HALKALI POĞAÇA


Herkese merhabalar sevgili dost ve izleyenlerim,
Dün mutfağa girdim, çocuklara şöyle şekli güzel,lezzeti güzel bir poğaça hazırlayım diye düşündüm.Aklıma böyle şekil vermek geldi, bence çok da güzel oldular, lezzeti ve yumuşaklıkları harikaydı. Arada böyle değişik şekillerle uğraşmak ayrıca terapi gibi geliyor, hem de her zaman yaptığımız klasik poğaça şekillerine iyi bir altarnatif diye düşünüyorum. Buyrun paylaşalım:


Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı kefir (koyu ayran da olabilir)
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık su
2 kaşık yumuşak tereyağ
1 paket instant maya
1 kabartma tozu
2 kaşık toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta akı
7-7,5 bardak un
İçi için:
beyaz peynir
2 haşlanmış patates
karabiber, pulbiber
Üzeri için:
2 yumurta sarısı


Yapılışı:
Önce arkadaşlar geniş bir yoğurma kabına 3 bardak unu alın.
Üzerine şeker, tuz, maya ve kabartma tozunu ekleyin ve harmanlayın.
Sonra tereyağı,sıvıyağı, sıcağa yakın sütü, kefiri. ılık suyu ve 2 yumurta akını ilave edin.
Üzerine unu kontrollü bir şekilde ekleyin ve yoğurun.
Yumuşak bir hamur elde edin ve mayalanmaya bırakın. bir ya da iki saat bekletin. Ortam soğuksa fırını 50 derecede ısıtıp içine koyun ve fırını kapatın, daha çabuk mayalandırabilirsiniz.
Siz bu arada haşlanmış patatesleri rendeleyin, içine peyniri ve baharatları ekleyip karıştırın.
Hamur iyice mayalnınca yumrukla havasını alın ve iri mandalina kadar bir parça koparın ve yuvarlayın.
Merdaneyle biraz oval olarak açın.Ovalin geniş kenarına uzunlamasına iç harç koyun ve rulo olarak sarın.
Tam ortaya geldiğinizde bıçakla bir santim genişliğinde çentikler atın ve ruloyu bu çentiklerin üzerinde döndürün ve ay şekli verin. Tepsiye yerleştirin, hamurun tamamından bu şekilde poğaçalar hazırlayın.İsterseniz biraz daha tepsi mayası verin yani tepside mayalandırın ama tavsiyem çok da fazla bekletmeyin çünkü çok kabarıp halkalar açılabiliyor.
Üstlerine yumurta sarısı sürün ve 160 derece ısıtılmamış fırına verin iyice kızarana kadar pişirin.
Bu arada genelde bu tip mayalı hamurişleri  sıcak fırına verilir diye bilinir ama ben soğuk fırına veriyorum böylece için için yavaşça pişiyor ve içi hamur kalıp birden kızarmıyor, tavsiye ederim.


Poğaçalarımız harika yumuşacık, puf puf ve çok lezzetli, yapanlara afiyet olsun sevgiler...

Yorumlar

Yorum Gönder