KABA ÇÖREK (PİTA)



Herkese merhabalar sevgili arkadaşlarım ve izleyenlerim,
Bu pazar hava çok güzel Fethiye'de, içim ısındı, tam bir bahar havası. Yaşama sevinci geliyor insana, ama belli olmaz bakarsınız akşama doğru acayip bir yağmur yağar. Çok değişkendir Fethiye'nin havası. Gün içinde birçok sürprizle karşılaşabilirsiniz yani. Geçen pazar mesela yaylaya kar oynamaya gittik. Sanırsınız Uludağ'dayız, aşağıya indikçe hava yine güneşli. Herzaman söylüyorum cennet gibi bir yer burası, çok şükür Rabbime bizi burada yaşamayı nasip ettiği için...
Neyse gelelim bugünkü tarifimize annemin bize çocukken sık sık yaptığı ve kaba çörek dediği, şimdiki adıyla da pita diye bildiğimiz küçük ekmekçiklere.
Annem bunu iki şekilde yapıyordu, aynı hamura aynı şekli verip yarısını fırında pişiriyordu, yarısını da teflon tavada azıcık yağla arkalı önlü kızartıyordu. Benim de geçende çok canım çekti ve yavrularıma yapmak istedim. Bilemiyorum ama aynı lezzeti yakaladım sanırım.
Bu kaba çörekler bazlamaya da benziyor, yumuşacık oluyor, kahvaltı için ideal. Arasını yarıp ister tost yapın, ister bol tereyağ sürüp peynir koyun, salça sürün veya harika bir fast food türü yiyecek hazırlayıp örneğin sote tavuk,et koyarak çocuklarınıza sağlıklı bir şekilde yedirin. Buyrun paylaşalım:

Malzemeler:

4-5 bardak un
1 paket kurumaya
1 bardak ılık süt
1 kaşık şeker, 1 tatlı kaşığı tuz
yarım çay bardağı sıvıyağ
su

Yapılışı:

Önce arkadaşlar unun üzerine kurumaya,tuz, şekeri koyup harmanlayın sonra sıvı malzemeleri ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun.
Hamuru dinlendirerek kabartın. Kabarınca portakal büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın, elinizle bastırıp yassılaştırın ve temiz bir bez üzerinde yine mayalanmaya bırakın.
Kabardıklarında isterseniz bir kısmını fırın tepsisine dizip orta ısılı fırında pişirin. Üzerine bir şey sürmeyin sade olarak pişirin.
İsterseniz teflon tavaya azıcık sıvıyağ koyup arkalı önlü kızartın.
İki çeşidi de birbirinden lezzetli, yumuşacık oluyor. Kesinlikle deneyin derim, afiyetler olsun.
İsterseniz fırından çıkanları hemen ikiye bölüp misler gibi bir tereyağ sürün, bol taz biber serpip afiyetle yiyin, nefis oluyor arkadaşlar.
Hepinize sağlıklı,huzurlu bir pazar günü ve şimdiden iyi bir hafta geçirmenizi diliyorum sağlıcakla kalın, sevgilerimle...

Yorumlar

  1. Özgen'cim bende geçen hafta fırında olanını yaptım. Ne kadar nefis oluyor değil mi? sıcakken arasına isstediğin malzemeyi koyup yemek bence herkes tarafından denenmesi gereken bir lezzet..

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canımmmm:)
    çok severimm böyle puful puful ekmekleri:)
    hele köyde ocakta pişiceeekkk:))
    bide çay ama :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım.
    Pita ekmeğini bende çok seviyorum yumuşacık puf puf.
    Dediğin gibi bahar havası iyi geliyor insana.Neyse az kaldı bahara merhaba dememize:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. bizim burda boşnaklar pita şenlikleri bile yapıyorlar ben tavada pişeni tercih ediyorum ellerine sağlık,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. MERHABALAR ZİYARETİNİZE GELDİM
    HER ŞEY ÇOK GÜZEL
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil

Yorum Gönder