Malum kış aylarındayız ve hala canımız sıcacık çorbalar çekiyor. Ben elimden geldiğince hergün sofrada çorba bulunduruyorum. Hiç olmazsa muhakkak en çabuk ve en lezzetlilerinden tarhanayı kaynatıyorum.
Zaten çorbalar bazen kurtarıcı da oluyor, çocukların sevmediği sebzeler varsa ekliyorsunuz, bir de et yada tavuk suyuyla pişirirseniz tamadır, yemeği yemesine gerek kalmıyor.
Yaptığım bu çorba da tam bir sağlık deposu bence. Bakliyatı da sebzesi de içinde, daha ne olsun.
Ispanak aldığımda temizlerken köklerini kesinlikle atmıyorum, çorbalarda veya yemeklerde kullanıyorum.
Ispanak kökü çorbası annemin zaten bana öğretmiş olduğu arada yaptığım bir çorbadır.Bu şekilde veya beyaz renkte unlu meyanelisini yaparım. Çok lezzetli olur, bu sefer bu şekilde yaptım çok daha doyurucu ve lezzetli oldu, yanında bir dilim ekmek ve salatayla formuna dikkat edenler için br öğün bile olabilir. Buyrun paylaşalım:
Malzemeler:
1 kg ıspanağın sadece kök kısımları
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
1 soğan
1 bardak haşlanmış yeşil mercimek
1 bardak haşlanmış kuru börülce (barbunya yada nohut da olabilir )
1 çay bardağı arpa şehriye
2 kaşık un
1 kaşık salça
varsa biraz domates püresi
tuz, karabiber, kurunane, kimyon, pulbiber
limon suyu
1 kaşık nar ekşisi
1 kaşık tereyağ
yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
Önce arkadaşlar ıspanağın köklerini çok güzel yıkayın ve incecik kıyın.
Soğanı, sarımsakları ve biberleri de minik doğrayın.
Tencereye tereyağ ve zeytinyağını alın, kızınca soğan, ıspanak kökleri, biberler ve sarımsakları alın.
Kavurmaya başlayın, biraz kavrulunca unu ekleyin, unun kokusu çıkınca salçayı ve domates püresini ilave edin. Üzerine ılık suyu ekleyin ve kaynamaya bırakın.
Kaynayınca börülce, yeşil mercimek ve şehriyeyi ekleyin. Bu arada tuz ve baharatlarını, limon suyu ve nar ekşisini de ilave edin, bir taşım daha kaynatıp ocağı söndürün.
Bu kadar arkadaşlar afiyetler olsun. Son derece lezzetli bir kış çorbası, bir öğün olacak kadar besleyici, hele bir de acılı kuru biberle pişirirseniz daha da güzel.
Pek severim börülceyi bu yemeği mutlaka deneyeceğim. Elinize sağlık.:)
YanıtlaSilGünaydın Ellerinize sağlık severek tükettiğimiz bir lezzet .
YanıtlaSilDün yaptığınız yorum için tşk ederim. Kesinle yoğurt olduğunu siz bile anlıyamazsınız kullandığınız halde Ama mutlaka süzme yoğurt ve son kullanma tarihi önemli bir detay.Sevgiler
Ləzzətli bir şorbaya bənzəyir. Əllərinizə sağlıq. İspanağın kökündən yemək bişirildiyini duymamışdım heç. Amma rəsmləri görə bilmədim:( Bir problem var deyəsən. Sevgilər.
YanıtlaSilıspanak kökü hiç duymadım bunu. eski romanlardaki yemeklere benziyor :)
YanıtlaSilSelam, deepten geldim. 3 günlük detoksa girdim üç gün sonra ancak bu tarz çorbalar içebilirim galiba. Börülce yeme alışkanlığımız yok, bir bahane ile yemiş olurum. Elinize sağlık, keyifle kalın.
YanıtlaSil