Herkese merhabalar sevgili dost ve izleyenlerim,
Fethiye'de şu an hava felaket, fırtına, yağmur, soğuk, tam kış. İçerisi bile kapkaranlık,ışıkları yakıp oturuyoruz. Aslında tam uyku havası derler ya öyle işte, sevmiyorum böyle havaları hem de hiç. İçi kararıyor insanın, canı birşey yapmak istemiyor.
Şu an yapabileceğim tek şey heralde sizlerle bu lezzetli yemeği paylaşmak, tam da lahana bolken yapabileceğimiz en güzel kış yemeklerinden biri değilmi lahana sarması. Ben bu sefer fırında şöyle üzeri hafif kızarmış şekilde aralarına ince patates dilimleri koyarak denedim, harika da oldu. Buyrun paylaşalım:
Malzemeler:
1 adet orta boy sarmalık lahana
2-3 patates
İç Malzemesi:
1 su bardağı pirinç bulgur karışımı
2 adet kurusoğan
3 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz, karabiber, kimyon, pulbiber
Yarım çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı şeker
2 kaşık nar ekşisi
maydanoz
1 kaşık salça
Yapılışı:
Önce arkadaşlar tabiki lahanamızın yapraklarını haşlıyoruz.
Sonra iç harcımız için soğanları yemeklik doğrayıp bir güzel kavuruyoruz, sarımsakları ilave ediyoruz. Salçayı ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavuruyoruz ve pirinci ilave ediyoruz. Pirinci de şeffaflaşana kadar kavurup üzerine 1.5 bardak su ilave ediyoruz, tuzunu ve baharatlarını da ekleyip ayarlıyoruz, suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Pişince içine dilediğimiz miktarda maydanoz ilave edip karıştırıyoruz.
İç harcımız ılnınca lahana yapraklarına istediğimiz şekilde sarıyoruz.
Yaprakların kullanmadığımız kısımları varsa onları tavamızın altına yayıyoruz, 1 veya 2 sıra incecik yuvarlak dilimlenmiş patatesi de diziyoruz.
Patateslerin üzerine lahana sarmalarını diziyoruz. Aralara da ince dilimlenmiş patatesleri sıkıştırıyoruz.
Tavanın yanından 2-3 parmak gelecek kadar su veya salçalı su hazırlayıp tavaya döküyoruz.
Dolmaların üzerine biraz tuz serpip biraz daha zeytinyağı gezdiriyoruz. Üzerini ıslatımış yağlı kağıtla kapatıyoruz ve patatesler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Sonra üzerini açıp bir on dakika kadar üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz ve ılınınca afiyetle yiyoruz.
Bu kadar arkadaşlar yapanlara afiyetler olsun, lahana dolmasını bir de böyle fırında deneyin derim.
Daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
Tabi kıymalı da yapabilirsiniz daha da lezzetli olur.
Bu arada biz sıcacık evlerimizde oturup rahat ediyorken bizler için, vatanımız için savaşan askerlerimiz için lütfen dualarımızı eksik etmiyelim. Allah yardımcıları olsun ve sevdiklerine bağışlasın İnşallah...
Lahana sarmasını da pek severim. Tarifi okurken bile ağzım sulandı sanki. Ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim tavsiye ediyorum
Silof of lahana sarması en sevdiğim yemek yaaa :)
YanıtlaSilVallahi dene derim sevgili Deep daha lezzetli oluyor
Silİşte ben o lahanaları dağılmadan, erimeden haşlamasını bilsem sarılır da bu sarma.....
YanıtlaSilEllerinize sağlık, çok güzel görünüyor...
Teşekkür ederim vallahi ne yalan söyliyeyim ben de güzel haşlıyamıyorum yarısı gidiyor nerdeyse ama olsun kalanlarla da oluyor sevgiler
SilEn sevdigim yaa afiyet seker olsn ellerin dert görmesin canm 😀
YanıtlaSilFırında hiç duymamıştım denemeli :)
YanıtlaSilElinize sağlık farklı ve özgün bir tarif.İlk fırsatta deneyeceğim.
YanıtlaSil