HİÇ ÇINTAR YEDİNİZ Mİ?


Herkese merhabalar,
Geç olsa da hayırlı cumalar ve iyi haftasonları sevgili arkadaşlarım. Fethiye bugün yine soğuk ve yağmurlu. Dışarısı böyle yağmurluyken sıcacık içeriden, camdan dışarı bakmak ne güzel oluyor ve Rabbime şükrediyorum böyle bir havada bizim sıcacık bir ortamda bulunduğumuz için ve yine Rabbime dua ediyorum tüm korunaksız, barınaksız olanları koruması için.
Bugün okullar da tatil oldu hayırlısıyla.Kuşum eve erken geldi. Karne vermişler, öğretmeni okuldaki hareketlerini, durumunu, başarılı olduğu alanları, gözlemlerini yazmış onun hakkında.
Hepsi de çok olumlu, çok hoşuma gitti. Seneye 1. sınıfa başlıyor ve sadece onun için değil bizim için de maraton başlıyacak herhalde. Şimdiden hayırlısı...

Gelelim bugünkü tarifimize. Hiç çıntar yediniz mi arkadaşlar? Bazılarınızın o da ne dediğini duyar gibi oluyorum. Arkadaşlar çıntar Fethiye'de yağmurlu havalarda çam diplerinde, ormanlık alanlarda çıkan bir çeşit çok değerli mantar türü. İlk gördüğünüzde küflü zannedip yüzüne bile bakmak istemeyebilirsiniz zira ben öyle yapmıştım.
Fethiye'ye ilk geldiğim zamanlarda pazara çıkmıştım ve bu görüntüsü tuhaf, bozuk, hiçbirşeye benzemeyen küflü gibi duran şeylerin ne olduğunu pazarcılara sorunca çok değerli, nadir bulunan, sadece aşırı yağmurlarda çıkan ve sağlık için çok faydalı bir tür mantar olduğunu söylemişlerdi.
Yani şu dünyaca ünlü trüf mantarları var ya neredeyse ona eşdeğer diyecekler.Ama gerçekten çok faydalı, bulundu mu muhakkak yenmesi gerekli, ilaç gibi bir bitkiymiş. bir de göbek mantarı var, onu bulmak o kadar zor ki, eğer bulabilirsek muhakkak onu da tanıtacağım sizlere.

Neyse çıntarın nasıl pişirilip yenileceğini sordum, öğrendim ve artık karşıma çıkarsa az da olsa muhakkak almaya çalışıyoruz, öğrendiğim şekilleriyle veya kendi bulduğum tariflerle pişiriyorum ve afiyetle yiyoruz. Tadı kültür mantarından çok farklı, daha ete yakın, sanki kuzu etiymiş gibi.
Sözü fazla uzatmadan benim en sevdiğim ve lezzetli bulduğum tarifini vermek istiyorum.
Buyrun paylaşalım:

Malzemeler:

Yarım kg çıntar veya daha fazla da olabilir
2 adet soğan
bir avuç kıyma(olmasa da olur ama varsa daha lezzetli yapıyor)
3 adet yumurta
2 kaşık domates biber salçası karışımı
1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber, karabiber, nane, tuz
birkaç kaşık zeytinyağı
1 bardak su (gerekirse artırabilirsiniz)

Yapılışı:

Önce arkadaşlar çıntarları çeşme altında bol suyla yıkayın. Çünkü çok çamurlu oluyorlar. Kuşbaşı şeklinde doğrayın.

Sonra soğanları ince yemeklik doğrayın. Dilerseniz sarımsak da ekleyebilirsiniz, ben her yemekte kullanırım. Daha lezzet katıyor.
Tencerede yağı kızdırın, önce çıntarları içine atın, biraz kavurup sulanmasını bekleyin ve suyunu çekmeye başlayınca soğanları ve kıymayı ekleyin.
Salçayı ilave edin, biraz daha kavurun ve suyunu verin. Çıntarlar yumuşayana kadar pişirin.Tam yumuşamamışsa biraz daha sıcak su ilave edin. Suyunu çekince tuzunu ve baharatlarını ekleyin.
3 adet yumurtayı üzerine kırın karıştırın. Yumurtalar piştiğinde ocağı söndürün ve sıcakken yanında güzel bir salata ve yoğurtla birlikte afiyetle yiyin.

Tekrar hepinize ailenizle, yavrularınızla güzel bir tatil geçirmenizi diliyorum sevgiler...






Yorumlar

  1. canımm:)
    bizde yani batı karadeniz de kanlıca mantarı derler çıntara nefis oluyor kızartması, böreği, yoğurtlaması, turşusu, tuzlaması biz herşey yaparız ondan:)
    ellerine sağlık yemeğin de nefis olmuşş:)

    YanıtlaSil
  2. Hiç yemedim tadını bilmiyorum sadece Konya 'ya gittiğimde bir kez buna benzer bir mantar olduğunu görmüştüm. Kadınlar Pazarı denilen bir yerde çok pahalı olarak satılıyordu.Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  3. Canım ben ilk defa gördüm ama görünüşü süper ellerine sağlık.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  4. nefis bir lezzet baylırım...
    bizdede melki denir..
    eline sağlık
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. canım çok ilginç iilk kez duyuyoeum.mutlaka çok şifalıdır.ellerine sağlık.handancığımın bahsettiği konyadaki mantar türüne biz domalan diyoruz.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Şimdi bulamıyoruz ama küçükken yemiştim. Şimdi kültürleriyle idare ediyoruz.
    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  7. duydum ama hic yemedim.. nefiss görünüyor ellerine saglik canim..ve afiyet sifa olsun! hayirli geceler..

    YanıtlaSil
  8. Evet evet çok severim çintarı! Ben de Bodrum'da tanımıştım ilk. Antalya'da da bulunuyor. (Özgen, yorumunu yanlış bir tuşa basınca sildim, sonra da geri alamadım. Hani olur da yorumlar arasında göremezsen merak etmeyesin.)

    YanıtlaSil
  9. Anneciğim çok sever ve toplardı. Ama bende bir mantar korkusu var ki uzak duruyorum ister istemez.
    Prensesin karnesini kutlarım, diplomalarını görmek nasip olsun

    YanıtlaSil
  10. ELLERİNE SAĞLIK ŞEKER.BENDE BİR FETHİYELİ OLARAK EN SEVDİĞİM YEMEKTİR ÇINTAR.BULUNCA PAZARDAN HEMEN ALIR PİŞİRİRİM.

    özlem

    YanıtlaSil
  11. mis mis çok güzel görünüyor Özgen hanım.

    Aslı

    YanıtlaSil
  12. evet çok yedim,çocukluğum Seferihisar'ın payamlı köyünde geçti,bizde çam ve çalı diplerinden dağlardan toplardık,nefis bir tadı vardır,çocukluğuma gittim :)
    afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  13. Muğla tarafında dağlarda görmüştüm..

    ellerinize sağlık..sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Adı başkaydı bizim oralarda, tırmık mantarı diyorlardı. Bu mantarı kızart, ye, etten daha güzel daha lezzetlidir. Çok seviyorum. Ama son zamanlarda ne gördüm, ne rastladım.
    Ellerine sağlık. Yemeği de çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  15. gerçekten çok kalityeli güzel bir siteniz var takip ediyoruz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder