Bugün misafirlerim vardı, annem geldiği için komşularımız hoşgeldine geldi. Ben de bir gün önceden ne zamandır bazı bloglarda gördüğüm ve muhakkak yapmalıyım dediğim bu tatlıyı hazırladım.Bir Trakyalı olarak yapmazsam olmazdı herhalde. Misafirlerimiz gelene kadar tadına hiç bakmadık ve acaba nasıl diye çok merak ettim açıkçası.
Arkadaşlar muhakkak yapmalısınız, yok böyle bir lezzet, o kadar hafif ve lezzetli ki yedikçe yiyesiniz geliyor ama hazırladıktan sonra bir gece dolapta bekletmeniz şart. Misafirlerim de bayıldı, tam not verdiler. Haydi fazla uzatmadan buyrun paylaşalım:
Ben tam tarife sadık kalmadım bazı yerlerde ufak değişiklikler yaptım yani malzemeyi bazı yerlerde azalttım örneğin 6 yumurta yerine 4 tane kullandım.
Malzemeler:
Keki için:
4 adet yumurta
yarım bardak sıvıyağ
yarım bardak su
1 vanilya, 1 kabartma tozu, 1 çay kaşığı karbonat
3- 4 damla limon suyu
yarım bardak nişasta
2,5 bardak un
Şerbeti:
5 bardak süt ( eğer bulursanız açık süt alıp yapın çok daha lezzetli oluyor )
1 paket krema
yarım bardak şeker
1 vanilya
Karamel sos:
1 bardak şeker
1 bardak su
1 bardak süt
1 tepeleme kaşık nişasta
1 kaşık tereyağ
Yapılışı:
Önce arkadaşlar yumurtalar ve şekeri mikserle çok iyi çırpın.
Sonra sıvıyağı, suyu ekleyin. Biraz daha çırptıktan sonra vanilya,un, nişasta ve kabartma tozunu, karbonatı ekleyin. Karbonatın üzerine limon suyunu sıkın. Bu sefer spatulayla çok iyi ters yüz ederek karıştırın ve yağlanmış kare borcama dökün. Kare borcamda bayağı kabarık oluyor, bir dahaki sefer dikdörtgen borcamda deneyeceğim. Keki 175 derecede 40- 45 dakika kızarana kadar pişirin.
O pişerken siz şerbet malzemelerini çırpıcıyla iyice karıştırın.
Keki fırından çıkarınca kürdanla delin ve şerbeti üzerine gezdirin. Şerbeti iyice çekince buzdolabına kaldırın ve bir gün dolapta bekletin.
Servis etmeden birkaç saat önce karamel sosu hazırlayın. Bunun için önce şekeri bir sos tenceresine alın ve kısık ateşte eritin, kahverengi renk almaya başlayınca üzerine su ve sütü boşaltın. Baştan şeker kabaracak ve sonra yavaş yavaş eriyecek. Eriyene kadar ocakta tutun.
Şeker iyice eriyince ocağı kapatın ve soğumasını bekleyin. Soğuduğunda içine nişastayı ekleyin ve koyulaşana kadar pişirin. Fokurdayınca içine tereyağı ilave edin.
Bu sosu da ılıyınca tatlının üzerine yayın. Bu kadar arkadaşlar, inanın harika bir tatlı, çok lezzetli. Benim artık ilk sıraya koyacağım lezzetlerden biri oldu.
Denemek istediğim bir tarif ama nedense bir türlü yapmak kısmet olmadı.Eline sağlık arkadaşıms
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık çok leziz görünüyor şablonunda ki siyah fonu kaldırsan daha güzel olmaz mı sevgiler...
YanıtlaSilellerine sağlık canım.tatlı harika görünüyor.sevgiler.
YanıtlaSilbenim de baba tarafim Trakyali ama bu hic bilmedigim bir tatli. Nasil da guzel kabarmis. Tadini cok merak ettim, ellerine saglik canim. sevgiler :)
YanıtlaSilÖzgen'cim bende şu anda istek üzerine sünger tatlısı yaptım. Senin tarifinde karamelli olduğu için hemen deneyeceğim beğenileri yazarım. Paylaşım için çok teşekkürler..
YanıtlaSilhemserim ellerine sağlık
YanıtlaSilanneniz hosgelmis selamlar
Sevgilerimle
Cnm ellerine sağlık
YanıtlaSilsiz boyle lezzetle anlatinca bilmeyen bir gocmen olarak cok merak ettim dogrusu..
YanıtlaSilsevgiler,selma
Ellerine sağlık çok farklı bir tarif, ben de yapmalıyım:)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım nefiss görünüyor afiyet şeker olsun sevgilerimle...
YanıtlaSilHımm güzel görünüyor tatlın canım.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilgüzel görünüyor şerbetin tamamını çekiyormu
YanıtlaSilŞerbet malzemesi soğuk soğuk mu karıştırılıyor, yoksa karıştırıp, ısıtılarak mı hazırlanıp kekin üzerine dökülüyor
YanıtlaSilŞerbet malzemesi soğuk soğuk mu karıştırılıyor, yoksa karıştırıp, ısıtılarak mı hazırlanıp kekin üzerine dökülüyor
YanıtlaSil