KUPTA KIBRIS TATLISI


Herkese merhabalar sevgili dost ve izleyenlerim,
Verdiğim uzun sayılabilecek bir aradan sonra yine sizlerleyim İnşallah, bu sürede memleketten kayınvalidemler misafirimdi ve bloğumun başına geçme fırsatım pek olmadı, günlerimiz bayağı yoğun geçti diyebilirim.
Bugün mibarek Regaip Kandilimiz, hepinizin kandilini içtenlikle kutluyorum, yüce Rabbimden dualarımızın kabulunü diliyorum, herşey hayırlara vesile olsun İnşallah...
Gelelim tarifimize, çoğumuz Kıbrıs Tatlısını biliriz. Hani şu altı un kullanmadan galeta unuyla yapılan ve üzerinde çok lezzetli bir kreması olan şerbetli tatlı.
İşte ben onu porsiyonluk kuplarda ve biraz oynayarak değişik bir versiyonla sunmak istedim çok da lezzetli ve şık oldu. Misafirlerinize de gönül rahatlığıyla sunabileceğiniz harika bir altarnatif olur diye düşünüyorum, üstelik çok da bereketli. Vereceğim ölçülerle tam otuz porsiyon çıktı. Buyrun paylaşalım:

Malzemeler:


Keki için:
4 adet yumurta
1 bardak tozşeker
yarım bardak sıvıyağ
yarım bardak süt
1 bardak hindistan cevizi
1 bardak galeta unu
1 bardak iri dövülmüş ceviz içi
vanilya, kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
yarım limon suyu
Şerbeti:
2 bardak şeker
2,5 bardak su
birkaç damla limon suyu
Üst kreması:
8 bardak süt
2 bardak şeker
5 kaşık un
3 kaşık nişasta
2 vanilya
2 kaşık tereyağ
1 poşet toz şanti
Ayrıca üst süslemede:
2 kaşık hindistan cevizi
2 kaşık kakao

Yapılışı:Önce arkadaşlar keki için yumurta ve şekeri iyice çırpın, daha sonra sıvıyağı, sütü ilave edin. ve çırpmaya devam edin.
Galeta unu, hindistan cevizi, vanilyai kabartma tozu, karbonat ve limon suyunu ekleyin ve karıştırın.En son cevizi ilave edip spatulayla hepsini harmanlayın ve yağlanmış büyük kare borcama yayın. Katıca bir kek hamuru kıvamında olduğu için Spatulayı ıslatarak üzerini düzeltin ve 180 dereceli fırına verin, kızarana kadar pişirin.
Bu arada şerbetini kaynatın ve ılnmaya bırakın.
Tatlı fırından çıktığında ılık şerbeti üzerine gezdirin.
Tatlı şerbetini iyice çekince çay bardağı ya da yuvarlak bir kurabiye kalıbıyla tatlıdan parçalar kesin ve bunları istediğiniz şekilde kuplara yerleştirin.
Tatlının kesilen yerlerinden arta kalan kısımları tepside bırakın çünkü bunlar üst süslemede bize lazım olacak.
Daha sonra kremasını pişirin, Toz şanti ve tereyağ dışındaki malzemeleri muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Pişince tereyağı ekleyin ve içinde eritin.
Ilınınca da toz şantiyi ilave edin ve mikserle 10 dakika çırpın.
Bu kremayı kuplardaki tatlıların üzerine eşit miktarda paylaştırın.
Üst süsleme için de tepside kalan tatlı parçaları çatalla ezin, içine kakao ve hindistan cevizini ekleyip yedirin.Bunları kuplardaki muhallebili tatlıların üzerlerini kaplıyacak şekilde yayın.
Bu kadar arkadaşlar, biraz uzun oldu ama yapımı çok zevkli ve lezzetinden dolayı buna değer diyorum. Durdukça tadı yerleşiyor ve daha güzel oluyor.


Hepinize bir kez daha hayırlı kandiller diliyorum, sağlıcakla ve afiyetle kalın sevgilerimle...

Yorumlar

Yorum Gönder