GAZOZ TATLISI


Herkese merhabalar sevgili dost ve izleyenlerim,
Yeni bir haftaya başladık hayırlısıyla, bir başladıkmı su gibi akıp gidiyor, anlamıyoruz bile hele bir de günlük koşturmalarımız içinde pazartesinin başını cumanın da sonunu anlamadan getiriyoruz.
Bu tempo içinde işte böyle araya sıkıştırdığımız şeyler de oluyor. Şu an size vereceğim tatlı gibi mesela. Bu tatlıyı daha önce yayınlamıştım, bayağı oluyor fakat onu annem yapmıştı, onun en meşhur tatlısıdır. Memleketten bize geldiklerinde mutlaka bir tepsi yapar bize.
Fakat ben hiç yapmamıştım belki de yapamam diye düşünüyordum ama aklımda hep vardı bakalım denersem nasıl olur diye, annemin lezzetini yakalayabilirmiyim diye. Vallahi denedim mükemmel oldu artık gelen kalabalık misafirim olursa ilk sıraya koyuyorum şerbetli tatlı kategorisinde.
Fakat dikkat edin öyle bir yediriyor ki sık sık yapılacak bir şey değil, en iyisi kalabalık misafirlerinizi kollayın derim. Buyrun paylaşalım:




Malzemeler:
1 su bardağı sade gazoz
1 büyük çay bardağı sıvıyağ
1 paket kurumaya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
İçine:
ince çekilmiş ceviz veya fındık,fıstık, yoksa susam
Sade de olabilir koymak zorunda değilsiniz, ben biraz ceviz ve susamı karıştırdım.
Şerbeti:
1 kilo tozşeker
1 kilo su
yarım limon suyu
Üzerlerine sürmek için sıvıyağ
Süslemek için:
hindistan cevizi
yeşil fıstık vs.

Yapılışı:
Önce arkadaşlar verilen sıvı malzemeleri bir yoğurma kabında karıştırın.
Üzerine önce unu 1 bardak koyun, mayayı, tuzu ve şekeri serpiştirin. Sonra kontrollü bir şekilde un eklemeye devam edin, ne sert ne de çok yumuşak bir hamur olacak.
Sonra hamuru hiç bekletmeden 2 parçaya bölün.
Bir tanesini oklavayla mantı hamuru kalınlığında açabildiğiniz kadar açın. İncecik bir yufka olmayacak buna dikkat edin.
Yufkanızı oklavaya sarıp büyük temiz bir kağıt üzerine açın ve üzerini sıvıyağla yağlayın.
Ceviz serpin ve yufkanın ucunu hafif kıvırın, bu aşamada kağidı da ucundan kaldırın ve yufkanın rulo olmasını sağlayın yani kağıdı kaldırdığınızda yufka da kendiliğinden rulo olarak sarılıyor.


Elde ettiğiniz ruloyu bıçakla birer parmak kalınlığında kesin ve kestiğiniz parçaları fırın tepsisine az aralıklı olarak dizin.
Kesik yerleri üste bakacak. Diğer hamur parçasını da aynı şekilde hazırlayıp tepsiye aralıklı dizin. İşte şimdi mayalandırma başlıyor. Ilık bir ortamda tatlılar kabarıp tepside aralık kalmayana kadar mayalandırın.
Üstlerine fırçayla sıvıyağ sürün ve fırına verin iyice kızarana kadar pişirin.
Şerbetini de tatlılar pişerken hazırlayın, kaynayınca limon suyunu sıkın. Çok koyu bir şerbet olmayacak dikkat edin. Tatlılar pişince ve ilk sıcaklıkları çıkıp ılınınca sıcak şerbeti dökün.Üzerine bir tepsi kapatın ve şerbeti çekmesini en az bir saat bekleyin.
Üzerlerini fıstık veya hindistan ceviziyle süsleyin.
Bu kadar arkadaşlar afiyetler olsun biraz uzun anlattım ama yaparken fotoğraflayamadım vakti yoktu. Ama dikkatli okursanız aslında kolay bir tatlı olduğunu göreceksiniz ve bence denemeye değer.
Malzemesi az ve çok bereketli, içine katıyağ da gürmediğinden çok da hafif, dedim ya yedikçe yiyesiniz geliyor.


Hepinize hayırlı, sağlıklı, huzurlu bol bereketli günler diliyorum sevgiler...

Yorumlar

  1. Sizin Yorum paneli de ilginçmiş. Bir de plusta paylaşım için seçenek açık değil. Paylaşmak istemiştim de. Bu çocukluğumda yediğim bir tatlıdır. Güzel bir tarif arıyorum ne zamandır. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ben şerbetli tatlıları niyeyse hic yapmadigimi farkettim aslinda cokta severm ama :) ellerine saglik afiyetle yiyin :)

    YanıtlaSil
  3. çok güzel görünüyor, adı hiç yabancı gelmedi ama yemediğime eminim. yufkanın ince açılmıyor olmasından dolayı deneyebilirim. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Normal kuru maya mı kullanacağız yoksa instant maya mı ? Çünkü normal kuru mayalar bir kullanım için çok fazla oluyor instant ise tek kullanımlık...elinize sağlık çok güzel görünüyor sanki kıyır kıyır gibi duruyor.

    YanıtlaSil
  5. ooooo bu neeee ilk duydum gördüüm :)

    YanıtlaSil
  6. Gazozla tatlı yapıldığını hiç duymamıştım. Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  7. oleeeey baharın en güzel haberiiiiiii :)

    YanıtlaSil
  8. Elinize sağlık.Çok güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder