LORLU LABADA SARMASI ( KIRKLARELİ )



Herkese merhabalar ve iyi haftasonları sevgili dostlar,

Bugün sizlere harika bir sarma tarifi vereceğim. Labadayı birçoğunuz biliyorsunuzdur, başka bir adı daha var ama şu an çıkartamıyorum. Bizim Trakya'da çok boldur bu ot. Uzuun yaprakları var, bahçelerde kendiliğinden çıkar. Mayhoş bir tadı ve kokusu vardır.

Önceleri yazın köydeyken bizim bahçede çok olurdu. Halihazırda yemek olmadığında anneciğim bunları toplar, haşlar köftesini yapardı. Balık gibi olurdu, lüp lüp yutardık.

O lezzetin tadı, kokusu hala damağımda. Geçende babam için memlekete gittiğimizde canım çekmesin mi? Tabi hemen nerden bulacağız labadayı, ıspanaktan yaptı anneciğim ama labadanın o kendine has aroması yoktu tabii. Bir daha sizlere mutlaka bu köfteyi yapıp paylaşacağım.


Eee diyeceksiniz ben de ne yaptım.Fethiye'ye dönünce çıktım köylü pazarına, başladım labada aramaya. O kadar ot çöp satılır labada yok. En son bir teyzede kol kadar yaprakları olan bir labada demeti buldum ve uçtum havalara.

Bir de televizyonda Kırklareli yöresine ait labada sarmasını izleyince tamam dedim budur, yapmalıyım ve yaptım bayıldım. Labada bulursanız kesinlikle tavsiye ederim, bulamazsanız pazıyla deneyebilirsiniz. Bir daha bulursam köftesini yapacağım İnşallah.Buyrun paylaşalım:


Malzemeler:


1 demet labada

1 su bardağı pirinç

1 su bardağı bulgur

2 adet kuru soğan

250 gr lor peynir
1 adet yumurta

zeytinyağı

bol kurunane, tuz, karabiber, 2 tatlı kaşığı şeker


Yapılışı:


Önce arkadaşlar labadaları bir güzel yıkayıp üzerine kaynar su dökün ve birkaç dakika bekletin yumuşasın.Daha fazla bekletmeyin saramazsınız.

Sonra soğanları küp doğrayıp zeytinyağda kavurmaya başlayın.

Pirinci ve bulguru yıkayıp üzerine ekleyin, birlikte kavurun ve baharatlarını ekleyin. Biraz daha kavurunca yarım çay bardağı su ekleyin ki dibi tutmasın. Bir iki dakika sonra ocağı kapatın ve lor peynirini ekleyip karıştırın. Soğuyuca içine 1 yumurta kırın ve iyice harca yedirin.

Labada yaprakları uzun olduğu için ikiye kesin ve ucuna iç harçtan koyun. Uzun sarma gibi veya muska gibi sarın. Benimkiler yaprağın durumuna göre iki çeşit oldular.Tencereye dizin.

Üzerine zeytinyağı gezdirin, biraz tuz serpin ve kenarından dolmaların yarısına kadar su verin.Bir tabak kapatıp, kısık ateşte pişmeye bırakın. Ilık da soğuk da yenecek harika bir lezzet. Sevgilerimle...


Yaşasın blog kardeşliği, iyi ki varsınız, iyi ki bloğumu açmışım, Allah ayırmasın İnşallah.Bütün güzellikler hepimizin olsun, sağlıcakla kalın sevgili dostlarım...

Yorumlar

  1. yöresel otları çok seviyorum:)
    sarmaların nefis görünüyor canım ellerine sağlık:)
    bende de dün bizim yöreselimiz karalahanamızın sarması vardı:)
    karadenizliyüz daaa:)

    YanıtlaSil
  2. İlginç bir lezzet,dediğin gibi labada bulamazsam pazı ile deneyeceğim,sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. merhaba hemşerim:)
    bir de bizim oranın lorundan (ekşimiğinden) yapılmışsa ne güzel olur bu sarma:)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. ne kadar hoş görünüyor valla, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. slm hemşerim :)ellerine sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık canım nefis olmuş.çokta değişik.afiyetle yiyin.

    YanıtlaSil
  7. Hiç bilmediğim bir şey labada.. İlk kez duydum. Sanırım buralarda yoktur :( Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  8. lorlu hiç duymamıştım ama çok güzel görünüyor cnaım.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  9. Hic duymamistim labadayi ama degisik otlari ve onlarla yapilan sarmalri, yoresel yemekleri cok severim. Eger bir gun denk gelirse mutlaka ben de deneyecegim.

    YanıtlaSil
  10. Boyle bir sarma ne yedim daha once ne de duydum. Cok orjinal, guzel bir tarif. O otu bulamasam da baska bir otla deneyecegim insallah. Cok cok tesekkurler tarif icin. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. labadayı bende severim:) her tr ye gelişimde anneme yemeğini yaptırırım.. sarmasını bilmiyordum yada hatırlamıyorum.. köftenin de mutlaka tarifini bekliyorum..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  12. Kardeşim ellerine sağlık sarma en
    fes görünüyor öpüyorum.

    YanıtlaSil
  13. Etli ya da zeytinyağlısını çok yaparım ama hiç lorlu denememiştim. Çok lezzetli olacağından eminim, lor yaptığımda deneyip tadına bakmak isterim. Ellerine sağlık Özgen'ciğim.

    YanıtlaSil
  14. Dolma nefis görünüyor ama otun adnı ilk defa duydum tadını bilmiyorum ama nefis görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  15. Tarifkolik/Öznur23 Mayıs 2011 01:58

    Ellerine sağlık canım şahane görünüyor sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. Labadayı bilirim ama böyle bir tarifi ilke defa görüyorum. Paylaşım için teşekkrüler. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  17. Bensiz yemeni esefle ve kıskançlıkla kınıyorum :P Afiyet olsun :))

    YanıtlaSil
  18. ELLERİNE SAĞLIK CANIM.İLK KEZ DENEDİM AMA GERÇEKTEN ÇOK HOŞ BİR TADI VARDI.ÇOK AMA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.ELLERİN DERT GÖRMESİN.

    öZLEM

    YanıtlaSil

Yorum Gönder