Domatesli ve Zeytinyağlı Patlıcan


Herkese merhabalar sevgili dost ve izleyenlerim,
Sizlere harika lezzetli ılık ya da soğuk olarak tüketebileceğiniz nefis bir yemek tarifi veriyorum. Tam bir yaz yemeği, patlıcanla harika yemekler ortaya çıkıyor bunlar da onlardan biri.
Hatırlıyorum yazları annem en çok özellikle öğlenleri bu yemeği çok yapardı .ünkü bizde asla öğün atlanmazdı ve heralde patlıcan bol olduğu için ve hafif bir yemek olduğu için sık yapıyordu, bizlerde ekmeğimizi bandıra bandıra, karpuzla ve yoğurtla yerdik. Haydi buyrun paylaşalım, deneyin derim:

 
Malzemeler:
1 kg kemer patlıcan
1 adet soğan (isteğe bağlı )
5-6 diş sarımsak
4-5 adet olgun domates
5-6 yeşil köy biberi
4-5 adet kırmızı kapya biber
2 patates
1 adet havuç
tuz, karabiber, fesleğen ya da kurunane
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı şeker ve sirke
1 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyup küp şeklinde doğrayın. Aynı şekilde biber,patates,havuç ve domatesleri de aynı şekilde doğrayın.
Soğan ve sarımsakları da minik doğrayın.
Zeytinyağını genişçe bir tencereye alın ve soğanları ekleyerek kavurmaya başlayın.
Biraz kavurunca havuç, patates ve patlıcanları üzerine ekleyin, birkaç dakika sonra biberleri, sarımsakları ekleyin, kapağını kapatıp yumuşayana kadar pişmeye bırakın.
Yumuşayınca üzerine domatesleri yayın ve tuzunu, baharatlarını, şeker ve sirkeyi ilave edin.

Hiç su eklemeyin, kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın.
Pişince kapağını açın ve ılınmaya bırakın, ılınınca sarımsaklı yoğurtla tüketirseniz çok lezzetli oluyor, dolaba kaldırdıktan sonra soğuk olarak bir gün bekleyip tüketirseniz daha da lezzetli oluyor, afiyetler olsun, Ramazan sofralarınız bereketli ve bol olsun sevgiler...

Yorumlar

  1. Patlıcanlı herşeyi çok severim.Eminim bu da çok güzeldir.Bu arada patlıcanın acısını almak için bir işleme tabi tutuyor musunuz? Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi tutmuyorum çünkü kararmasına vakit kalmadan hemen hazırlayıp tencereye ilave ediyorsunuz tabi bunda patlıcanın taze ve çekirdeksiz olması da önemli sevgiler, ayrıca deneyip beğendiğiniz için teşekkürler gerçekten tam bir yaz yemeği ben de patlıcanın her halini sevenlerdenim

      Sil
  2. Tarifinizi az önce denedim. Kendimi övmek gibi olmasın harika görünüyor. Tarif için teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder