MEMLEKETİMDEN İKİ LEZZET DAHA

Memleketimin sembolü ayçiçeği (Uzunköprü)

Fethiye'ye girerken bir doğa manzarası

Merhaba sevgili arkadaşlarım,
Geçen gün size her bayram yediğim lezzetlerden iki tanesini sunmuştum. İki tanesi de kalmıştı.Israrla onları size göstermek istiyorum çünkü çok lezzetliler, biri annemin diğeri de kayınvalidemin yine her gittiğimizde bize yaptıkları lezzetler.Buyrun bakalım sizler de görün.Umarım denersiniz şimdiden afiyet olsun...

GAZOZ TATLISI


Bu anneciğimin çok sık yaptığı ve çok hafif, çok lezzetli bir şerbetli tatlı.İnsanın yedikçe yiyesi geliyor.Buyrun tarifini:

Malzemeler:
1 bardak sade gazoz
1 yaşmaya
1 çay bardağı sıvıyağ
1 kaşık şeker, 1 fiske tuz
1 çay bardağı ılık su
aldığı kadar un
1 bardak ceviziçi (isteğe bağlı)

Şerbeti: 5 bardak şeker
5 bardak su
bir iki kaşık limon suyu

Yapılışı:

Önce mayayı çok az ılık suyla eritin. Diğer malzemeleri yani gazozu, sıvıyağı, şeker ve tuzu ekleyin karıştırın.Unu azar azar ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamuru ikiye bölün ve bekletmeden bir tanesini merdane veya oklavayla yufka büyüklüğünde açın. Üzerini sıvıyağla biraz yağlayın ve ceviz serpin. Serpmeseniz de olur.Hazırladığınız bu yufkayı sıkı bir rulo yapın ya da baştan yufkayı açtığınızda oklavaya sarıp düz bir kağıdın üzerine geçirip kağıdı kaldırın ve öyle ruloyu gerçekleştirin.Daha kolay yuvarlanıyor.
Bu ruloyu birer parmak kalınlığında kesin ve fırın tepsisine kesik tarafları yukarı bakacak şekilde dizin. Ayırdığınız diğer hamur parçasına da aynı işlemleri uygulayın ve onları da tepsiye dizin.Tepside mayalanmaya bırakın. İyice kabardıklarında üzerlerine yine fırçayla bir kez daha sıvıyağ sürün ve sıcak fırında üstleri iyice kızarana kadar pişirin. Görüntüleri kesinlikle açık renk kalmayacak.
Tatlıyı fırından çıkarın ve soğutun. Şerbetini kaynatın.Soğuk tatlının üzerine sıcak şerbeti dökün. Bu kurala kesinlikle uyun yoksa tatlı şerbeti emmiyor.

İnanın şu an yazarken tatlının o hafif lezzeti aklıma geldi nasıl canım çekti anlatamam.Avucumu yalayım bari. Yapımı anlattığım gibi uzun sürmüyor inanın çok kolay.Bu tatlıyı pişirip kuru olarak da bir kutuda muhafaza edebilirsiniz, hazır şekerpare tatlıları gibi.Dilediğiniz zaman tepsiye dizip üzerine sıcak şerbeti hazırlayıp sevdiklerinize sunabilirsiniz.
Afiyet bal şeker olsun...

TRAKYA MANTISI





Sevgili arkadaşlarım bu da sevgili kayınvalidemin biz oradayken muhakkak bize yedirdiği çok özel bir lezzet. Haydi paylaşalım:

Malzemeler:

Hamuru: yapacağınız miktara göre göz kararı un, su ve tuz.Dilerseniz daha kolay açılması için azıcık sıvıyağ. Bu malzemeleri karıştırıp kulak memesinden daha sertçe bir hamur yoğurun ve dinlendirin.

İç malzemesi: 300 gr kıyma
1 soğan
1 çay bardağı pirinç
tuz , karabiber
etsuyu eğer yoksa su ve 1 adet et bulyon
Hamur dinlenirken siz iç malzemesini hazırlayın. Kıyma, soğan rendesi,pirinç(çiğ olacak), tuz ve karabiberi karıştırın , kenara alın.
Hamuru birkaç bezeye bölün ve mantı yufkası kalınlığında ne çok ince ne de çok kalın olacak şekilde yufkalar açın. Bu yufkaları büyük kareler halinde kesin.Bir yufkayı da üzerine kapatmak için kesmeden bir kenara ayırın. Diğer kestiğiniz parçalara kıymalı iç harcı paylaştırın. Kenarlarını yukarıda birleştirip kese şekli verin ve tepsiye aralıksız olarak dizin.Tepsi dolunca ayırdığınız bütün yufkayı üzerine serin ve mantıyı fırında kızartın.

Mantı kızarırken siz de etsuyunu ısıtmaya başlayın.Hazırda etsuyunuz yoksa 4 bardak suya bir adet et bulyonu ekleyip kaynatın eritin. Mantı kızarınca fırından çıkarın ve sıcak etsuyunu üzerine dökün.Bu sefer ocağın üzerinde tepsiyi döndüre döndüre etsuyunu çekene kadar pişirin.Bu işlemi mantıyı tekrar fırına vererek de yapabilirsiniz. Kayınvalidem ocakta yapıyor, daha güzel olduğunu söylüyor.

Çiğ pirinç çabuk pişermi diye aklınızda kalmış olabilir.Evet etsuyuyla tekrar haşlanıp piştiği için çiğ kalmıyor.
Bu mantıyı sıcak ve üzerine yoğurt eklemeden yemenizi öneririm.Çok daha lezzetli oluyor.Biz bunu oradayken kahvaltıda bile yiyoruz. Yani memleketteyken ipin ucunu kaçırırsak kilolar da alıp başını gidiyor ama ne yapalım anne ve memleket lezzetlerine doyum olmuyor...
Sevgiyle kalın sevgili arkadaşlarım...:)



























Yorumlar

  1. Canım ellerine sağlık özellikle bir
    tatı canavarı olarak tatlına bayıl
    dım öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. demek uzunköprü memleketim.sevdiğim bir arkadaşım da oralı.köyleri şahane onların.trakya mantısını çok merak ettim şimdi.sevgiler arkadaşıma...

    YanıtlaSil
  3. of of of mantı bir yandan tatlı bi yandan şahane olmuş.ellerine sağlık güzel hatunların..

    YanıtlaSil
  4. canım benim arkadaşlar ödül verdikleri blogların simlerini bloklarında yayınlıyorlar ve bize de yorum bırakıyorlar bloğumda ödülün var alırmısın diye bizde o ödülü alıp arkadaşımızın linkini verip bloğumuzda yayınlıyoruz ve istediğin kişiye göndederek bloklarına yorum bırakıyorsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Annenin ve kayınvalidenin ellerine sağlık.Annelerimizin yemeklerini hep özlüyoruz değil mi?Anneme ne zaman gitsem hemen buzdolabını açıp bakarım.Allah uzun ömürler versin hepsine.

    YanıtlaSil
  6. Ben Enez'e kadar gitmiştim çook önceleri. Güzel yerler. Anne eli değmiş tarifler ise başka güzel, ellerinden öperim.

    YanıtlaSil
  7. her ikiside güzel ama ben bu tatlıyı bilmiyordum merak ettim doğrusu denenecekler listeme aldım:)))
    elerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. canım güzel dilelerin için teşekkür ederim,
    gazozlu tatlıyı bulgaristan göçmenlerinde yedim çok güzel oluyor gerçekten,ayrıca memleketinde sokaklar niye bu kadar boş? acaba seni karşılamaya mı çıkmışlar:))))))
    sevgiyle kal canım

    YanıtlaSil
  9. Özgen'cim her iki tarifine çok güzel ama tercihim mantı hafta sonu deneyeceğim, sonucu mutlaka yazarım. Sağlık ve sevgi dileklerimle..

    YanıtlaSil
  10. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyorlar.
    Özellikle gazozla yapılan tatlı çok hoşuma gitti.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  11. sevgili hemşehrim ellerine sağlık, tebrikler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder