KURU YUFKADAN PIRASA BÖREĞİ


Herkese merhabalar sevgili dostlarım,
Bilirsiniz annelerimiz, büyüklerimiz özellikle köy yerlerde kışa hazırlık olarak komşularla toplaşıp birbirlerine çoğu zaman böreklik yufkalar açarlar. Bunları sacda sendirirler. Bütün, açık olarak veya baştan gözleme gibi katlanarak bu sendirme yani ocakta arkalı önlü biraz kurutma işlemini yaparlar. Annem genelde çok yer kaplamasın diye baştan gözleme gibi dörde katlıyor.
Kışın da misafir geldiğinde ya da canları istediğinde hemen istediği çeşit böreği yapıyor. Bu yıl  ben de ondan aldım, çünkü bu böreğin lezzeti bir başka oluyor, üstelik çok pratik. Buyrun paylaşalım.

Malzemeler:

8 adet kuru yufka
1 kiloya yakın pırasa
1 kaşık biber domates salçası
tuz, karabiber, kırmızıbiber
sıvıyağ
sosu için:
1 yumurta
1 bardak yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
üzeri için:
aynı sos
susam, çörekotu


Yapılışı:

Önce arkadaşlar yufkaları ıslatın ve bir kenarda yumuşamasını bekleyin.
İç harcı için pırasaları yıkayıp kıyın. Sıvıyağda kavurmaya başlayın, üzerine salça ve baharatlarını ekleyin.
İyice kavrulunca ocağı söndürün ve soğumaya bırakın.
Sos malzemelerini bir kasede iyice çırpın.
Bir yufkayı tepsiyi yağlayıp serin, aralarına bolca sos serperek 4 yufkayı üst üste yerleştirin.
Ortaya iç harcı tamamen yayın ve üstüne yine kalan 4 yufkayı aralarına sos sürerek yerleştirin.
Kalan sosu üzerine iyice yayın, bıçakla hertarafına batırın.
Bolca susam çörekotu serpin, vaktiniz varsa biraz bekletin ve 170 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.


Pişince hemen üzerine biraz su serpin, fırından çıkarın ve üzerine temiz bir bez örtün ki içini çeksin.
Afiyetler olsun sevgili dostlar, kuru yufkanız varsa muhakkak denemenizi öneririm, özellikle pırasayla ayrı bir güzel oluyor.
Sevgilerimle,sağlıcakla kalın...

Yorumlar

  1. hmm çok severim pırasa böreğini ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Benim teyzemde hep böreklerini kuru yufkadan yapardı. Onun lezzeti bambaşka! Pırasalı börekler zaten favorim. Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  3. Hem annenin hem de senin ellerinize sağlık,güzel bir börek.Bu ekmek kurban etiyle de iyi gider,sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. sen şimdi kapsan gelsen bu börekleri ,ben de hemen bi çay koysam:)))oyy ki oy yani:)ne güzel olurdu:))ellerine sağlık canımcım
    nefis görünüyor,çok öperim

    YanıtlaSil
  5. çok lezzetli olmuştur ellerinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Canım,
    anneciğin yapar da güzel olmaz mı? Gönderenin de yapanında ellerine sağlık. Nefis görünüyor.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  7. evet ya bizim komşular da yapardı taşındılar şimdi, özlüyoruz onları...
    zaman pırasa zamanı ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. bu bildiğimiz yufka ekmeği sanırım canım.çok güzel olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. teyzemin elinden bayılırım bu böreğe :) ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. Kuru yufka nasıl kullanılır bilmiyordum, teşekkürler.Artık rahatlıkla alıp, denerim.Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. Selamünaleyküm, blog isminiz benim blogumun ismi çok benziyor..
    Çok güzel olmuş elinize sağlık sık sık görüşmek ümidiyle..
    Allah'a emanet olun..

    YanıtlaSil
  12. oh oh pırasalı börek harikadır süperdir. tam da zamanları. ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. merhaba..kuru yufkadan yapılmış böregın tadına doyum olmaz..Ozlemısım vallahı o tadı.Bıde pırasalı yapmıssınız nefistir.Anneciğinizin ve sizin ellerinize emeğinize sağlık..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  14. İstanbul gibi bir yerde kuru yufka yapmak biraz zor olsada ben genelde tavada yapıyorum kuru yufkaları ne yapalım böyle idare ediyoruz artık :)

    eline sağlık olsn

    YanıtlaSil
  15. Kuru yufkayı babaannem yapardı, en son yiyeli otuz yılı geçmiştir:( Şimdi bembeyaz çarşaflara sarıp sakladığı günleri hatırladım. Tadı harika olur. Anneciğinin de senin de ellerine sağlık arkadaşım.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  16. Pırasalı böreğe baylırım. Hele el yapımı yufka ise tadında doyum olmaz.
    Kuru yufkadan da harika olmuştur. Ellerine sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Pirasayi uzun zamandir alip pisirmiyorum, bak aklima düsurdün :) Böregide bir harika oluyor, ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  18. ellerine sağlık arkadaşım.çok güzel olmuş böreğin

    ÖZLEM

    YanıtlaSil
  19. çok güzel olmuşlar ellerine sağlık canım
    hayırlı bayramlar

    YanıtlaSil
  20. ellerine sağlık,pırasalı böreklere bayılırım ben,anneannemn pırasalıböreğini anımsattı bana.
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. Bayılırım pırasalı böreğe, nefis görünüyor. Ellerine sağlık, afiyet olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. Pırasalı böreğe bayılırım.Kuru yufkaya da bayılırım.Kepekli undan yapıldıysa daha da çok severim.Kuru yufka ile börek hiç denemedim.Böreğin o kadar güzel görünüyor ki.Lezzeti fotoğraftan adeta belli oluyor.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  23. Harika ellerine sağlık,sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. Kuru yufka ile hemde pırasa böreği. Bayılırım, ellerine sağlık Özgen'cim. Sıkça gelemiyorum lütfen kusuruma bakma. Ayın 19'undan sonra rahatlayacağım sıkça görüşürüz. (o zaman da sen meşgul olacaksın sanırım)Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  25. Ahhh Allah rahmet eylesin babaannem yapardı eskiden nasıl güzel olurdu..
    Epeydir yemedim kuru yufkadan börek..
    Hele birde prasalısına inan bayılırım.
    Ellerine sağlık canıııım

    YanıtlaSil
  26. Küçücük Olmak Gerekmiş Bayram Güzel Geçsin Diye.. Biraz Şeker, Biraz Sevgi Gönderiyorum Sana. Kalbin Kocaman, İçindeki Çocuk Küçücük Kalsın Diye..İyi BAYRAMLAR

    YanıtlaSil

Yorum Gönder