Galetta Pizza ( Kenarları Dolgulu )


Herkese merhabalar sevgili dostlar,
Yazın en sıcak zamanlarındayız, sizi bilmem ama ben zordan mutfağa giriyorum diyebilirim, ya da uğraştırıcı tarifler için çok büyük ilham gelmesi lazım.
Çocuklar ve eşim olmasa bir kase yoğurt ve içine biraz kıtır ekmek ekleyip yemek benim için en lezzetli yemek.
İşte böyle ilham geldiği bir günde, bayıltıcı sıcağa rağmen verdim kendimi hamurişine. Çok güzel bir hamur hazırladım ve çeşit çeşit lezzetler yaptım ev halkına. Bu pizza da onlardan biri, öyle afiyetle yediler ki sıcağın verdiği zahmeti unuttum. Buyrun paylaşalım:




Malzemeler:
Hamuru:
1 büyük çay bardağı ılık süt
1 büyük çay bardağı yoğurt
1 büyük çay bardağı sıvıyağ
1 büyük çay bardağı soda
1 kaşık tereyağ
2 yumurta akı (sarıları üzerine)
1 paket instant maya
1 paket kabartma tozu
1 silme çorba kaşığı tuz
2 dolu çorba kaşığı şeker
6-7 bardak un

Sosu:
1 kaşık domates biber karışık salça
1 tatlı kaşığı kekik, karabiber
2 diş sarımsak
1 domates rendesi
zeytinyağı
Üst malzemesi:
kaşar rendesi ve dilimleri
sucuk
yağlı lor peyniri
zeytin
yeşil biber, domates vs.

Yapılışı:
Önce arkadaşlar hamuru hazırlayın, bunun için önce sıvı malzemeleri geniş bir kapta iyice karıştırın.
Unun önce 3 bardağını üzerine dökün, unun üzerine mayayı, tuz ve şekeri serpiştirin., yoğurmaya başlayın.
Unu kontrollü bir şekilde ekleyerek yoğurmaya devam edin, hamurunuz bayağı yumuşak olmalı.
Biraz yoğurunca üzerini bir bezle örtüp mayalanmaya bırakın.
Bu arada sosunu ve üst malzemesini hazırlayın. Sosu için salça, domates rendesi, kekik, karabiber, zeytinyağı, sarımsağı karştırın. Azıcık su ekleyin, koyu kıvamda olmalı.
Üst malzeme için sucuk, biber ve domatesleri istediğiniz şekilde doğrayın.Kenar kısımları için kaşardan uzun dilimler kesin.Ortası için de rendeleyin.
Hamur iyice kabardığında yumruklayın ve bayağı büyük bir parça alın.
Pizzayı yapacağınız tepsiye hafif bir yağ sürün. Hamuru merdaneyle kenarları tepsiden bayağı sarkacak şekilde açın ve tepsiye kenarları taşırarak yerleştirin.
Hemen sosu üzerine yayıp sürün.
En kenarlara önce kaşar dilimlerini  çember olacak şekilde dizin. Ortaya önce bol loru yayın. Üzerine sucuk, zeytin, domates  ve biber dilimlerini yerleştirin.
Dışa taşan kenarları da genişçe üzerine kapatın ve oralara ve kenar kısımlara da kalan sostan ve yumurta sarısını karıştırıp sürün.
Hafif ısıtılmış 180 derece fırına verin. Pizzanın pişip çıkarılmasına az kala kaşar rendesini üzerine bolca serpin ve kaşar eriyene kadar fırında tutun.
Bu kadar arkadaşlar, her ayrıntısıyla anlatmaya çalıştım, hamur harika, tabi bu hamur ölçüleri bu pizza için fazla, ben kalanıyla bir iki farklı çeşit hamurişi hazırladım, onları sonra paylaşacağım.
Süz sadece pizza yapmak isterseniz hamur malzemelerini daha az tutabilirsiniz.
Ama bu hamuru kesinlikle kullanın derim çok lezzetli oldu.
Bir noktaya dikkat edin hamurunuz kesinlikle sert olmasın hatta bayağı yumuşak olsun.
Biliyorum bu sıcaklarda hamurla uğraşmak zor ama sevdiklerimiz için bazen de uğraşmak lazım,


Sevgiler, afiyetle, sağlıcakla kalın...

Yorumlar

  1. Yine harika bir tarif.Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Kenarları da dolgulu olunca enfes oluyor. Sıcakta fırının başına geçtiğiniz için tebrik ediyorum sizi :)

    YanıtlaSil
  3. Çok leziz görünüyor, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  5. Müthiş bir tarif. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder