PIRASALI PEYNİRLİ YAĞLI ÇÖREKLER

Herkese merhabalar, mutlu pazarlar sevgili dost ve izleyenlerim,
Sizin oraları bilemem ama Fethiye' de havalar mükemmel gidiyor. Her güne Maşallah ışıl ışıl güneşli bir günle uyanıyoruz. Deniz boyunda mis gibi bir havada yürüyüşümüzü yapıyoruz. İnsanın içi açılıyor, mutluluk veriyor ve Rabbime hep şükrediyorum böyle harika bir yerde yaşadığım için.
Sizlere harika bir çörek tarifi vermek istiyorum. Bu mayalı hamurla hazırladığım bir çörek fakat farkı diğer yaptığım mayalı poğaçalardan çok daha yumuşak,ve lezzetli olması. Sanırım bunda hamurla biraz daha fazla oynanmasının etkisi var.
Misafirleriniz, kahvaltılarınız için bu lezzeti mutlaka deneyin derim. İç harcı için istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. Buyrun paylaşalım:

Malzemeler:
Hamuru:
5-6 bardak un
1 su bardağı ekşi maya hamuru ve 1 çay kaşığı kurumaya ( ben kendi ekşi maya hamurumu kullanıyorum sizin yoksa sadece yaşmaya veya kurumayayı biraz miktarını artırarak kullanabilirsiniz.)
1 bardak ılık süt
yarım bardak sıvıyağ
2 yumurta (birinin sarısı üzerine )
2 kaşık süt kaymağı veya tereyağ
1 tepeleme kaşık toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
ılık su
bulamak için :
1 kase sıvıyağ
iç harcı için:
1 kase kavrulmuş pırasa
1bardak lor veya rendelenmiş beyaz peynir
istediğiniz baharatlar
üzeri için:
yumurta sarısı
1 kaşık yoğurt

Yapılışı:
Önce arkadaşlar verilen hamur malzemeleriyle kulak memesinden daha yumuşak kıvamda bir hamur yoğurun. Yarım saat dinlendirin.
Daha sonra fırın tepsisini önünüze alın üzerine bol sıvıyağ dökün. Elinize hamurdan yumurta büyüklüğünde bir parça alın, hamuru yağlı tepsinin içinde elinizle tatlı tabağı büyüklüğünde açtırın ve kenarlarını üstüste bindirerek kare bir bohça şekli verin, ters çevirin, aynı tepsi içine yerleştirin. Bütün hamuru parçalar kopararak aynı şekilde hazırlayın ve bu yağlı tepside tekrar mayalandırın.
Hamur bohçaları iyice mayalanıp kabarınca yine elinize alıp tepsinin üzerinde elle açtırın ve ortalarına pırasave peyniri karıştırıp koyun.
Yine karşılıklı kenarlarını kapatıp bohça şekli verin ters çevirip yağlanmış tepsiye yerleştirin.Elinize üstlerine hafif bastırın ve bir yarım saat daha beklettikten sonra üzerlerine yumurta sarısı ve yoğurdu karıştırıp sürün.
Susam çörekotu serpin veya sadece çatalla çizikler yapın ve soğuk fırına verin, 170 derecede kızarana kadar pişirin.
Afiyetler olsun harika bir çörek oluyor. çok yumuşak ve çok lezzetli.
Bu arada memleketten anneciğim geldi babamla, anladığınız üzere çok mutluyuz, sağlıcakla kalın sevgilerimle...


Yorumlar

  1. poğaça içerisinde pırasa süper fikir ellerine sağlık tatlım

    YanıtlaSil
  2. poğaça içerisinde pırasa süper fikir ellerine sağlık tatlım

    YanıtlaSil
  3. Burada-15 donuyoruz. Pırasalı böreği severim.Coregi denemedim ama. .ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Çörekler bir harika olmuş, ellerine sağlık Özgencim :)
    Şimdiden Mutlu, sağlıklı harika bir yıl dilerim:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Pırasa ve peynir birbirine çok yakışıyor gerçekten de. İlk denediğimde inanamamıştım. Pırasayı pek sevmem çünkü.
    Bu çörekler de çok lezzetli olmuştur.
    Ellerinize sağlık, iyi seneler.

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık,afiyetle..

    YanıtlaSil
  8. Ekşi mayayı merak ediyorum ama kendim yapmaya cesaret edemiyorum. Bir yerden de alamadım. Elbet bir gün kavuşurum ekşi mayaya.

    Pırasalı iç de çok iyi fikir, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder