3-2-1 Pırasalı Börek


Herkese merhabalar sevgili dost ve izleyenlerim,
Geçen hafta misafirlerime hazırladığım gayet kolay ve lezzetli böreğimin tarifini vereceğim sizlere.
Hepimiz genelde 3-2-1 poğaça tarifini biliyoruz, ben de bundan esinlenerek bu hamurla neden bir tepsi böreüi yapmıyayım diye düşündüm ve ortaya çok lezzetli bir börek çıktı. Pırasalı börek en sevdiğim böreklerden biridir ve bu şekilde yaptım, buyrun paylaşalım:
Malzemeler:
Hamuru için:
3 adet kabartma tozu
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
tuz
1 kaşık tozşeker
aldığı kadar un (yaklaşık 4-4,5 bardak)
İçi için:
yarım kilo pırasa
1 adet kurusoğan
1 adet patates
tuz, karabiber, pulbiber
1 kaşık salça
sıvıyağ
Hamuru yağlamak için:
erimiş tereyağ ve sıvıyağ karışımı


Üzeri:
1 yumurta
3 kaşık sıvıyağ
Yapılışı:
Önce arkadaşlar verilen hamur malzemeleriyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.
Kenara alıp dinlendirin.
Bu arada iç harcını hazırlayın, bunun için soğanı ve pırasaları ince doğrayın. Tavaya sıvıyağı alın ve pırasaları üzerine koyup kavurmaya başlayın, biraz yumuşayınca 1 patatesi içine rendeleyin, salçayı ve baharatlarını ilave edip tatlandırın, biraz daha kavurun ve ocağı söndürün, ılınmaya bırakın.
Hamuru 2 parçaya bölün. Merdaneyle önce açabildiğiniz kadar açın, üzerini sıvıyağ ve erimiş tereyağ karışımıyla iyice yağlayın ve dörde katlayın, katlarken katladığınız kenarlara da yağ sürün.
Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın ve biraz dinlendirin, bu işlem tekrar açtığınızda böreğin kat kat olmasını sağlayacak.
İlk hamuru tekrar tepsinizin boyutunda aiın ve yağlanmış tepsiye yerleştirin. Üzerine iç harcınızı yayın, diğer hamuruda aynı şekilde açıp üzerine yerleştirin, kenarlarını alta doğru kıvırın.
Üzerine yumurta ve sıvıyağ karışımı sürün, çatalla delikler açın ve fırına verin 160 derecede ağır ağır pişirin, kızarınca çıkarın ve üzerine tereyağ sürüp bir beş dakika daha pişirini fırını kapatın.
Çıkarıp hemen üzerine avucunuzla biraz su serpiştirip temiz bir bezle örtün.
Sonra küçük karelere kesip dilimleyin.

Bu kadar arkadaşlar afiyetler olsun, hepinize sağlık,huzur ve bol bereketli günler diliyorum sevgiler...

Yorumlar

  1. Çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık.Pırasayı severim.Bunu da deneyebilirim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkürler kesinlikle deneyin derim pırasa böreklere harika yakışıyor

      Sil
  2. çok güzel bir tarif elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederim lezzeti de harika oluyor

      Sil
  3. Pırasanın börekle birlikte sunulması hoş ve lezzetli olsa gerek.. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. ay bunu hiç yapmadım ama yedimdi. arnavut böreği imiş galiba süper gözüküyoor :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder