BAĞIRSAK BİBERİ VE SALATALIK TURŞUSU TARİFLERİ


Herkese iyi akşamlar sevgili dost ve izleyenlerim,
Yarın arife günü mübarek Kurban Bayramımız da hayırlısıyla geldi, kutlayacağız İnşallah.
Günlerdir kış hazırlığı yapıyorum, Daha doğrusu denemeler yapıyorum. Ben salçalarımı, soslarımı annamla memlekette yapıyorum. Annemin yaptığı salçaya o kadar alıştım ki artık başka bir lezzette salça veya sos kullanamazmışım gibi geliyor. İşte bu yüzden evde Fethiye'ye dönünce kendim yalnız denemeye karar verdim ve ilk yapışımda aynı lezzeti yakaladım diyebilirim. Çok mutluyum artık annem olmadan çocuklarıma yapabilirim diye düşünüyorum.
Canım annen Allah razı olsun bizim için çok uğraşıp yoruluyor, artık kendim onu yormadan yapabilirim.
Bir de turşularımı kendim denemek istedim ve yaptım bayağı da çıktı. Rabbim ağız tadıyla yemeyi nasip etsin İnşallah. Gelelim turşuların yapımına, annemden ve diğer blog arkadaşlarımın tariflerinden yararlanarak kendime göre uyarladım. Buyrun paylaşalım bakalım İnşallah o güzelim kuru fasulye, pilav çeşitleri ve salataların, yemeklerin yannda yemek nasip olur:




Malzemeler:
2 kg küçük turşuluk salata
1 kg bağırsak biberi
1 kg acur
2 kg yeşil domates
2 baş sarımsak
tane karabiber
mayalandırmak için nohut
5 bardak elma veya üzüm sirkesi
herbir kavanoz için 3 çorba kaşığı kaya tuzu
Her kavanoz için birer çorba kaşığı tozşeker
birer tatlı kaşığı limon tuzu
yeterince kaynar su
kereviz yaprakları


Bu verdiğim ölçülerden 3 adet 3 litrelik kavanoz ve ikişer litrelik 2 kavanoz çıktı, siz de miktarları kendinize göre ayarlayın.

Yapılışı:
Önce bütün sebzeleri bir güzel yıkayın.
Ben salata ve biberleri bütün olarak kullandım, acur ve domatesleri iri dilimlere böldüm.
Önce kavanozların dibine birer avuç nohut atın. Bütün sebzeleri istediğiniz gibi sıkıca hiç boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin.
Araları soyulmuş ve iri parçalara bölünmüş sarımsakları serpiştirin.Ayrıca tane karabiberler de serpiştirin.
Büyük bir kapta tuz, şeker, limon tuzu ve sirkeyi karıştırın. Yeterince suyu kaynatın. Suyu eklemeden önce tadına bakın, tuzu ayarlayın ve tuzunun az olmamasına dikkat edin, Az tuzlu olursa sebzeler erir.
Bu karışımı eşit miktarda her kavanoza paylaştırın, üstlerine de kaynar suyu sıcakken dökün, soğumasını beklemeyin.
Böyle bir gece sabaha kadar ağzı açık olarak bekletin.
Sonra üstlerini kereviz yapraklarıyla örtün ve en üste streç film kesip kapakların altına yerleştirin.Sıkıca kapatın.
Serin ve karanlık bir yerde 2o gün bekletin. Arada 15 gün sonunda olmuşmu diye açıp kontrol edebilirsiniz.
Bu kadar arkadaşlar, sizlere tam net ölçüler veremedim ama turşu yapmak milimetrik ölçğlerle olmuyor malesef biraz da deneme yanılma gibi geliyor bana.
Lastik gibi satılan hazır turşuları almaktansa kendi turşunuzu sağlıklı bir şekilde yapmanızı öneriyorum.

Şimdiden hepinizin mübarek Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Biz daha yeni geldiğimiz için bu bayram memleketimizde olamayacağız, Fethiye'de kendi kendimize olacağız.
Hep birlikte ailelerimizle geçireceğimiz nice bayramlara İnşallah sevgilerimle...





Yorumlar

  1. Merhabalar, ellerinize sağlık. Ne güzel kışlık turşularınız hazır. Hepsi çok iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Afiyetle yiyin,ellerinize saglik..Bagirsak biberi Ismini ilk kez duydum :)

    YanıtlaSil
  3. Şu sıra tamda turşu kurmaya niyetlenmişken bu postu görmem iyi oldu:)
    Tarif için teşekkürler,
    Sevgiler,

    YanıtlaSil

Yorum Gönder