ÖZBEK PİLAVI, Nihayet Döndüm...


Çoook uzun bir aradan sonra merhaba sevgili dostlar,
Ne kadar uzun bir süre geçti günleri sayamıyorum bile, ama tarif de edemiyorum bu ayrılığın sebebini; vakitsizlik, isteksizlik hepsi karıştı birbirine desem yanlış olmaz.
Bayramda memlekete bir gittik, okul açılacağı zaman geldik. Çocuklar yazın Fethiye sıcağında bunaldığı için memleketimde serin serin köy havası aldıralım dedik ve eşim sağolsun bizi bıraktı ve tatilin son günleri eve döndük. Gelince anca toparlan, İncimin okul telaşı, dersleri, Denizimin de artık iyice hareketlenip emeklemeye başlaması, bıcır bıcır ortalarda dolaşması beni çok yormaya başladı.Yani anlıyacağınız benden ilgi bekleyen iki minişim, malum ev işleri, İnci' yi hergün okula getir götür derken yorgunluk, bir de ara verince içime bir isteksizlik doğdu nedense...
Neyse toparlandım, herşey rayına oturdu sayılır yavaş yavaş, moda girdik diyelim ve de sizlerden daha fazla uzak kalamayacağım diye düşündüm, özledim siz sevgili dostlarımı.
Daha fazla uzatmaya gerek yok sevgili arkadaşlarım böyle işte, tekrar aranızdayım, özlemişim sizlere yazmayı,yaptığınız mis gibi lezzetleri takip etmeyi. Neyse miniş oğlum uyanmadan tarifime geçeyim.
Harika bir pilav oldu diyebilirim. Görüntüsüyle de lezzetiyle de misafirlerinize mahçup olmayacağınız bir tarif bu. Buyrun paylaşalım:

Malzemeler:
3 bardak pirinç
4 adet iri havuç
400 gr kuzu veya dana eti
1 kase haşlanmış nohut
2 soğan
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çay bardağı badem
1 kaşık tereyağ, 3 kaşık zeytinyağı
tuz, karabiber
yeterince etsuyu ve su karışımı

Yapılışı:
Önce arkadaşlar kuşbaşı etleri yıkayıp tencerede kendi yağında biraz kavurun ve üzerine su ekleyip pişmeye bırakın.
Pirinci yıkayın ve bir kenarda ılık tuzlu suda bekletin.
Havuçları jülyen, soğanları da piyazlık doğrayın.
Etin suyunu süzün ve bir kenara alın.
Havuç ve soğanları bir tencerede zeytinyağla kavurmaya başlayın, etin yarısından fazlasını ve kuş üzümlerini ekleyin, birlikte biraz daha kavurun.
Etin kalan kısmını ayrı bir kapta haşlanmış nohutla birleştirin.
Bademleri sıcak suda bekletip kabuklarını soyun, 1 tatlı kaşığı tereyağla kavurun.
Şimdi sıra geldi pilava bu güzel görünümü vermeye; mümkünse derince bir teflon encereye önce bademleri yayın.Üzerine havuçlu etli karışımı döşeyin.
Bunun üzerine pirincin yarısını boşaltın ve etli haşlanmış nohudu pirincin üzerine yayın. kalan pirinci de onun üzerine döşeyin. Zerdaçalı serpiştirin, sarımsakları irice doğrayıp pirincin üstüne yayın.

Küçük parçalar halinde tereyağ parçaları koyun. Yeterince tuz ve karabiber serpin.
Etsuyu ve suyu karıştırıp pirincin üzerini aşacak kadar kenarından tencereye boşaltın ve kapağını kapatıp kısık ateşte  pişmeye bırakın.
Arada kontrol edin, pirinç taneleri diriyse sıcak su ilave edin.
Pilav piştiğinde demlendirin. Ilınınca yuvarlak, geniş bir servis tabağına ters çevirin.
İşte bu kadar arkadaşlar, zahmetli gibi dursa da aslında değil, anlatması daha zor, ama denemeye değer bence. Sizlere de sevdiklerinize, konuklarınıza yapmanızı tavsiye ediyorum, afiyetler olsun, sevgilerimle,,,
Tekrar görüşmek üzere, şimdilik hoşçakalın...


Yorumlar

  1. Canım hoşgeldin pilavın tek kelimeyle nefis ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Canim hos geldinş Harika donus olmus en cok sevdigim lezzetle karsimdasinş
    Tatil iyidir ama bazen de yorucu oluyor.
    İnsallah en guzel lezzetlerle bekliyoruz yine
    Hayirli gunler

    YanıtlaSil
  3. hoşgeldin canım.dönüşün harika bir pilavla harika oldu.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Bir tek bu yeter bir öğüne. Sebzesiyle, etiyle , görselliğiyle süper. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. merhabalar, demirdöküm tencere ödüllü yemek yarışması başladı katılımınızı desteklerinizi bekliyoruz. www.yemekgurmesi.com/demir-dokum-tencere-odullu-yemek-tarifleri-yarismasi.html

    YanıtlaSil
  6. Canım ,nasıl güzel bir pilav maşallah..Bunun yanına yemek yapmaya gerek yok..:) Bir ayran yeterli..

    ellerine sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Aramıza hoşgeldin Özgencim. Tatilin içine sinsin inşallah.. Bu tablo gibi pilav nasıl kıyılır da bozulur yemek için bilmem ama muhteşem olduğuna zerre kadar kuşkum yok. Ellerine sağlık ablacım..

    YanıtlaSil
  8. Hoşgeldin cnaım bende ara vermiştim yeni başladım..
    Umarım her ikimizde bir daha böyle uzun aralar vermek zorunda kalmayız..
    Pilav nefisss görünyor..
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. hoşgeldin özgencim,dediğin gibi ara verince hemen bir isteksizlik oluşuyor,ama fazlada ayrı kalamıyoruz dimi ellerine sağlık çok sevdiğim bir pilavdır çokda güzel yapmışsın afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  10. hoşgeldiin 2 minikle işler yoğun olur kolaylıklar dilerim,
    benim için sev onları annesi :)
    pilavın harika olmuş
    sevgilerimle

    YanıtlaSil

Yorum Gönder