ÇİKOLATALI VE KAHVELİ İRMİK HELVASI


Sevgili dostlar hepinize iyi akşamlar,
Bu sefer de bloğumda resim yükleme konusunda sorun çıktığı için bir müddet kayıt yapamadım.Çok sağolun bir çok arkadaşıma sorunumu ilettim ve hepiniz eksik olmayın elinizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştınız, çok teşekkür ederim.
Ben biraz teknoloji özürlüyüm, bilgisayarla ilgili malesef çok fazla bilgim yok, belli bir noktadan sonra tıkanıp kalıyorum. Bunda elime alıp çok fazla ilgilenememin de ilgisi var tabi. Neyse şimdilik sorunu hallettik sayılır.Umarım bir daha aynı şeyleri yaşamam. İnsan kayıt yapmak istediği halde bir türlü yapamayınca çok kötü hissediyor.
Yarın hayırlısıyla Mevlüt Kandilimiz arkadaşlar, şimdiden siz sevgili dostlarımın mübarek kandilini kutluyorum.Anneciğim kandillerde hep ya helva kavurur ya da lokma pişirir komşularımıza dağıtırdı.Ben de bu geleneğimize elimden geldiğince uymaya çalıştım.
Sizlere de daha önce bir kandilde yaptığım helvanın tarifini vermek istiyorum.Klasik irmik helvasına bazı eklemelerle kendi yorumumu kattım. Çikolata ve kahve vazgeçemediğim iki lezzet, bunları helvada da denemek istedim. Sonuç gayet iyiydi.Buyrun paylaşalım:

Malzemeler:

3 su bardağı irmik
100 gr margarin veya tereyağ
yarım çay bardağı sıvıyağ
İstenirse bir avuç fındık kırığı
1 tatlı kaşığı dolusuTürk kahvesi
1 paket bitter çikolata
Şerbeti:
2 bardak süt
2 bardak su
4 bardak şeker

Yapılışı:
Önce arkadaşlar irmiği teflon tencereye alın ve yağsız olarak kısık ateşte kavurmaya başlayın.
Bir yandan da suyu ve sütü ocağa koyun ve onu da kısık ateşte irmik kavrulana kadar kaynamaya bırakın.
İrmiği yağsız kavurmamızın nedeni yağı çok fazla çekmemesi.Rengi kum sarısı olunca yağları ekleyin ve yağ eriyene kadar bir müddet daha kavurun.
Bu aşamada fındığı, kahveyi ve çikolatayı da ilave edin. Çikolatanın irmiğin sıcaklığıyla erimesini bekleyin.
En sonunda kaynamış olan su ve sütü ilave edin, çok dikkatli olun, yavaşça dökün çünkü püskürüp eliniz yanabilir. Hemen tencerenin kapağını kapatın. Birkaç dakika sonra kapağı açın ve şekeri ilave edin.
Şekeri daha sonra eklememizin nedeni de helvanın tane tane dökülmesi.
Anneciğim böyle öğretmişti ve hep sonuçtan memnun kaldım.
Şekeri ekleyince iyice karıştırın ve şekeri eritin. İster sıcak ister ılık olarak servis yapın.Afiyetler olsun,şimdiden kandiliniz mübarek olsun sevgilerimle, sağlıcakla kalın.
Kandil günümüzü, gecemizi bol bol ibadetle,dualarla, Yüce Rabbimize sığınarak geçirelim İnşallah...

Yorumlar

  1. elinize sağlık.Mevlid kandilinizin hayırlara vesile olmasını dilerim.

    YanıtlaSil
  2. Canım,
    kandilin kutlu olsun. Ellerine sağlık. Nefis görünüyor.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  3. Özgencim artık irmik helvasının her türlüsü yapılıyor. Bu tarifi de deneyeceğim ellerine sağlık canım hayırlı kandiller..

    YanıtlaSil
  4. Canım ellerine sağlık hayırlı kandiller öpüyorum...

    YanıtlaSil
  5. Sorunu halletmişsin ama ben de sana resim koymak için satın aldığım servisin maili gönderiyorum,elinin altında olsun.Ben yıllık 5 dolar ödüyorum,istediğim kadar yüklüyorum.Mailine göndereceğim adresi,kolay gelsin.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder