BALKABAKLI ÇİKOLATALI TEPSİ PASTASI


Herkese merhabalar  sevgili arkadaşlar,
Balkabağı en sevdiğim sebzelerden biri çünkü çok amaçlı. Nerede isterseniz orada kullanabiliyorsunuz. Tatlıda, çorbada. yemekte, hamurişlerinde, keklerde, pastalarda yani yakışmadığı bir lezzet yok. Hepsinde sanki farklı bir lezzet ortaya çıkmış gibi hissettiriyor.Tabi benim favorim tatlılarda kullanmak, zaten sade balkabağı tatlısı başlıbaşına en mükemmel tatlılardan bir en geleneksel tatlılarımızdan biri. Elime balkabağı geçtiği zaman onu ne yönde kullanacağımı şaşırıyorum, aklımdan binbir türlü doğaçlama tarif geçiyor.
Bu arada benim balkabaklı cheesecake tarifim pek beğenilir, ayrıca tarifini vereceğim pastanın benzerini daha önce yayınlamıştım, bu biraz daha farklı ve şunu söyliyeyim dolapta durdukça daha lezzetli hale geliyor, üstelik çokda bereketli. Kalabalık bir misafir grubunuzu ağarlıyabilirsiniz.
Haydi artık paylaşalım:



Malzemeler:
Keki:
3 adet yumurta
1 bardak toz şeker
yarım su bardağı sıvıyağ
yarım su bardağı su
1 bardak süt
1 vanilya, 1 kabartma tozu
1 portakal kabuğu rendesi
3 kaşık kakao
2,5 bardak un
Sosu için:
2 bardak süt
2 kaşık kakao
yarım bardak şeker
50 gr bitter çikolata
2 kaşık sıvıyağ
1 talı kaşığı nescafe
1 paket pötibör bisküvi
büyük bir kase balkabağı tatlısı püresi ( içine tarçın, dövülmüş ceviz, portakal kabuğu ekledim)
Üst kreması:
1 litre süt
1 bardak şeker
3 kaşık un
2 kaşık nişasta
1 kaşık pirinç unu
vanilya
üzerini süslemek için:
hindistan cevizi
tarçın
ufalanmış kakaolu bisküvi

Yapılışı:
Önce arkadaşlar kekini yapmaya başlıyoruz. Tarifte verilen kek malzemelerini bildiğimiz şekilde karıştırıp yağlanmış büyük dikdörtgen borcama döküyoruz ve 175 derece fırında 35 daskika pişiriyoruz.
Kek pişerken sosunu hazırlıyoruz, bunun için süt, şeker, kakao, nescafe ve sıvıyağı bir sosluğa alıp ocakta şeker eriyene kadar kaynatmadan ısıtıyoruz, söndürmeden önce de bitter çikolatayı ekliyoruz.
Keki fırından çıkarınca kalın bir şişle her tarafına sık sık delikler yapıyoruz yani keki şişliyoruz.
İlk sıcaklığı çıkınca her tarafına eşit şekilde sosu gezdiriyoruz.
Bu esnada hemen 1 paket pötibör bisküviyi soslanmış kekin üzerine diziyoruz.
Balkabağı püresini de bisküvilerin üzerine bolca sürüyoruz.
Son olarak üst kremasını pişiriyoruz. Bunun için de süt, şeker,un, nişasta ve pirinç ununu tencereye alıp karıştırarak pişiriyoruz. Ocağı kapatınca vanilyasını ekliyoruz.
Muhallebiyi balkabağı püresinin üstüne son olarak tamamen yayıyoruz. Üstünü bol hindistan cevizi, tarçın ve ufalanmış kakaolu bisküviyle süslüyoruz.
Buzdolabına kaldırıyoruz, en az 3-4 saat dinlendiriyoruz. Eğer vaktiniz var da1 gün bekletirseniz çok daha lezzetli hale geleceğini söyliyebilirim.
Afiyetler olsun kesinlikle denemenizi tavsiye ederim, harika bir pasta. Aslında bu pastayı aynı şekilde havuç, elma ve ayvayla da yapabilirsiniz. Bu arada yarın doğum günüm, bu da benim pastam olsun.
Şükürler olsunki  Rabbime beni bu yaşıma sağlıklı, huzurlu ve ailemle mutlu bir şekilde beni eriştirdiği için ve nice yıllara aynı şekilde eriştirmesi dileğiyle...


Yorumlar

  1. Merhabalar, bal kabaklı çikolatalı tepsi pastanız ne kadar güzel ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Nefis görünüyor. Oğlum bayılacak bu tarife. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Harika görünüyor. Eminim lezzeti de öyledir.. Ellerinize sağlık.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. hmmm balkabaklı enfes olmustur elıne sağlık

    YanıtlaSil
  5. muhteşem görünüyor notunu aldım ilk fırsatta deneyeceğim ellerine sağlık canım kocaman sevgiler
    www.hadisofraya.com

    YanıtlaSil
  6. içine balkabağı giriyorsa lezzetine doyum olmaz eminim..
    ellerine sağlık canım..
    afiyetle..

    YanıtlaSil
  7. Nefis görünüyor,ellerinize sağlık.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. çok sevindim, blogdaki sorunun çözülmesine. Ayrıca güzel düşüncelerin için de çok teşekkür ederim. Sağolasın arkadaşım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder