PEYNİRLİ ZEYTİNLİ PASTANE POĞAÇASI


Herkese merhabalar sevgili dost ve izleyenlerim,
Hepinize güzel ve huzurlu bir haftasonu dileyerek tarifime geçmek istiyorum. Hepimiz şu pastanelerde satılan puf puf, danmaklarımızı şenlendiren poğaçalara bayılıyoruz değil mi? Vallahi ne yalan söyliyeyim ben bayılıyorum.Ama şöyle bir riski var bayağı yağlı oluyorlar, sanırım bu kadar lezzetlli olmasınında sırrı bu.
Ben de elimden geldiğince yağ miktarını azaltarak aynı lezzeti yakalamak istedim, hiç olmazasa ne koyduğumu bilerek gönül rahatlığıyla çocuklarıma yedirdim. Denizim zeytini çok seviyor, peynirle birlikte içlerine bir de zeytin koydum. Buyrun paylaşalım:



Malzemeler:
1 bardak süt
bir bardaktan 2 parmak eksik sıvıyağ
1 büyük çay bardağı süt kaymağı
1 kaşık tereyağ
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 yumurta ( akı içine sarısı dışına )
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çorba kaşığı şeker
1 bardak ılık su
5- 5,5 bardak un
İçine:
kaşar loru
maydanoz
siyah veya yeşil zeytin

Yapılışı:
Önce arkadaşlar 3 bardak unu yoğurma kabına alın, kenarlarına maya, kabartma tozu, tuzu, şekeri ve mahlebi serpiştirin. Ortasını açın. Sıvıyağ, ılık su ve süt, yumurta akı, kaymak ve tereyağını koyun ve yoğurmaya başlayın. Azar azar unu ilave ederek yoğurmaya devam edin ve yumuşak ama ele yapışmayan bşr hamur elde edene kadar un ekleyin.
İyice yoğurunca üzerini temiz bir bezle örtüp mayalanmaya bırakın.
O mayalanırken peynir ve maydanozu karıştırın, istediğiniz baharat varsa ekleyin. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın.,
Tabii bu poğaçayı sade de yapabilirsiniz, aslı da zaten sade ama ben çocuklar için peynir ve zeytinli yapmak istedim.
Hamur kabarınca tekrar yumruklayın ve yumurta kadar paröalar koparıp yuvarlayın ve elinizin ortasıyla açtırın, tam ortasına peynir ve 1 adet zeytin koyun ve yuvarlak şekilde kapatıp düzgince yuvarlak şekil verin. Üstüne hafifçe bastırın ve tepsiye dizin.
Biraz da tepside mayalanıp kabarmasını bekleyin. Kabarınca yumurta sarısını 1kaşık pekmezle karıştırıp üzerlerine sürün.
Çatalla çizikler yapın ve fırına verin.
170 derecede kızarana kadar pişirin.
Bu kadar afiyetler mis kokulu, sıcacık, yumuşacık poğaçalar hazır.
Üşenmiyelim hepimiz dışarda görüp de beğeendiğimiz herşeyi evde yapabiliriz, aynı lezzeti yakalayabiliriz, gönül rahatlığıyla sevdiklerimize yedirebiliriz.


Yorumlar

  1. Poğaçanın içine mahlep koyunca pastane poğaçasının tadını kesinlikle yakalıyorsunuz, yağdan maalesef çokta kaçamıyoruz. Fotoğrafı görünce yapasım geldi. Pazar günü için güzel bir seçim olacak:) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. pazar kahvaltıları için muhteşem ellerine sağlık canım :)
    www.hadisofraya.com

    YanıtlaSil
  3. Şanslıyız. Benim de oğlum zeytini çok seviyor. Zeytinli boğaça da her zaman ilk tercihi. Yağsız olmuyor ama yağın bir kısmını süt kaymağından vererek güzel bir tercih yapmışsınız. Sıvı yağ da var. Daha ne olsun. Pastanelerin margarinli boğaçalarından çocukları koruyorsunuz. Ellerinze sağlık

    YanıtlaSil
  4. Çok severim nefis olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  5. offf bunu anneme yaptırayım. sizin blog çok iştahlı yaaa. sizi süper mutfakçı olarak görüyorum yaa. hani derler yaaa anne mutfağı. işte sizinki öyle belli :)

    YanıtlaSil
  6. bu kadar az yağla mutlaka yapmalı zira çoğu tarifler bir paket yağla başlıyor. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. canım ellerine sağlık, nefis görünüyor poğaçaların..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık. Çayın yanında muhteşem olur.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  9. Of bu aralar çok yapıyorum Allah korusun tombiş göbekten

    YanıtlaSil

Yorum Gönder