Sizlere harika bir ekmek tarifi vermek istiyorum. İçinde yok yok ve son derece lezzetli. Bunu gelen misafirlerime yapmıştım ve açıkçası bu kadar beğenileceğini tahmin etmemiştim, en fazla onu tükettiler ve tarifini istemişlerdi. Haydi buyrun paylaşalım:
Malzemeler:
3 bardak normal un
3 bardak tam buğday unu
1 paket kurumaya
3 kaşık toz tarhana
1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çorba kaşığı toz şeker
1 kaşık pekmez
1 bardak ılık süt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 kaşık tereyağ veya süt kaymağı
biberiye, kekik
1 diş sarımsak
3 sap taze soğan
1 avuç kuru domates
1 avuç kıyılmış ceviz içi
1 bardağa yakın doğranmış siyah zeytin
ılık su
Yapılışı:
Önce arkadaşlar unları derince bir yoğurma kabına alın. Üzerine mayayı, tuzu, şekeri, tarhanayı serpip karıştırın. Biberiye ve kekiği de ekleyin.
Daha sonra pekmezi, sıvıyağı, tereyağı,sütü ve biraz ılık suyu ilave ederek yoğurmaya başlayın. Duruma göre su ekleyebilirsiniz.
Bir diş sarımsağı ve taze soğanları incecik kıyın ve hamura ekleyin, cevizi, zeytinleri, sıcak suda yumuşattığınız kuru domatesleri doğrayıp ilave edin.
Hepsini yoğurun, kesinlikle sert olmayan hatta cıvığa yakın bir yumuşak hamur elde edin.
En son iyice yoğurduktan sonra top haline getirin ve elinize zeytinyağı alıp üzerine iyice sürün ve üstünü temiz bir bezle örtüp mümkünse sıcak bir ortamda bir gece sabaha kadar mayalandırın.
Bu yüzden hamuru gece geç saatte yatmanıza yakın yoğurup sabaha kadar bekletirseniz .ok daha iyi sonuç alacaksınız.
Sabah hamurunuzu elinizi yağlayarak tekrar yoğurun ve yağlanmış orta boy fırın tepsisine elinizle eşit şekilde yaydırın. Hamur mayalı olduğu için ortaya doğru toplanabiliyor ama elinizle çekerek yayarsanız düzgünce yerleşiyor.
Bunu tepside bir yarım saat daha mayalandırın ve üzerini elinizle yağlıyarak fırına verin.
Fırınınız kızgın olmasın hatta soğuk fırına verin 160 derecede için için 40 dakika pişirin.
Çıkarınca hemen üzerine su serpiştirin ve temiz bir bezle örtüp içini çekmesini bekleyin.
Ilınınca kare dilimleyerek servis yapın.
İstediğiniz şekilde yanında peynirle, domates, salatalık, çay vs. ile tüketin. Sade çay veya ayranla da harika olur.
Bu kadar arkadaşlar afiyetler olsun, hepinize önereceğim harika bir ekmek, tarhananın ne kadar lezzet katacağını göreceksiniz. Afiyetle kalın, evlerimizden bereket hiç eksilmesin İnşallah...
Elinize sağlık evde yapılan ekmeklerin kokusuna bayılırım zehra
YanıtlaSilTarhana severler icin güzel bir tarif olmus,ellerinize saglik.
YanıtlaSilEllerine sağlık. Çok güzel görünüyor. İçinde yok yok. Tarhananın olması çok hoşuma gitti. Çok zengin bir ekmek olmuş.
YanıtlaSilSevgiyle kal.
çok besleyici bir ekmek olmuş ellerine sağlık :)
YanıtlaSilDegisik bir ekmek tarifi olmus,dogrusu tadini da merak ettim :) Ellerine saglik canim...
YanıtlaSilçok leziz görünüyor :)
YanıtlaSilbu arada bende yeni bloguma beklerim;
http://buseilehayat.blogspot.com
elinize saglık
YanıtlaSilellerine saglik canim misafirlerinin yerinde olmak isterdim :) sevgiler, Şeyda
YanıtlaSiltarhanalı hiç düşünmemiştim canım.nefis olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilÇok nefis görünüyorlar, ellerinize sağlık. Sevgiler!
YanıtlaSilSizde benim gibi mutfakta değişik tatları seviyorsunuz..Tarhanayı hiç ekmekte düşünmemiştim şu an kokusunu hissettim inanın..Ellerinize sağlık hem sağlıklı hemde çeşnili bir ekmek olmuş.
YanıtlaSilBayıldım.... denenecek listesine alındı.. teşekkürler..
YanıtlaSilTam bir vitamin deposu olmuş, içinde yok yok... Ellerinize sağlık.. Tadı nasıl oluyor merak ettim doğrusu..
YanıtlaSil