Herkese merhabalar, bu sabah biraz geç kaktım ve sinir oldum kendime.Hiç sevmem geç kalkmayı, günümü harcamış gibi hissederim, sabahın o güzel, sakin havasını yaşamak isterim.Kendimle başbaşa kalırım.
Tabi pazar günlerinin yeri başka erken kalkmak biraz suya düşer. Aheste aheste kahvaltımız edilir, deyim yerindeyse pinekleme vaktidir.Uzun uzun çaylar içilip, gazeteler okunur. Kızımızla güzelce dolu dolu vakit geçiririz.
Neyse bu sabah ta daha güzel şeyler hazırlamak için erken kalkmak isterdim ama uyanamamışım malesef.O yüzden sinir oldum kendime. Yine de çok sevdiğim patatesli yumurtayı yaptım alelacele. Biz bu yumurtayı çok seviyoruz. Buyrun paylaşalım:
Malzemeler:
Kişi sayısına göre yumurta
2 orta boy patates
azıcık tereyağ
tuz, karabiber, kekik, kırmızı toz biber
yarım çay bardağı süt
kaşar peyniri
sucuk, salam
Patetesleri kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
Önce arkadaşlar patatesleri küp küp doğrayın ve sıvıyağda kızartın.
Sonra yumurta, süt ve baharatları çırpın. tavaya azıcık tereyağı ekleyin ve yumurtalı karışımı kızaran patateslerin üzerine dökün. Üzerine küp doğranmış kaşarları,sucuk ve salamları yayın. kısık ateşte için için pişmeye bırakın.
Pişince üzerine kırmızı biber serpin, afiyetle yeyin...:)
Bir de sizlere annemin kış hazırlığı olarak yaptığı harikamı harika bir kahvaltılık salça tarifini vermek istiyorum. Oher yaz sonunda domates ve salçalık kırmızı biberler bolken kavanozlar dolusu bunlardan yapar ve aramızda paylaşırız. Ben henüz kendim yapmadım ama az miktarlarda da olsa kendim yapmayı deneyeceğim artık çünkü böyle bir lezzetten mahrum olmayı istemem.
Bu salçayı ekmeğinizin üstüne sürüp yediğinizde inanın canınız başka birşey istemiyor.
Bu kadar methettikten sonra anlatayım nasıl yapıldığını.
Yapılışı:
Bir kavanoz için 5 kilo salçalık kırmızıbiber, 2 kilo domatesi alın.Bunları yıkayıp irice doğrayın.Ayrıca 1 kilo patlıcan alıp iyice soyun ve bunları da doğrayıp tuzlu suds bekletinki acı suyu çıksın.
Sonra bütün bu malzemeleri büyük bir tencereye alın ve kaynatın. İyice yumuşayınca kevgire koyun ve suyunu süzdürün. Annem bunu köyde bahçede büyük kazan içinde suyunu süzdürmeden sürekli kaynatarak yapıyor.Kendi suyunu çekiyor.Ama malesef mutfaklarımızda bir tüpü bitirme olasılığı olduğundan süzüyoruz ve kevgirden geçiriyoruz.
Kevgirden geçirdikten sonra yine pişirdiğimiz tencereye alıyoruz ve içine bir avuç tuz, bir avuç şeker, dilerseniz küçük acı biberlerden ve 1 çay bardağına yakın sıvıyağ ekleyip koyulaşana kadar karıştırarak kaynatıyoruz.İyice koyulaşınca ocağı söndürüp sıcakken cam kavonaza doldurup kapağını sıkıca kapatıyoruz. Hemen ters çeviriyoruz. Bu ayrıntı çok önemli çünkü hemen yapmazsak bozulurlar.
Biraz zahmetli gibi ama daha az miktarlarda da yapabilirsiniz. Ama gerçekten harika bir kahvaltılık ve kış hazırlığı. Afiyetler olsun sevgiler...
patetes harika olmuş.mutlaka deneyecem.ellerine sağlık arkadaşım.öpüyorum.
YanıtlaSilTatil günleri geç kalkmakdan ben de hiç hoşlanmam. Ama siz çok güzel devam etmişsiniz. Kahvaltı çok hoş.
YanıtlaSilSalçaya patlıcan konduğunu sizden öğrendim. Bu şekilde deneyeceğim mevsimi gelince. Çünkü hem salçayı hem de patlıcanı çok severim.
Hem senin hem anneciğinin ellerine, emeğine sağlık. Nefis görünüyorlar. Sevgiler.
YanıtlaSilcanım Özgenciğim,
YanıtlaSilen azından pazar günler kızma kendine emi:)
tüm hafta çalışsan da çalışmasan da erkenden kalkmak zorunda oluyor insan zaten..
patatesli yumurtanın bir benzerini annem de yaptı bize bu sabah:)
omlet ve yumurtaları hep annem yapar çünkü ben beceremiyorum evett itiraf ettim gitti:))
özgencim ellerine sağlık nefis olmuş.sevgiler.
YanıtlaSilİyi pazarlar:)) Yumurtada salçada nefis olmuş ellerinize sağlık tam bir kahvaltı keyfine layık olmuşlar... Blogunuzu gezdim nefis tatlarla dolu emeğinize sağlık sizi izlemeye aldım banda beklerim sevgilerimle...
YanıtlaSilNefis olmuş ellerine sağlık arkadaşım! Sevgiler Hülya
YanıtlaSilellerinize sağlık.. kahvaltılıklar çok güzel..
YanıtlaSilÖzgen'cim benim de en sıkıştığım anda kurtarıcı öğünüm yumurtalı patatestir. Giritliler bunu yanında hurma zeytinle çok severler. Ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilsabah kahvaltılarına bayılırım.....en sevdiğim öğün...iyi bir hafta sizin olsun.
YanıtlaSilözgencim ellerine sağlık arkadaşım.patatesli yumurtaya bayılırım.dün sabah aynısı tabağımdaydı.ellerine sağlık.sevgiler canım arkadaşım.
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Yumurtalar ve salça çok güzel görünüyor.
Salçanın o kadar güzel olduğuna şaşmamalı. Miss gibi bahçede üstelik anne eli değmiş. Afiyetler olsun.
Sevgiyle kal.
ÖZGENCİM ELLERİNE SAĞLIK BENDE ÇOK SEERİM PATATESLİ YUMURTAYI.ÇOKDA LEZİZ GÖRÜNÜYOR ŞAHSEN:))
YanıtlaSilÖPÜYORUM
Her ikisininde çok lezzetli olduğuna eminim.Özellikle salçayı çok merak ettim.Yazın yapmayı çok isterim.
YanıtlaSilEllerine sağlık
Sevgiler.
ellerinize sağlık nice pazarlar geçirmeniz dileğiyle
YanıtlaSilAnnenizin ve sizin ellerinize sağlık.kahvatılık patates çok güzel oluyor bizim de favorilerimizden.Kahvaltılık salçada patlıcan ilginç geldi yazın deniycem.Sevgilerimle...
YanıtlaSilBenimde buna benzer bir tarifim var ama ben kırmızı biber ve patlıcanı közleyip ilave ediyorum bu şekilde hiç duymamıştım tadını merak ettim doğrusu. Anneciğinizin eline sağlık artık sizinde bunu yapma zamanınız gelmiş bence..
YanıtlaSilbuna benzer bir tarif sayfamda var ama benimki közleniyor ve salça ekleniyor,bu tarifte değişik annenizin eline sağlık...
YanıtlaSil