KABAKLI FIRIN KÖFTE


Herkese iyi akşamlar sevgili dost ve izleyenlerim,
Yaz geldi sayılır, en azından Fethiye için öyle. Dışarısı bayıltıyor artık oysa her nisan bayağı yağmurlu geçerdi. Bu sene tık yok, umarım İnşallah yüce Rabbim en kısa zamanda rahmet yağdırır buralara yoksa şimdiden kavrulacağız.
Yaz gelince pek tabii yaz sebzeleri da dolapları doldurmaya başladı. Gerçi artık her daim her sebzeyi pazarda bulabiliyoruz ama ben kışın bu yaz sebzelerini evime sokmuyorum, bünyem de istemiyor zaten. Havalar yaza dönmeye başladığında başlıyor canım bu sebzelerle yemek yapmak istiyor. Tabii şöyle nefis bir domates soslu karışık kızartma en güzeli bence, tam yaz kokan bir yamek fakat mümkün olduğunca kızartmadan kaçınan biri olarak ben de fırın yameklerini tercih ediyorum.
Bu yemek de kendimce geliştirdiğim bir fırın yemeği, ilk defa denedim ve evdekilerden tam not aldı. Artık sık sık yapacağım kesin, gerçekten çok lezzetli oldu.
Buyrun paylaşalım:


Malzemeler:
1 kg yeşil kabak
2 adet büyük kuru soğan
1 kırmızı biber
2 adet yeşil biber
4 diş sarımsak
1 kaşık salça
yarım çay bardağı zeytinyağı
2 kaşık un
tuz, karabiber, pulbiber
Köftesi:
400 gr kıyma
1 adet soğan
1 yumurta
galeta unu
tuz, karabiber, kimyon, nane, kekik
Sosu için:
1 kaşık salça
1 bardak sıcak su

Yapılışı:
Önce arkadaşlar kabakları bir kabak soyuyucuyla hafifçe kazıyın ve yarım cm kalınlığında yuvarlak dilimleyin.
Soğanları piyazlık doğrayın, sarımsakları da minik doğrayın. Biberleri de yuvarlak dilimleyin.
Hepsini geniş bir kaba alın. Yağ, tuz, baharatları ,salçayı ve unu ekleyip harmanlayın.
Malzemeyi kare bir fırın kabına tamamen yayın.
Bu arada köfte malzemelerini iyice yoğurun ve ceviz kadar parçalar koparıp badem gibi köfteler hazırlayın. Bunları kabakların üzerine dizin.
Sosu için sıcak su ve salçayı karıştırıp yemeğin üzerine gezdirin.
Kestiğiniz bir yağlı kağıdı önce ıslatıp buruşturun ve fırın kabının üzerine örtün, onunda üzerini aliminyum folyoyla kapatın ve 200 derece fırında 40- 45 dakika pişirin.
Gördüğüniz gibi tamamen çiğden hiç kızartmadan yapılıyor fakat tadı aynen kızartma lezzetinde. Kesinlikle yapmanızı öneriyorum çok memnun kalacaksınız.
Şimdiden afiyetler olsun.Sevgiyle, afiyetle ve muhabbetle kalın...

Yorumlar

  1. Köfteyi genellikle patatesle yapıyordum. Bir de kabakla deneyeyim. ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık nefis görünüyor görünüm ve tarif harika sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Sağlıklı ve besleyici bir tarif olmuş... ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. kabakla yapmadım hiç mutlaka denenmeli ellerine sağlık
    www.hadisofraya.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder