FIRINDA BALKABAĞI KÖFTESİ


Herkese merhabalar sevgili dost ve izleyenlerim,
Bugünlerde balkabağına takmış durumdayım, tatlı bir tariften sonra şimdi sırada pişirme yöntemiyle de gayet sağlıklı olan köftesini yaptım. Bu bir çeşit sebze köftesi veya mücverimsi bir köfte ve son derece de lezzetli.
Ayrıca balkabağını ev ahalisine yedirmenin kolay yollarından biri diye düşünüyorum. Buyrun paylaşalım:


Malzemeler:
yarım kilo balkabağı
250 gr kıyma
2 adet soğan
1 adet havuç
1 adet patates
3 diş sarımsak
bir tutam maydanoz, dereotu
1 yumurta
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 kaşık tereyağı
kıvam vermek için galeta unu ( kurutulmuş ekmekten yaptığımı kullandım )
tuz, karabiber, muskat. pulbiber, kimyon, nane
Sosu:
1 bardak domates püresi ( kışlık olarak hazırladıklarımdan kullandım)
1 kaşık salça
1 bardak su

Yapılışı:
Önce arkadaşlar balkabağı, soğan, havuç ve patatesi rendeleyin ve bir kaba alın, üzerine bir miktar tuz serpeleyip kenarda bekletin.
Daha sonra suyunu ikikez iyice sıkın. Yoksa çok fazla suyunu bırakır ve kıvamını ayarlamakta çok zorlanırsınız.
Suyunu iyice sıktıktan sonra üzerine bir yumurtayı kırın. Kıyma, kıyılmış sarımsaklar, yeşillikler, zeytinyağı, baharatlar, yumuşak tereyağ ve yeterince galata ununu ekleyin, yoğurun. Eklediğiniz galeta unu çok fazla olmayacak yani yumuşak ama mücverden daha katı bir kıvamda olacak.
Harcı dolaba kaldırıp 1 saat dinlendirin. Daha sonra dolaptan çıkarıp elinizle bir avuç dolusu alın ve hamburger köftesi formuna getirin.
Bunları yağlanmış fırın kabına dizin. Bir kasede su, salça ve domates püresini  karıştırın. Köftelerin üzerine gezdirin. Üzerine yağlı kağıt kapatıp fırına verin. 180 derecede 40 dakika pişirin.
Bu kadar arkadaşlar, dilerseniz fırından almadan önce üzerlerine bir tutam kaşar rendesi koyun ve fırında eriyene kadar tutun.
Afiyetler olsun balkabağını değişik bir formda kullanmak isteyenler için iyi bir altarnatif diyorum, pişman olmayacaksınız, sevgilerimle, sağlıcakla kalın...



Yorumlar

  1. Ellerinize sağlık,çok merak ettim tadını..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Hiç tatmadım merak ettim şimdi. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. değişik ve güzel bir tarif olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Çok değişik bir tarif, ellerine sağlık Özgencim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder