Herkese merhabalar,iyi akşamlar sevgili dostlar,
Baharın ortasındayız artık ve yavaş yavaş kış sebzeleri yerini yaz sebzelerine bırakmaya başlayacak, başladı bile. Canımız daha çok yaz sebzeleri çekecek. Ben de lahanalar iyice ortalıktan kaybolmadan şöyle güzel bir dolmasını yapayım dedim. Ama ne dolma arkadaşlar, hem sarma yapmaya üşenenlere hem de bu tadı sevenlere ideal bence.
Şipşak yapacağınız bir o kadar da lezzetine bayılacağınız bir yemek. Buyrun paylaşalım:
1 adet orta boy lahana
2 kuru soğan
300 gr kıyma
bir tutam maydanoz, dereotu (istenirse)
1,5 bardak pirinç
2 kaşık salça
tuz, karabiber, nane
zeytinyağı
Sosu:
1 kaşık salça
1 tatlı kaşığı un
zeytinyağı
tuz, su
üzeri için:kaşar peyniri rendesi veya dilimleri
domates dilimleri
Yapılışı:
Önce arkadaşlar lahanayı haşlayın.
İç malzemeleri yani kıyma, soğan, pirinç,salça,maydanoz,dereotu,tuz ve baharatları çiğden karıştırın. Biraz zeytinyağı ilave edin.
Lahananın bir yaprağını büyük bir fincana yerleştirin, ortasına iç harçtan yeterince koyun ve fincanın dışında kalan yaprak kısmını üzerine kapatın. Elinizle ters çevirin ve tencereye yerleştirin. Diğer yapraklara da aynı işlemi uygulayın. Çok yumuşamış ya da parçalanmış yapraklar varsa atmayın fincandaki yaprağın üzerine yerleştirin böylece iç malazemenin de dışarı taşmasını önlersiniz.
Böylece kocaman dolmalar elde ediyorsunuz ve birkaç dolma yerine bir tane yemeniz yeterli oluyor.
Tencereye dizdikten sonra sosunu hazırlayın. Bir tavada az zeytinyağda 1 tatlı kaşığı unu kavurun ve üzerine 1 kaşık salçayı ekleyin. Sonra yeterince su ilave edin, bir iki dakika kaynatın. Bunu dolmaların üzerine gezdirin.Ayrıca birkaç kaşık daha zeytinyağı gezdirin ve ocağa alın. Önce yüksek ateşte kaynama noktasına getirin ve kaynamaya başlayınca kısık ateşe çevirip pişmeye bırakın.
Ocağı kapatmadan birkaç dakika önce kaşar rendesi veya dilimlenmiş kaşarları dolmaların üzerine yerleştirin, birer tane de domates dilimi koyun.Kaşarlar eriyene kadar biraz daha pişirin.Bu kadar arkadaşlar, gerçekten çok lezzetli bir yemek.Afiyetler olsun.
Şimdiden hepinize hayırlı cumalar diliyorum, sevgilerimle, sevgiyle kalın...
Canımmm ellerine sağlık enfes olmuş öpüyorum.
YanıtlaSilCanim ellerine saglik afiyetler olsun hayirli aksamlar.
YanıtlaSiliyi fikir ellerine sağlık nefis olmuş sevgiler selamlar...
YanıtlaSilşapırlop : ) insanın aklını çeliveriyor ellerine sağlık
YanıtlaSililginçmiş denemek lazım ,ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilEline saglik olsun guzel dusunmussun . cok severim bu dolmayi ama nasil usenirim sarmaya.. Bendemi boyle yapsam..
YanıtlaSilSevgiler canim.
bu sabah okuduğum ikinci lahana tarifi, bu da harika bir fikir.Doyurucu ve şık sunumlu olmuş,eline sağlık.
YanıtlaSilalsam,kaçsam farkeden olur mu ?
YanıtlaSilellerine sağılık,aldım ,gören oldu mu?
çok değişik ve çok güzel bir tarif canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilNefis görünüyor. Canım bugünlerde nasıl da lahana dolması çekiyor bilsen..
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Çok iyi fikir vallahi. Ellerine sağlık nefis olmuş. Sevgiler. Mutlu hafta sonları.
YanıtlaSillahana sarmak zordur eciş bücüş yapraklar gözünü korkutur insanın bu lezzetten mahrum kalmak istemeyenler için çok pratik olmuş ellerine sağlık...
YanıtlaSilBu sene fazla dolmasını yapmadım nedense üşeniyorum hep..:))
YanıtlaSilama yemeye doyamıyorum bu lezzeti..
Ellerine sağlık canım..
Ellerine sağlık.Güzel bir fikir.Sevgiler:)
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık süper bir buluş bu :), sevgiler..
YanıtlaSilHem pratik hem de görünüşü çok güzel olmuş...
YanıtlaSilEllerinize sağlık,
yaptım çook güzel oldu ve herkes çok beğendi iznin olursa tarifi kendi fotoğraflarımla link vererek yayınlamak istiyorum.
YanıtlaSil