Herkese merhabalar sevgili dostlarım,
Bilirsiniz annelerimiz, büyüklerimiz özellikle köy yerlerde kışa hazırlık olarak komşularla toplaşıp birbirlerine çoğu zaman böreklik yufkalar açarlar. Bunları sacda sendirirler. Bütün, açık olarak veya baştan gözleme gibi katlanarak bu sendirme yani ocakta arkalı önlü biraz kurutma işlemini yaparlar. Annem genelde çok yer kaplamasın diye baştan gözleme gibi dörde katlıyor.
Kışın da misafir geldiğinde ya da canları istediğinde hemen istediği çeşit böreği yapıyor. Bu yıl ben de ondan aldım, çünkü bu böreğin lezzeti bir başka oluyor, üstelik çok pratik. Buyrun paylaşalım.
Malzemeler:
8 adet kuru yufka
1 kiloya yakın pırasa
1 kaşık biber domates salçası
tuz, karabiber, kırmızıbiber
sıvıyağ
sosu için:
1 yumurta
1 bardak yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
üzeri için:
aynı sos
susam, çörekotu
Yapılışı:
Önce arkadaşlar yufkaları ıslatın ve bir kenarda yumuşamasını bekleyin.
İç harcı için pırasaları yıkayıp kıyın. Sıvıyağda kavurmaya başlayın, üzerine salça ve baharatlarını ekleyin.
İyice kavrulunca ocağı söndürün ve soğumaya bırakın.
Sos malzemelerini bir kasede iyice çırpın.
Bir yufkayı tepsiyi yağlayıp serin, aralarına bolca sos serperek 4 yufkayı üst üste yerleştirin.
Ortaya iç harcı tamamen yayın ve üstüne yine kalan 4 yufkayı aralarına sos sürerek yerleştirin.
Kalan sosu üzerine iyice yayın, bıçakla hertarafına batırın.
Bolca susam çörekotu serpin, vaktiniz varsa biraz bekletin ve 170 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.
Pişince hemen üzerine biraz su serpin, fırından çıkarın ve üzerine temiz bir bez örtün ki içini çeksin.
Afiyetler olsun sevgili dostlar, kuru yufkanız varsa muhakkak denemenizi öneririm, özellikle pırasayla ayrı bir güzel oluyor.
Sevgilerimle,sağlıcakla kalın...
hmm çok severim pırasa böreğini ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilBenim teyzemde hep böreklerini kuru yufkadan yapardı. Onun lezzeti bambaşka! Pırasalı börekler zaten favorim. Ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilHem annenin hem de senin ellerinize sağlık,güzel bir börek.Bu ekmek kurban etiyle de iyi gider,sevgiler.
YanıtlaSilsen şimdi kapsan gelsen bu börekleri ,ben de hemen bi çay koysam:)))oyy ki oy yani:)ne güzel olurdu:))ellerine sağlık canımcım
YanıtlaSilnefis görünüyor,çok öperim
çok lezzetli olmuştur ellerinize sağlık sevgiler.
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilanneciğin yapar da güzel olmaz mı? Gönderenin de yapanında ellerine sağlık. Nefis görünüyor.
Sevgiyle kal.
evet ya bizim komşular da yapardı taşındılar şimdi, özlüyoruz onları...
YanıtlaSilzaman pırasa zamanı ellerine sağlık
bu bildiğimiz yufka ekmeği sanırım canım.çok güzel olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilteyzemin elinden bayılırım bu böreğe :) ellerine sağlık :)
YanıtlaSilKuru yufka nasıl kullanılır bilmiyordum, teşekkürler.Artık rahatlıkla alıp, denerim.Elinize sağlık
YanıtlaSilSelamünaleyküm, blog isminiz benim blogumun ismi çok benziyor..
YanıtlaSilÇok güzel olmuş elinize sağlık sık sık görüşmek ümidiyle..
Allah'a emanet olun..
oh oh pırasalı börek harikadır süperdir. tam da zamanları. ellerine sağlık.
YanıtlaSilKahve Dükkanı'ndan sevgiler...
merhaba..kuru yufkadan yapılmış böregın tadına doyum olmaz..Ozlemısım vallahı o tadı.Bıde pırasalı yapmıssınız nefistir.Anneciğinizin ve sizin ellerinize emeğinize sağlık..Sevgilerimle..
YanıtlaSilİstanbul gibi bir yerde kuru yufka yapmak biraz zor olsada ben genelde tavada yapıyorum kuru yufkaları ne yapalım böyle idare ediyoruz artık :)
YanıtlaSileline sağlık olsn
Kuru yufkayı babaannem yapardı, en son yiyeli otuz yılı geçmiştir:( Şimdi bembeyaz çarşaflara sarıp sakladığı günleri hatırladım. Tadı harika olur. Anneciğinin de senin de ellerine sağlık arkadaşım.
YanıtlaSilSevgiler:)
Pırasalı böreğe baylırım. Hele el yapımı yufka ise tadında doyum olmaz.
YanıtlaSilKuru yufkadan da harika olmuştur. Ellerine sağlık.
Sevgiler
Pirasayi uzun zamandir alip pisirmiyorum, bak aklima düsurdün :) Böregide bir harika oluyor, ellerine saglik canim
YanıtlaSilellerine sağlık arkadaşım.çok güzel olmuş böreğin
YanıtlaSilÖZLEM
çok güzel olmuşlar ellerine sağlık canım
YanıtlaSilhayırlı bayramlar
ellerine sağlık,pırasalı böreklere bayılırım ben,anneannemn pırasalıböreğini anımsattı bana.
YanıtlaSilsevgiler..
Bayılırım pırasalı böreğe, nefis görünüyor. Ellerine sağlık, afiyet olsun. Sevgiler.
YanıtlaSilPırasalı böreğe bayılırım.Kuru yufkaya da bayılırım.Kepekli undan yapıldıysa daha da çok severim.Kuru yufka ile börek hiç denemedim.Böreğin o kadar güzel görünüyor ki.Lezzeti fotoğraftan adeta belli oluyor.Sevgiler.
YanıtlaSilHarika ellerine sağlık,sevgiler.
YanıtlaSilKuru yufka ile hemde pırasa böreği. Bayılırım, ellerine sağlık Özgen'cim. Sıkça gelemiyorum lütfen kusuruma bakma. Ayın 19'undan sonra rahatlayacağım sıkça görüşürüz. (o zaman da sen meşgul olacaksın sanırım)Ellerine sağlık..
YanıtlaSilAhhh Allah rahmet eylesin babaannem yapardı eskiden nasıl güzel olurdu..
YanıtlaSilEpeydir yemedim kuru yufkadan börek..
Hele birde prasalısına inan bayılırım.
Ellerine sağlık canıııım