BAKLİYAT ZAMANI


Merhaba arkadaşlar,

Fethiye'de de isli puslu bir havayla uyandım bu sabah. Fethiye 'ye de yavaş yavaş kışmı geliyor ne? Alışık olmadığımız birşey tabii. Günlerdir yine yaz gibiydi, ne giyeceğimi şaşırıyordum dışarı çıkarken sıcaklarmıyım üşürmüyüm diye. Buranın malesef pek sevmediğim bir tarafı var, kış mı yaz mı anlıyamıyorsunuz.Bir gün sıcaksa bakmışsın öbür gün böyle iç karartıcı olabiliyor.

Açıkçası ben hiç sevmem böyle havaları içim kararır. O büyük yaşama sevincim bir parça da olsa küçülmeye başlar. Bu yüzden her zaman şükrediyorum ya Fethiye 'de yaşadığım için.

Neyse böyle havalarda canım daha çok bakliyat türü yemekler ister. Bugün de yapıcam ama daha önce yaptığım iki tarifi göstermek istedim hemen lafı gelmişken. Buyrun paylaşalım:

PIRASALI BARBUNYA VE HAVUÇLU BİBERLİ PİLAV


Malzemeler:

1 kg ayıklanmış taze barbunya
3 pırasa
3 diş sarımsak
2 havuç
2 yeşil, 1 kırmızı biber
domates püresi veya 2 kaşık salça
tuz ,toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı tozşeker
yeterince su
zeytinyağı
( arzu edilirse kurutulmuş aca kırmızıbiber)

Yapılışı:
Arkadaşlar bu tarifte soğan yerine pırasa kullandım Çok da iyi bir sonuç elde ettim.Şimdi pırasanın da artık tam zamanı, denemenizi tavsiye ederim. Pırasayı zaten soğan yerine yemeklerde kullandığınız zaman güzel sonuçlar elde ediyorsunuz.
Önce pırasaları, sarımsakları doğrayın ve kavurmaya başlayın. Salça,kırmızı tozbiber ve domates püresini ekleyin, biraz karıştırın.Sonra barbunyaları üzerine ekleyin tuz, şeker ve suyunu ilave edin.Kurutulmuş kırmızı biberleri de içine atın, kısık ateşte pişirin. (Bu arada söylemeyi unuttum. Barbunyaları baştan biraz yarı kıvamda haşlayın ve suyunu süzün.Daha beyaz olur.)
Afiyet olsun...


HAVUÇLU KIRMIZI BİBERLİ PİLAV

Malzemeler:

2 bardak pirinç
2 havuç
2 kırmızı biber
2 diş sarımsak
tuz, azıcık toz şeker
birkaç damla limon suyu
1 kaşık tereyağ, 2 kaşık sıvıyağ
üstünü aşacak kadar su (etsuyu)

Yapılışı:

Önce pirinci iyice yıkayın ve ılık suda biraz bekletin. Havuçları rendeleyin ve biberleri ,sarımsakları küçük doğrayın.Tencerede tereyağ ve sıvıyağı karıştırın.Kızınca sebzeleri ekleyin, kavurmaya başlayın. Daha sonra yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin. Pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun.Tuzunu,şekeri ve limon suyunu ekleyin.En son suyunu verin ve kısık ateşte içini çekene kadar pişirin.
Yanında karışık turşu ve ayranla servis ederek bu iki lezzeti afiyetle yeyin...

Yorumlar

  1. oooh misss gibi sicacik iyi gider.. vallahi canim burdada disarsi bembeyaz kac gündür inanilmaz bir soguk vardi..gerci bugün hava yumusamis olsa bile yinede evi bile isitmakda zorluk cekiyorum.. ;( sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Oyyy,benim en sevdiğim yemekleri hazırlamışsın :)
    Fethiye'ye doğru yol mu alsam ne :)
    Ben gelene kadar bitmez demi yemekler :)
    Ellerine sağlık tatlım,şahane olmuş hem yemek,hem pilav..
    Havalar burda hala sıcak,ama çok iyi böyle :)
    Soğuklar başlayınca epey zorlanıcaz gibi sanki :)
    Sağlık olsun ama değilmi..
    Gerisi olup gider..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Özgencim ellerine sağlık barbunyaya
    bayılırım ikiside çok leziz sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Pilav ve barbunya yanınada cacık veya patlıcan salatası en sevdiğim menülerden.Havaların etkisiyle kış mevsimine girdik ama yaz sebzelerini yiyoruz.Bugün burada da güneş bir çıkıyor bir yok oluyor gibi ama hava sıcak,soğucakmış bu hafta.

    YanıtlaSil
  5. merhabalar:)
    bloğuma yaptığınız yorumlar için çok teşekkür ederim öncelikle.. ve iadei ziyareti bu kadar geciktirdiğim için de özür dilerim :s
    barbunyanız ve pilavınız nefis görünüyor ellerinize sağlık..
    görüşmek dileği ile..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Pırasalı barbunya mı?? Hiç duymamıştım Özgen. Hoş, soğan yerine pırasa kullanmışsın, gayet de mantıklı.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. çok sağlıklı bir yemek olmuş,şifa olsun ,sevgiler

    YanıtlaSil
  8. soğan yerine pırasa ara ara ben de kullanırım yakınlar ama az biraz aroma farkı oluyor ve harika oluyor!! sunuma bayıldım:) ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  9. ÖZGENCİM ELLERİNE SAĞLIK.ENFES GÖRÜNÜYOR YEMEKLERİN.AÇIKCASI BARBUNYA ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ EN ÇOK SEVDİĞİM YEMEKTİR.HATTA BARBUNYA OLMAYINCA MARKETLERDEN BARBUNYA PİLAKİ ALIR YERİM:)
    KOCAMAN ÖPTÜM

    OZY:)

    YanıtlaSil
  10. Merhaba; öncelikle hem bloguma hemde blog dünyasına hoş geldiniz.Güzel yorumlara teşekkürlerrr...Yemekler çok lezzetli görünüyor.Ellerine sağlık...sevgilerrrr....

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize sağlık afiyet olsun arkadaşım

    YanıtlaSil
  12. Barbunyayı kim sevmez ama pırasalı olarak pişirilmiş şeklini ilk kez duyuyorum. Denemeye değer, Ellerine sağlık Özgen'cim..

    YanıtlaSil
  13. barbunya ve pilavın nefis gözüküyor tatlarıda öyledir eline sağlık gülşen ablan

    YanıtlaSil

Yorum Gönder