İLK EKŞİ MAYA EKMEĞİM


Herkese merhabalar ve hayırlı Ramazanlar sevgili dost ve izleyenlerim,
Bir sene daha eriştik sevgili Ramazan ayımıza, başladı başlıyacak derken üçüncü günün içindeyiz bile. Bu son yıllar tuttuğumuz en uzun günlü oruçlar ve de tabiki sıcak. Yüce Rabbim veriyor kolayını arada serin, bulutlu oluyor bazen de yağmur yağıyor. Allah oruçlu olup da dışarda çalışan kullarına güç kuvvet versin.
Uzun günlerde hepimiz tok kalmak istiyoruz tabii, bunun için de tok tutan yiyecekler önemli. Ekmekten pideden vazgeçemiyoruz, hele o sıcacık mis gibi kokan pideler Ramazanın olmazsa olmazı...
Ama yine ne kadar çok yesek de beyaz unla yapıldığında pek fazla tok tutma özelliği yok. Ne zamandır artık kendi mayamı kendim yapmak  ve ekmeklerimi arada bununla pişirmek istiyordum ama tutturamam diye cesaret edip hazırlamadım.
En sonunda ekşi mayamı kendim yaptım ve denedim. İlk denemeye rağmen gayet de başarılı oldu. O ekşi maya kokusu ekmeğe sinmişti, üstelik kabardı da. Artık mümkün olduğunca ekmeklerimi kendim yapacağım. Üstelik tok tutma özelliği çok fazla, incecik bir dilimi bile doyuruyor, tok dolu dolu bir ekmek, sahurda 2 dilim tüketmeniz yeterli oluyor. Önce ekşi mayanın nasıl hazırlandığını öğrenel,m gerisi ekmeği yapmak kolay. Buyrun paylaşalım:

EKŞİ MAYA TARİFİ VE EKMEK YAPIMI:




Önce arkadaşlar 1 bardak tam buğday unu ve 130 ml suyu bir kavanozda tahta kaşıkla karıştırın ve koyu kek kıvamında bir hamur elde edin. Kaşık tahta olmalı su da ılık.
Bunu bir gün ağzı açık şekilde kapalı bir yerde bekletin.
İkinci gün tahta kaşıkla karıştırın ve üzerine aynı kıvamda kalacak şekilde un ve su ilave edin. Bu sefer üzerine streç film kapatın, yine bir gün bekletin.
Üçüncü gün üzeri köpük küpük olmaya ve hafif kokmaya başlıyor ama bu koku talı ekşimsi bir koku.
Yine karıştırın veun, su ilavesi yapın.
Bu işlemi maya iyice köpürene ve tam ekşi maya kokusu alana kadar devam edin. Benim bir hafta sürdü.
Şimdi gelelim ekmek yapmaya:

4-5 bardak tam buğday ununu yoğurma kabına alın üzerine 1 bardak ekşi mayanızdan ilave edin.Ayrıca 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı toz şeker, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 bardak normal un ve yeterince ılık su ekleyerek bayağı yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Dilerseniz az miktarda süt de ekleyebilirsiniz.
Ben bu hamuru gece yoğurdum ve üzerini örtüp sabaha kadar oda sıcaklığında beklettim.Mümkünse siz de öyle yapın daha iyi sonuç alınıyor.
Bu hamur diğer hazırladığımız mayalı hamurlar gibi kabarmıyor ama yine de az bir kabarma oluyor.
Sonra yine yoğurun ve hamurunuzu ekmek yapmak istediğiniz kalıba yerleştirin.
Burada da zamanınız varsa bir iki saat bekletin.En son üzerine fırçayla süt sürün ve ister ayçekirdeği ister benim gibi yulaf ezmesi serpiştirin.
Fırına yerleştirin ayrıca bir kase suyu da fırının bir  köşesine koyun.
160 derecede 1 saat içini çeke çeke pişirin.
Uzun bir çubuğu tam ortasına batırıp hamur kalıp kalmadığına bakın. Çubuk kuru çıkıyorsa fırını kapatın ve ekmeği içinde bırakın.Fırın soğuyana kadar içinde kalsın. Kalıptan çıkarıp temiz bir beze sarın.
Bu kadar arkadaşlar ben ekmeğimi çok beğendim çünkü misler gibi çocukken köyde anneannemlerin bahçede toprak fırında yaptıkları ekmek gibi kokuyordu  ve de kabarmıştı. Tam istediğim gibi oldu yani Sizin de cesaret edip aynı sonuca ulaşacağınızdan eminim.
Ne kadar hoşunuza gittiğini göreceksiniz.
Hepinize tekrar hayırlı Ramazanlar, bolluk, bereket dolu sofralar kurmanızı diliyorum, sevgiler...


Yorumlar

  1. Ev yapımı nefis mis gibi ekmek olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  2. Bir hafta mayalama işlemi yaptıktan sonra ekmeği yapma aşamasında unu ne kadar koyuyorsunuz yani hamur cıvık mı ele yapışacak bir şekilde mi olacak yoksa kulak memesi yumuşaklığında mı. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba öncelikle isminizi belirtirseniz sevinirim sorduğunuz soruya gelince yaptığınız ekmek hamuru ne öok cıvık ne de sert olacak fakat yumuşak az ele yapışan bir hamur olacak daha güzel mayalanır sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder