EL AÇMASI PEYNİRLİ ÇITIR BÖREK


Herkese güzel bir pazar sabahında merhaba sevgili dost ve izleyenlerim,
Yılın bu ayında ışıl ışıl bir güne uyanmak büyük şans olsa gerek, Fethiye de böyle bir yer işte. Ama bakarsınız akşama kadar şiddetli bir yağmur da gelebilir.
Neyse günümüzün pırıl pırıl geçmesi dileğiyle tarifimize geçelim.
Bu börek artık elimin alıştığı, misafirlerime de genellikle yaptığımi harika bir lezzet. Kesinlikle deneyin derim.Üşenmeyelim, önceden annelerimizin yaptığı gibi böreklerimizi ellerimizle açıp sevdiklerimize ikram edelim. Buyrun paylaşalım:

Malzemeler:
2 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1şişe soda
1 kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz ve şeker
aldığı kadar un
Yufkalara sürmek için süt kaymağı veya erimiş tereyağ
Açmak için nişasta un karışımı
İç malzemesi:
tam yağlı kaşar loru,maydanoz ( pırasalı harika oluyor bir de öyle deneyin derim)
Üzerine:
erimiş tereyağ
Yapılışı:
Önce arkadaşlar verilen hamur malzemelerini bir yoğurma kabında karıştırın ve kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.
Hamuru portakal büyüklüğünde bezelere bölün ve yarım saat- 1 saat dinlendirin.
Süt kaymağı veya tereyağı biraz sıvıyağla eritin.
Lor peyniri ve kıyılmış mayadanozu karıştırın. İstediğiniz baharatları da ilave edebilirsiniz.
Unlanmış bir zemine bir adet bezeyi alın. Ö nce merdaneyle daha sonra da oklavayla nişasta un serperek açabildiğiniz kadar ince açın.
Açtığınız yufkanın üzerine kaymak veya erimiş tereyağını sürün. Yufkayı ortadan ikiye bölün.
Geniş kısmına uzunlamasına peynir koyup rulo sarın ve etrafında döndürün.
Bu  parçayı yağlanmış yuvarlak fırın tepsisine yerleştirin.
Diğer bezeleri de aynı şekilde açıp hazırlayın ve rulo yaptığınız börekleri tepsideki parçanın etrafında döndürün yani kol böreği gibi sarın.
Üzerine kalan erimiş tereyağı bolca sürün, susam serpin.
Biraz daha bekletip hamurun yağı iyice çekmesini sağlayın ve ılık fırına verin.
Fırınınız yüksek ateşte olmasın yoksa içi hamur kalır.Düşük derecede için için kızarana kadar pişirin.
Sonra fırından çıkarıp üzerine büraz su serpiştirin ve üzerini temiz bir sofra beziyle kapatıp dinlendirin.
Ilınınca ortadan başlayıp havuç dilimi şeklinde dilimleyin.
Bu kadar arkadaşlar, afiyetler olsun. Harika lezzetli bir börek, dediğim gibi pırasalısı harika oluyor ayrıca patatesli kıymalı, ıspanaklı da hazırlayabilirsiniz.
Tamam arkadaşlar hazır yufka böreklerimiz de çok lezzetli ve daha pratik ama bazen de kendi el lezzetimizi katıp emeğimizi sevdiklerimize ikram etmek çok keyifli.
Hepinize şimdiden sağlıklı,huzurlu, bol bereketli bir hafta diliyorum. Sevgiyle ,afiyetle kalın...









Yorumlar

  1. El acmasi borek de ayri bir lezzetli olur, ellerine saglik :)

    YanıtlaSil
  2. Elde açılan börekler daha bir lezzetli olur gerçekten. Eminim senin kide güzeldir.

    YanıtlaSil
  3. gerçekten enfes görünüyor .ellerine sağlık canım.

    özlem

    YanıtlaSil
  4. el açmasıda baska bir güzel olur canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. çok güzel görünüyor. el açması börek hiç yapmadım ama,denemek isterim gerçekten. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Yufkayla börek daha pratik olsa da el açması böreğin lezzeti ayrı oluyor, ellerinize sağlık, nefis görünüyor...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Tarif tamam da o yufkaları delmeden parçalamadan ıncecık açmak marifet istiyor,en fazla tüservis tabağı kadar düzgün açabiliyorum ben:) daha büyüğü felaket oluyor:) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder