İKİ HARİKA KİTAP VE HARİKA BİR İÇECEK


Herkese iyi akşamlar sevgili arkadaşlarım,
Sizlere okumuş olduğum iki harika kitaptan bahsetmek istiyorum. Ben sürükleyici, zekice yazılmış kitapları çok seviyorum. Bu iki kitap ta aynen dediğim gibi son derece zekice yazılıp kurgulanmış çok başarılı kitaplar bence.
İkisi de biri günümüzde diğeri de taa Osmanlılar zamanında Lale Devri döneminde geçmiş iki polisiye roman.

İstanbul Hatırası sayesinde sanki İstanbul' u yeniden keşfediyorsunuz.Tarihi yerlerine sanki rehberlik ediyor. Kitabı okurken hem oraları keşfe çıkmış gibi oluyorsunuz hem de harika, son derece sürükleyici bir polisiye okuyorsunuz. Gözünüzün önünde herşey birebir canlanıyor ve kendinizi cinayetleri çözmeye çalışan bir dedektif gibi hissediyorsunuz. Ahmet Ümit bu konuda harika bir yazar bence. Türkiye'nin Agatha Christie'si gibi. Romanları çok zekice ve ustaca kurgulanmış, hiçbir abartı olmadan, sizi peşinden sürüklüyor elinizden bırakamıyorsunuz.

Katre-i Matem ise hayatımda okuduğum en ilginç, en muhteşem kitaplardan biri.İskender Pala harika bir yazar. Bu kitap ta öyle zekice yazılmış ki arkadaşlar ben hayran kaldım.Osmanlı döneminde geçen harika bir polisiye. İlk defa o dönemlere ait bir polisiye okudum ve inanın okuduğum her sayfa beni yazara daha da hayran bıraktı. Bu kitapta da İstanbul hakkında o döneme ait son derece ilginç bilgiler ediniyorsunuz ve son derece ustaca, sizi hayretler içinde bırakan bir macerada buluyorsunuz kendinizi.
İki kitabı da kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum.
Sizlere ayrıca bu kitapları okurken yanında mis gibi gidecek, içinizi ısıtacak, kendinizin hazırlayabileceği harika bir SALEP tarifi vermek istiyorum. Evde salep yoksa bunu kendiniz yapabilir ve ailenizle bir güzel soğuk kış gecelerinde ya da böyle kitabınızı okurken yudumlayabilirsiniz. Sevgi Derya Ablacım' da bir salep tarifi görmüştüm ve miktarını artırarak aile boyu yaptım, teşekkürler ablacım. Annem de biz küçükken buna benzer bir salep yapıyordu bize.Bayılarak içerdik, ee o zamanlar nerden bulacaktı ki hazır salebi.


Ama denerseniz çok seviceksiniz eminim, çünkü tadının, kokusunun gerçeğinden hiç farkı yok.Buyrun paylaşalım:

Malzemeler:

4 bardak süt
4 kaşık şeker
1 paket vanilya
6 tatlı kaşığı nişasta
üzeri için bolca tarçın

Yapılışı:

Önce arkadaşlar tarçın haricinde tüm malzemeyi bir tencereye koyun ve karıştırın.
Kısık ateşte sürekli karıştırarak kıvamı koyulaşana kadar pişirin. İyice kaynak olmalı.
Bardaklara paylaştırın ve sıcakken bol tarçın serpin.
Afiyet bal şeker olsun , şimdiden hayırlı cumalar hepimize, Allah'ın rahmeti üzerimizde olsun, sevgilerimle...

Yorumlar

  1. Canım kardeşim sahlebi deneyip beğenmenize çok sevindim ellerine sağ
    lık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Çok severim Özgen'ciğim. Derya'da görünce hemen denemiştim, tadı harika oluyor. Senin de ellerine sağlık olsun, nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. afiyetler olsun canım
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  4. hiç evde salep yapmadım deryadada bu tarifi görmüştüm denesemmi acaba:))
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  5. katrei matemi bende çok istiyorum okumayı ama bir türlü fırsatım olmuyor..ablamın düğün telaşından kitap okumaya bile vakit bulamıyorum :))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder