BULGURLU TEPSİ MANTISI


Herkese merhabalar sevgili dost ve izleyenlerim,
Nihayet hep aklımda olan ve bir türlü zahmet edip de girişmediğim mantı işine giriştim. Ekranlarda çeşit çeşit mantı tarifleri görüyorum ve hergün bunu da yapıcam şunu da yapıcam derken bir türlü yapmıyordum. Dün birden fırladım ve hamurunu tutuverdim.
Aklıma da sevgili kayınvalidemin bize bayramlarda yaptığı pirinçli kıymalı sini mantısı geldi.
Hazır evde bir gün önceden kalma bulgur pilavı vardı tamam dedim benim mantı bunun bulgurlusu olacak ve başladım işe. Bir yandan da acaba tutturabilecekmiyim diye de düşünmedim değil. Gayet de güzel oldu, yavrularım bayıldı ve üstelik üşendiğim için yapmadığım mantı aslında niyetine girerseniz hiç de zor değil bunu anladım yeter ki niyet edin. Bundan sonra canları istediğinde hemen yapacağım. Buyrun paylaşalım:



Malzemeler:
Hamuru:
4 bardak un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar su ve süt karışımı
İçi için:
1 kase haşlanmış bulgur veya pirinç ( kalmış pilavınız varsa onu kullanın )
200 gr kıyma
tuz, karabiber, isterseniz pulbiber
1 adet rendelenmiş soğan
ıslatmak için:
tavuk suyu veya etsuyu ( eğer önermiyorum ama halihazırda etsuyunuz yoksa bulyonlu su da hazırlayabilirsiniz)
1 kaşık tereyağ
sarımsaklı yoğurt
nane, pulbiber

Yapılışı:
Önce arkadaşlar un, yumurta, tuz ve suyla çok yumuşak olmayan bir hamur tutun ve üzerini örtüp bir kenara alın.
İç harcı için kıyma, soğan, bulgur,tuz ve baharatları karıştırın ve biraz yoğurun.
Sonra hamuru 2 bezeye bölün ve oklavayla kalın bir yufka olacak şekilde açın. Yufkayı irice karelere bölün ve ortalarına iç harç koyun. Uçlarını üstte bohça gibi kapatın ve yağlanmış tepsiye bitişik olarak yerleştirin. Diğer hamuru da aynı şekilde açıp hazırlayın ve mantıları tepsiye yerleştirin.
Tepsiyi fırına verin ve üstleri kızarana kadar pişirin.
Bu arada etsuyunu kaynatın, tuzunu ayarlayın ve 1 kaşık tereyağını içine ekleyin.
Mantı kızarınca fırından çıkarın ve biraz soğumasını bekleyin sonra üzerine etsuyunu gezdirin. Suyunu biraz çekmesi için ya biraz daha fırına verin ya da ocağın üzerinde döndürerek suyunu çektirin.
Servis ederken üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin veya sade olarak biraz sulu kıvamda bırakarak da yiyebilirsiniz.


Afiyetler olsun denemek isteyenlere kolay gelsin hiç de zor değil arkadaşlar, sevdiklerimizi bu güzel lezzetlerden mahrum etmeyelim sevgilerimle...

Yorumlar

  1. Çok farklı bir mantı tarifi.. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Off offf üstelik fırınlanmış;en sevdiğim.Benim için mantı demek önce fırınlanmış, sonra haşlanmış demek.Elinize sağlık, nefisss, nefisss.

    YanıtlaSil
  3. offff bu neeeee. denicem bayılırııım herhaldeeee :)

    YanıtlaSil
  4. akşam akşam canım cekti.harika görünüyor.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Nefis olmuş görüntü süper ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  6. olsa da yesek :)
    ellerinize saglik !

    YanıtlaSil

Yorum Gönder