AYVALI CHEESECAKE


Herkese merhabalar sevgili dost ve izleyenlerim,
Hepinize huzurlu, mutlu, sevgi dolu, sağlıklı, bol bereketli bir yıl diliyorum ve yılın ilk tarifini vermek istiyorum. Cheesecakimi ne zamandır yapmak istiyordum ve ayvayla yapmak aklıma geldi, inanın harika oldu, ben yılbaşı tatlısı olarak misafirlerime ikram ettim. sizin de tam mevsimiyken sevdiklerinize yapıp sunmanızı tavsiye ediyorum. Buyrun paylaşalım:




Malzemeler:
20 cm lik kelepçeli kalıp için yaptım.
Tabanı için:
2 paket yulaflı bisküvi
yarım paket pötibör bisküvi
1 kaşık tereyağ
yarım çay bardağı süt
yarım muz
1 tatlı kaşığı tarçın, 1 kaşık kakao
Üst dolgusu için:
2 paket labne
1 paket krema
2 adet yumurta
1 bardak şeker
1 vanilya, 1 limon kabuğu
ayva reçeli taneleri
1kaşık un, 1 kaşık nişasta
Üzeri için:
2 adet ayva
4 kaşık şeker
1 çay bardağı nar suyu
1 fiske kırmızı gıda boyası


Yapılışı:
Önce arkadaşlar tabanını yapmakla başlayın, bisküvileri rondodan geçirip iyice ezin, geniş bir kaseye alın.Üzerine erimiş tereyağ, kakao, tarçın, süt ve yarım muzu ezerek ekleyin, iyice yedirene kadar yoğurun.
Bu harcı kelepçeli kek kalıbına kenarlarını yükselterek eşit kalınlıkta yayın. Üzerine ayva reçeli taneleri koyun ve buzdolabına kaldırın.
Bu esnada siz dolgu malzemesini hazırlayın. Önce çırpma kabına şeker ve labneyi alın, şeker eriyene kadar çırpın. Sonra üzerine krema, vanilya, limon kabuğunu ilave edin.
Biraz daha çırpınca yumurtaları tek tek ekleyerek çırpmaya devam edin, en son un ve nişastayı da ilave edin. Birbirine iyice yedirince çırpmayı bırakın.
Ayve reçeli tanelerinden de dilediğiniz kadar ekleyip kaşıkla karıştırın ve bunu dolaptan çıkardığınız bisküvili tabanın üzerine yayın.
Kalıbın etrafını aliminyum folyo ile sarın ve kalıbı fırının orta bölümüne yerleştirin.
Fırının alt bölümüne de bir kase su yerleştirin ki pişerken çatlamayı önleyin.
150 derecede 1 saat 10 dakika kapağını açmadan pişirin.
Bu süre sonunda fırını açıp cheesecaki kontrol edin,  ortası biraz yumuşak gözükecektir, ılınana kadar 1-2 saat fırından çıkarmayın.
Daha sonra buzdolabına alın ve enaz 4-5 saat, mümkünse 1 gün dolapta bekletin. Çünkü lezzeti tam olarak oturuyor.
Servis edeceğiniz gün üst kısmını hazırlayın. Bunun için 2 ayvayı soyun ve bir tanesini incecik dilimleyin, bir tanesini de küp doğrayın. Bunları küçük bir tencereye alın, üzerine 1bardak su nar suyunu, ayvanın çekirdeklerini ve gıda boyasını alın. Ayvalar yumuşayana kadar pişirin, yumuşayınca üzerine şekeri ekleyin. Şeker eridiğinde ocağı kapatınve ılınmasını bekleyin. Dilim şeklindeki ayvaları pastanın üstüne önce sırt sırta dizin. Ortada kalan boşluğa da küp doğradıklarınızı yerleştirin. Dilerseniz yeşil fıstık veya hindistan ceviziyle süsleyin.
Bu kadar arkadaşlar afiyetler olsun, biraz uzun anlattım ama tüm ayrıntılarını vermek istedim, yapmak daha kısa sürüyor :)


Hepinize tekrar sevdiklerinizle mutlu, sağlıklı, huzur dolu ve bol bereketli bir yıl diliyorum, sevgiler...

Yorumlar

  1. değişik ve çok güzel bir tarif canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Nasıl harika bir görüntü. Ellerinize sağlık... Çok güzel olmuş. Sevgiler..:)

    YanıtlaSil
  3. Bu aralar cheesecake yapmak istiyorum. Burçak yada yulafli bisküvi bulamadım. Ben de başka deneyeceğim. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Of of of bu nasıl güzel bir görüntü. İnanın ağzımın suyu aktı. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Ayvalısına ilk kez denk geliyorum, hoş görünüyor.

    YanıtlaSil
  6. Yapınca her türlüsü olur ellerine sağlık canım arkadaşım, yapmayı çok isterdim; daha doğrusu yemeyi çok isterdim, ama diyetteyim :(

    YanıtlaSil
  7. ELLERİNE SAĞLIK ÖZGEN CİĞİM.ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR CHEESCAKE.

    ELLERİN DERT GÖRMESİN CANIM.

    ÖZLEM

    YanıtlaSil
  8. Aman aman ne güzel bir görüntü, ne hoş bir lezzet bu...
    Ayvayı böyle güzel kullanmayı ancak sende görebilirdim. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. Harika görünüyor, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder