HAŞHAŞLI CEVİZLİ AMASYA ÇÖREĞİ





Herkese iyi akşamlar sevgili dost ve izleyenlerim,
Günler çok çabuk geçiyor değil mi? Yeni bir haftaya başlıyoruz ve hiç anlamadan bir bakıyoruz ki haftasonu gelivermiş.Hele bir de sürekli bir koşturmaca içindeyseniz günler bile az geliyor.
İşte bir gün yine son buluyor sayılır ve bana yine yetmedi. Yapmayı planladığım bazı şeyler eksik kaldı yine ama ne yapalım sağlık olsun, dünyaişi bitmiyor, kendimize de vakit ayırmak lazım değil mi?
Şöyle bazen sadece mutfağa girip hiç üşenmeden canımın istediği herşeyi yapmak, yedirmek, sürekli bunlarla uğraşmak isterdim. O zaman yorulduğumu bile anlamazdım. Benim için dünyanın en güzel, en keyifli uğraşı mutfak. Ama ne yazık ki mümkün olmuyor arada yakalayabiliyorum uğraştırıcı lezzetleri yapmayı.
Şimdi vereceğim tarif de azıcık uğraştırıyor insanı ama değiyor tadına bakınca.Hani fırından aldığımız haşhaşlı örekler oluyor ya bu onlardan kat be kat lezzetli. Hem ne de olsa sizin elinizden çıkmış olunca daha da güzel oluyor. Buyrun paylaşalım ve muhakkak deneyin derim:

Malzemeler:
1 kg un
1 adet yaşmaya
1 çay bardağı zeytinyağı
1 kaşık şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
1 bardak ılık süt
ılık su
İç malzemesi:
1 kase ceviz
1 kase sarı haşhaş ezmesi
birkaç kaşık toz şeker
1 bardak zeytinyağı
üzeri için:
1 yumurta

Yapılışı:
Önce arkadaşlar yaşmayayı ılık suda 1kaşık şekerle eritin, 10 dakika kabarmasını bekleyin.
Sonra sıvıyağı, sütü, 1 yumurtayı ekleyin karıştırın.
Unu yavaş yavaş ilave edin.Eğer hamur kuru kaldıysa ılık su ekleyin ve bayağı yumuşak bir hamur elde edin. Hamur kesinlikle sert olmayacak hatta çok yumuşak olacak.
Mayalanması için bir kenara alın, üzerini örtün ve yarım saat kabarmasını bekleyin. Vaktiniz varsa çok daha uzun süre bekletebilirsiniz.
İç harcı için bir kapta haşhaş ve sıvıyağı kaştırın.
Hamurdan 6 adet büyük beze koparın. Tezgahı unlayın.
İki bezeyi elle büyükçe açtırın, ikisinin de üzerine bolca önce haşhaşlı karışım sürüp ceviz ve toz şeker serpin.
İkisini de üstüste koyun ve dörder parmak kalınlığında şeritler kesin. Bu şeritleri ters yönde uzun olarak burun ve yağlanmş tepsiye aralıksız olarak dizin.
Bu işlemi diğer hamur bezelerine de uygulayın.Tepside bir süre mayalandırın.


Daha sonra üzerine 1 adet çırpılmış yumurta sürün ve fırına verin. Kızarana kadar pişirin.
Arkadaşlar kesinlikle denemenizi tavsiye ederim, çok ama çok lezzetli bir hamurişi, insanın yedikçe yiyesi geliyor. Hele sıcakken harika.
Hepinize iyi geceler sevgilerimle, görüşmek üzere...

Yorumlar

  1. Merhaba canım harika bir tarif olmuş
    ellerine sağlık sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  2. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Bardakta ki lezzetle de çok güzel olmuştur.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık tatlım nefis bir tarif kesinlikle bende deneyeceğim inşallah bir gün :))
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. nasıl nefis duruyor ellerinize sağlık olsada yesekk

    YanıtlaSil

Yorum Gönder