Şu sralar balkabağına takmış durumdayım, tatlısından tuzlusuna aklımda olan herşeyi deniyorum ve güzel sonuçlar elde ediyorum.Ama gerçekten de balkabağı çok sağlıklı, faydalı olmasının yanında her şekilde kullanılabilen bir sebze. Bazen bir tarif görüyorum ve hemen aklıma onun balkabaklı versiyonu geliyor, hatta sırada balkabağıyla hazırlayacağım lezzeetlerin bir listesini bile çıkardım unutmayayım diye.Hepsi sırayla yapılacak.
Yaptığım klasik balkabağı tatlısıyla bu sefer bu tartı denedim. Malum denediyseniz tahin balkabağı tatlısının üzerine gezdirilip bir de ceviz serpince çok yakışıyor. Bundan yola çıkarak tartıma tahini, cevizi ve bir de azıcık pekmezi ekledim bir o kadar daha lezzetli oldu. Buyrun paylaşalım:
Malzemeler:
Hamuru:
3 bardak un
100 gr tereyağ
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
2 kaşık yoğurt
1 büyük çay bardağı pudra şekeri
vanilya, tarçın
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Üzeri için:
500 gr tatlı balkabağı püresi ( yaptığım tatlıyı ezdim püre yaptım)
2 yumurta
yarım su bardağı tahin
1 bardak süt
1 avuç iri dövülmüş ceviz
tarçın
1 avuç damla çikolata
hamura sürmek için ve tartın üstüne gezdirmek için pekmez
Yapılışı:
Verilen hamur malzemeleriyle kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.
Yuvarlak büyük borcama 4 ucu dışarıda kalacak şekilde yağlı kağıt kesip tabanına yayın. Tart hamurunun tamamını borcama kenarlarını yükselterek yayın. Yağlı kağıdı tartı kolay çıkarabilmek için 4 ucu dışarıda olacak şekilde kesip yerleştiriyoruz.
Hamurun üzerine çok kabarmaması için delikler yapın ve hamurun üzerini kaplıyacak şekilde pekmez sürün.Hamurun yükselttiğiniz kenarlarına da tahin sürüp şeker serpin.
Hamuru 20 dakika kadar ısıtılmış 180 derece fırına verip pişirin sonra hemen çıkarın.
Bu arada kabak püresi, 2 yumurta, yarım bardak tahin, süt, ceviz, damla çikolata, tarçını karıştırın. Dilerseniz bir de portakal kabuğu rendeleyin.
Bu karışımı pişen tart hamurunun üzerine tamamen yayın. Biraz da yuvarlak oluşturacak şekilde pekmez gezdirin,ve yine fırına verin. 35-40 dakika kadar daha 170 derecede pişirin.
Pişince fırından çıkarın ve 1-2 saat dinlendirin.Tartı uçlarını dışarıda bıraktığınız yağlı kağıttan tutarak çıkarın ve ayrı bir servis tabağına yerleştirin. Dilerseniz buzdolabına kaldırın ama bence oda sıcaklığında kalması daha güzel oluyor, hamuru daha çıtır kalıyor.
Bu kadar arkadaşlar çok lezzetli oluyor sanki balkabaklı cheesecake yer gibi, üst harcı yumuşacık, hamuru çıtır. Tahin ve pekmez de ayrı bir lezzet katıyor tavsiye ediyorum. Bakalım balkabağıyla daha hangi tariflerimi sizlerle paylaşacağım, sırasıyla gelecek İnşallah.
Hepinize sevdiklerinizle mutlu, huzurlu, sağlıklı bir haftasonu diliyorum ayrıca şimdiden pazar günkü mübarek kandilinizi kutluyorum. Allah'ın selamı üzerimizde olsun sevgilerimle...
gece gece olsada yesem dedim canım.nefis olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilEllerine sağlık...Tatlıya karşı koyamıyorum....Tatlı gördüğüm zaman hemen tarfini bir yerlere not alıyorum..
YanıtlaSilnam nam harıka gorunuyor balkabagının her halını sevıyorum boyle de harıka olmustur emınım ellerınıze saglık
YanıtlaSilHiç denemediğim bir tart çok da güzel olmuş ellerine sağlık tarifi aldım :)
YanıtlaSilharıka gorunuyor ellerine saglık
YanıtlaSililginc bir lezzet olmuş.ellerize sağlık
YanıtlaSilellerine saglik canim, sevgiler. Şeyda
YanıtlaSilYine harika bi görüntü ;) Ellerine sağlık :)
YanıtlaSilfarklı bi tart olmuş balkabağını severim ellerine sağlık
YanıtlaSilsevgiler
bal kabağı ile çok aram yoktur ama tahine bayılırım eline sağlık canım sevgiler
YanıtlaSilwww.hadisofraya.com
ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilnefis görünüyor tartın tamda mevsimi afiyet şifa olsun..
hayırlı kandiller..
Sevgili Özgen,
YanıtlaSilKış aylarının en faydalı ürünlerinden birisi olan balkabağını bende çok severim, tatlısını yapıp artanla da çeşit çeşit tarif denerim.
Senin tartın da hem çok değişik, hemde çok güzel görünüyor, ellerine sağlık.
Hayırlı kandiller...
Nefis bir tat olmuş. Ellerinize sağlık. Sevgi ve muhabbetle :)
YanıtlaSilBin aydan daha mübarek bu gece de bütün dualarınızın kabul olması dileğiyle...
YanıtlaSilHayırlı Kandiller :)
Özgencim; bu tartın lezzetini tahmin edebiliyorum ablacım, ellerine sağlık, nefis görünüyor :)
YanıtlaSil