ISPANAKLI TARHANA BULAMACI


Merhaba sevgili arkadaşlarım,
Fethiye'de hava yine buz. Buz diyorum çünkü gerçekten buz yağıyor. Etraftan, haberlerden duyuyoruz her yere lapa lapa kar yağıyormuş, buraya takır tukur dolu yağıyor.
Fethiye'ye zaten kar yağmaz arkadaşlar, dağlara yağar ve oraların soğuğu da aşırı yağış veya daha da soğuksa dolu olarak yansır. Demek ki çok soğuk.
Böyle durumlarda ne olur? İçlerimizi ısıtacak sıcacık birşeyler ararız. Aç değilsek sıcak bir içecek, eğer açsak da şöyle içimizi ısıtacak dumanı üstünde bir çorba değil mi?
Böyle zamanlarda benim aklıma ilk gelen çorba tarhanadır. Ama şimdi size vereceğim tarifi hem çorba hem de yemek olarak da değerlendirebilirsiniz.
Bunu anneciğim kışın soğuk havalarda, o anda evde halihazırda yemek yoksa hemen ev halkına pişirirdi. Öyle bayıla bayıla yerdik ki arkadaşlar, tadına doyamazdık.
Bu bulamaç bir Trakya yemeğidir. Deneyin eminim çok seveceksiniz. Buyrun paylaşalım.

Malzemeler:

Tarhana çorbası yaparken kullandığınız tarhanın 2 katı kadar tarhana( örneğin 4 kaşık kullanıyorsanız bunu yaparken 8 kaşık)
birkaç kaşık kavrulmuş ıspanak(eğer yoksa bir demet ıspanağı bir soğanla kavurup hazırda bulundurun)
3 kaşık sıvıyağ
dilerseniz 1 kaşık salça veya kırmızıbiber veya domates püresi
tuz, kurunane
varsa tavuksuyu yoksa su ve 1 adet tavuk bulyon
Arkadaşlar ben bu yemeği kenarda kavrulmuş ıspanağım varsa hemen yaparım. Ayrıca ıspanakla yapılması şart değil, pırasayla da mükemmel oluyor. Sadece ıspanak yerine pırasa kavuruyorsunuz. Gelelim yapılışına,

Yapılışı:

Önce arkadaşlar tencereye sıvıyağı alın.Yağ kızınca kavrulmuş ıspanak ve 2 kaşık tarhanayı üzerine ekleyin, birlikte biraz kavurun.
Sonra üzerine tavuksuyu veya suyu ekleyin. Hemen, dediğim gibi çorbaya kullandığınız tarhananın 2 katı miktar tarhanayı ekleyin ve sürekli karıştırarak pişirin. Bu çorba kıvamında olmayacak arkadaşlar. Daha koyu bulamaç, muhallebi kıvamında olacak.
Tuz ve nane ekleyin. Ekledikten sonra bir beş dakika daha kaynatın.
Yanında size önerim muhakkak sevdiğiniz bir çeşit turşuyla veya dilimlenip limon sıkılmış beyaz turpla afiyetle yeyin. Tabi yanında bir iki dilim ekmeği de unutmayın.

Arkadaşlar çocuklar için de çok besleyici.Dediğim gibi ıspanak olması şart değil pırasa ya da soğanla da olur. Anneme bunu evlendikten sonra rahmetli dedem öğretmiş.Biz bu yemeği dedeciğimin elinden de yemiştik. Gerçekten çok güzel yapıyordu.
Bu soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak bu bulamacı tam da ıspanak, pırasa gibi kış sebzeleri varken denemenizi öneriyorum.
Afiyetler olsun sevgiyle kalın...







Yorumlar

  1. Nasıl canım çekti. Nefis görünüyor, ellerine sağlık. Şifa olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Cok ilginc bir tarif mutlaka deniycem.Sevgiler
    Sefa

    YanıtlaSil
  3. Çok değişik .. ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. ilginc, farkli.. nefiss görünüyor! ellerine emegine saglik canim ve afiyet sifa olsun InsAllah! sicacik sevgilerimle.. mutlu kal..

    YanıtlaSil
  5. Tarhananın ıspanaklısını hiç duymamıştım ama hem ıspanak hem tarhana birlikte ne kadar besleyici olmuştur.Oğluma da yedirebileceğim bir lezzet.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Canım çok değişik ve güzel bir tarif teşekkür ederiz.Ellerine sağlık.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  7. Özgenciğim,
    çok değişik geldi bana bu tarif ellerine sağlık canımmm:))
    mutlu günler dilerim:))
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  8. Çok ilginç canım tarhana yemeği de denilebilir..:)

    ellerine sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık canım.Açıkcası ilk defa duyuyorum tarhanaya pırasa katıldığını.Farklı birşey olmuştur mutlaka.
    Özlem

    YanıtlaSil
  10. Tarhana ne çok işe yarıyor değil mi? Teşekkürler paylaştığın için!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder