YanıtlaSil
  11. özgencim ellerine sağlık arkadaşım.patatesli yumurtaya bayılırım.dün sabah aynısı tabağımdaydı.ellerine sağlık.sevgiler canım arkadaşım.

    YanıtlaSil
  12. Canım,
    ellerine sağlık. Yumurtalar ve salça çok güzel görünüyor.
    Salçanın o kadar güzel olduğuna şaşmamalı. Miss gibi bahçede üstelik anne eli değmiş. Afiyetler olsun.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  13. ÖZGENCİM ELLERİNE SAĞLIK BENDE ÇOK SEERİM PATATESLİ YUMURTAYI.ÇOKDA LEZİZ GÖRÜNÜYOR ŞAHSEN:))
    ÖPÜYORUM

    YanıtlaSil
  14. Her ikisininde çok lezzetli olduğuna eminim.Özellikle salçayı çok merak ettim.Yazın yapmayı çok isterim.
    Ellerine sağlık
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. ellerinize sağlık nice pazarlar geçirmeniz dileğiyle

    YanıtlaSil
  16. Annenizin ve sizin ellerinize sağlık.kahvatılık patates çok güzel oluyor bizim de favorilerimizden.Kahvaltılık salçada patlıcan ilginç geldi yazın deniycem.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  17. Benimde buna benzer bir tarifim var ama ben kırmızı biber ve patlıcanı közleyip ilave ediyorum bu şekilde hiç duymamıştım tadını merak ettim doğrusu. Anneciğinizin eline sağlık artık sizinde bunu yapma zamanınız gelmiş bence..

    YanıtlaSil
  18. buna benzer bir tarif sayfamda var ama benimki közleniyor ve salça ekleniyor,bu tarifte değişik annenizin eline sağlık...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder