BAYRAM LEZZETLERİ

Merhaba sevgili arkadaşlarım,
Uzun bir aradan sonra ancak doğru dürüst oturdum şu aletin başına.Bayram dönüşü, ev temizliği derken canım oturmak da istemedi açıkçası.Neyse aklımın bir ucu da burda olduğundan daha fazla oyalanamadım.İşi gücü bırakıp yine koyuluyorum yazmaya.

Arkadaşlar biz her bayram Allah kısmet ettiği sürece uzak ta olsa memlekete Trakyamıza gidiyoruz. Bir sürü eşya getir götür zor ama anaya babaya kavuşma sevinci herşeye değiyor. Giderken büyük bir mutlulukla paldır küldür evden çıkılıyor ama geri dönerken içte hep bir burukluk, yine biraz ayrılık acısı.Seneler geçse de bitmiyor bu duygu. İncim burada sadece bizimle daha yalnız ama memlekette ailelerimizin yanında ne kadar değişiyor.Daha bir yaşama sevinci geliyor sanki yavruma.

Ne yapalım her güzel şeyin zor yanları da oluyor işte.Hayatta hiçbirşey tam dört dörtlük olmuyor malesef.Yine de güzel Fethiye'de yaşamak çok güzel...

Bugün sevgili annemin ve sevgili kayınvalidemin her bayram çok severek yediğim lezzetlerini göstermek istiyorum sizlere. Bunlar her bayram mutlaka vardır, buyrun sizler de görün dilerseniz deneyin, şimdiden afiyet olsun.Sevgiler...

KAYINVALİDEMİN CEVİZLİ BAKLAVASI

Malzemeler: 4 yumurta
1 bardak süt-yoğurt karışımı
1 tatlı kaşığı kabartma tozu, 1 fiske tuz
1 su bardağına yakın sıvıyağ
yarım limon suyu
aldığı kadar un
açmak için nişasta

içi için :
500 gr ceviziçi

Şerbeti:
2 kg toz şeker
2 kg su
yarım limon suyu


Yapılışı:
Önce bütün hamur malzemeleri karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun ve dinlendirin. Sonra bu hamuru küçük küçük 30 bezeye bölün. Bu bezelerin de her birini beşer bezeciğe bölün. Böylece 150kat baklava elde etmiş olacaksınız. Ne kadar çok bölerseniz kat sayısı o kadar artıyor ve baklava bayağı kalın oluyor. Tabi kat sayısını daha da inca tutabilirsiniz.

Sonra bu bezecikleri aralarına nişasta serperek merdaneyle çay tabağı büyüklüğünde açıp beşer beşer üstüste koyuyorsunuz. Bu beşerli grupları da tekrar oklavayla bütün bir yufka olacak şekilde açıp 30 bütün baklava yufkası elde ediyorsunuz. Tepsiye aralarını yağlıyarak ve istediğiniz kat aralığına ceviz serperek işlem tamamlıyorsunuz.

En son yufkayı yerleştirdikten sonra baklavavayı kesip üzerine erittiğiniz kızgın tereyağ margarin karışımını iyice döküyor ve 170 derecelik fırında iyice kızarana kadar için için pişiriyorsunuz.

Tatlıyı şerbetlerken birinin sıcak birinin soğuk olmasına dikkat ediyorsunuz yoksa tatlı yumuşak olur ağızda dağılmaz.Afiyet bal şeker olsun...

NİŞAN KURABİYESİ

Arkadaşlar bu da kayınvalidemin her bayram bizlere ve misafirlerine sunduğu bir un kurabiyesi.Ama öyle hemen yoğurup fırına atacağınız bir kurabiye değil. Yapımı, malzemeleri kolay gibi görünüyor ama bayağı maharet istiyor. Bu ayrıca bir Trakya lezzetidir, kendisi de kayınvalidesinden öğrenmiş.Fakat mahallede onun gibi tutturan yok . Bu yüzden orada sadece o yapıyor ve herkes onun elinden yiyor.Bir özelliği de bozulmadan bir kutude 1 sene saklıyabiliyorsunuz. Buyrun bakalım sizler de görün.Yapabilirim diyorsanız deneyin.Benim bu güne kadarki denemelerim pek iç açıcı olmadı ama belki siz başarırsınız :)



Malzemeler:

1 paket margarin
1 paket pudra şekeri (250 gr)
4 bardak un
üzerlerine birer karanfil

Yapılışı:

Arkadaşlar bu kurabiyeyi demin de söylediğim gibi hemen yoğurup yuvarlayıp fırına atmıyorsunuz.Önce margarini yakmadan iyice eritin köpüklü kalmayacak. Sonra bunu buzdolabına koyup dondurun. Çıkarınca mikserle iyice krem haline gelinceye kadar çırpın.Unu yağsız tavada ocakta tahta kaşıkla karıştırarak karartmadan iyice ısıtın.

Önce pudra şekeri ve krem haline gelmiş margarini geniş bir tepside karıştırıp iyice birbirine yedirin. Sonra unu azar azar ilave edip yoğurmaya başlayın.Ele alıp yuvarladığınızda dağılmadan top gibi duruyorsa kıvam
tamamdır.Topların üzerine birer tane karanfil batırın.

Pişirme ısısına gelince çok sıcak fırına atın sonra fırının ısısını biraz düşürüp kurabiyeler çatlamaya başlayınca kapatın.Beyaz kalmaları gerekiyor. Bir gün fırında bekletin.

Bu kurabiyelerin kıvamını tutturmak hakikaten çok zor.Hem azıcık malzeme kullanılıyor hemde oldukça lezzetli oluyor.

Hepinize afiyet bal şeker olsun.:)

Yorumlar

  1. Özgenciğim ellerine sağlık baklavan
    ve kurabiyen harika olmuş sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Baklava süper görünüyor ama kurabiye dahada ilgimi çekti. Gerçekten zor yani zahmetli dediğin gibi. ama tadını çok merak ettim. Kayınvalidenin ellerine sağlık Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Yazının altına imzamı atarım.
    Aynı hislerle döndüm.

    YanıtlaSil
  4. oo baklavadan bizde isteriz öyle anltmakla olmaz!!

    YanıtlaSil
  5. Anne baklavası!!! Görüntüsü bile ne kadar güzel. Yıllardır yemedim :((
    Ne şanslısınız ki ailenizle güzel bir bayram geçirmişsiniz...
    Bütün bayramlarınız böyle geçsin inşallah.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Özellikle kurabiye harika nasılda güzel olmuş hani bir reklam varya lezzetinden çatlamış diye tıpkı onun gibi:))
    yapımı çokta zor durmuyor ama tutturmak maharet istiyor galiba.

    YanıtlaSil
  7. GURBETTE OLMAK ÇOK ZOR DEMİ BENİM UZAKTA KİMSEM YOK AMA EŞİM TARAFINDAN BİLİYOR VE YAŞIYORUM.AYRICA ÇLOK NLEZZETLİ OLMUŞLAR YAPANLARIN ELLERİNE YİYENLERİN AĞZINA SAĞLIK DİYORUM SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  8. Aileyle geçen bayram daha da güzel olmuştur. Baklava da kurabiye de süper kayınvalidenin ellerine sağlık sizlere de afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  9. Özgencim, günaydın. Yapım aşamasında bazı farklar olsa da kurabiyeler birbirine çok benziyor.
    Annenizin ellerine sağlık.
    Sayfalarınızın tamamını gezemedim ama çok güzel tarifler paylaşmışsınız. Takipdeyim.
    Anneler gününüz kutlu olsun.
    Görüşmek dileğiyle, sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder