KROKANLI VE PİŞMANİYELİ YAŞ PASTA


Herkese merhabalar, iyi pazarlar sevgili dost ve izleyenlerim,
Farkında olmadan koştururken yine biraz ara vermişim bloğuma. Bu arada üç günlüğüne memlekete gittik, az da olsa hasret giderdik ailelerimizle, ilk defa uçak yolculuğu yaptık ve çok keyif aldık. Çocuklar için heyecanlı bir deneyim oldu. Neyse İnşallah artık arada fırsat bulduğumuzda uçakla gitmeye karar verdik. arabamızla 13 saatte aldığımız yolu 1 saatte gidiyoruz, harikaymış...
Neyse ayın yirmisinde İncimin doğum günüydü. Onun da pastasını kendim yapmak istedim. Diğer aile fertlerinin de kendim yapmıştım. Hep söylüyorum hazır pastaları sevmiyorum ve elimden geldiğince  doğum günü pastlarımızı kendim yapıyorum. Tamam ustası olduğum söylenemez ama zaten o heykele benzeyen şeker hamurlu pastaları da ailece sevmiyoruz. Çocuklar benim pastalarımın her tarafının yenebildiğini ve çok lezzetli olduklarını söylüyorlar. Bu da benim için herşeye değer doğrusu.
Bu pastam da biraz aceleye geldi, son anda pişmaniye fikri aklıma geldi ama güzel saçlı bir pastamız oldu, kızım da pastasına bayıldı. Haydi buyrun paylaşalım:




Malzemeler:
Keki:
3 yumurta
1 bardak toz şeker
yarım fincan sıvıyağ
yarım fincan süt
yarım fincan su
yarım su bardağı nişasta
1,5 bardak un
1 vanilya, 1 kabartma tozu, limon kabuğu rendesi
1 kaşık sirke
Kreması:
3 bardak süt
2 kaşık un
1 kaşık nişasta
1 büyük  çay bardağı şeker
vanilya
1 bardak soğuk süt
1 poşet vanilyalı pasta kreması
Krokanı:
 1,5 bardak şeker
1 bardak fındık
Arası için:
fındıklı krokan
damla çikolata
Üzeri için:
pişmaniye
krokan

Yapılışı:

Önce arkadaşlar verilen kek malzemeleriyle kek hamurumuzu hazırlıyoruz. Yani bildiğimiz şekliyle yumurta ve şekeri mikserle iyice köpürene kadar çırpıyoruz ve diğer malzemerimizi ekliyoruz.
Karışımı 18-20 cmlik kelepçeli kek kalıbına boşaltıp 175 derece soğuk fırına veriyoruz. 35 dakika pişiriyoruz.
Süre sonunda kürdanla içinin pişip pişmediğini kontrol edip fırından alıyoruz ve bir kenarda dinlendiriyoruz.
Bu arada krokanı hazırlıyoruz. Bunun için de şekeri çelik bir tavaya alıyoruz, üzerine yarım fincan su ve birkaç damla limon suyu ekliyoruz. Kahverengi olana kadar yakıyoruz, bu rengi alınca içine fındıkları ekliyoruz. Biraz birlikte döndürüp hemen bekletmeden yağlı kağıt serili fırın tepsisine yayıyoruz unutmayın bekletirseniz donar ve kağıda yayamazsınız. Onu da kenarda soğutuyorsunuz.
Kreması için de süt, şeker, un, nişasta ve limon kabuğunu sos tenceresine alıyoruz ve karıitırarak koyulaşana kadar pişiriyoruz. Ayrı bir yerde 1 bardak soğuk süt ve 1 poşet hazır pasta kremasını mikserle katılaşana kadar çırpıyoruz. Bu karışımı pişirdiğimiz ılınan kremayla karıştırıyoruz ve mikserle yine iyice çırpıyoruz.
Krokanı 2 naylon poşet içine alıp sert bir cisimle iyice kırıyoruz ve kristal gibi parçacıklar elde ediyoruz.
Kekimizi alıyoruz, en üstteki bombeli bölümü bıçakla kesiyoruz ve pastanın üstünün dümdüz olmasını sağlıyoruz. Daha sonra bu parçayı ortadaki ara katta kullanacağız ve pastamız 3 katlı olmuş olacak.
Keki ikiye bölüyoruz ve çemberin içine yerleştiriyoruz, üzerini şekerli veya kahveli sütle ıslatıyoruz.
Önce hazırladığımız kremadan bolca yayıyoruz. Kremanın üzerine bolca krokan serpiyoruz. Daha önce kekin üzerinden kestiğimiz parçaları krokanın üzerine yayıyoruz bu ikinci bir kat havası verecek.
Yine krema yayıyoruz  ve bu sefer bol damla çikolata serpiyoruz. İkinci kek katını son olarak yerleştiriyoruz. Onu da sütle ıslatıyoruz, Pastamızı muhakkak dolaba kaldırıyoruz. 2 saat dinlendiriyoruz, kremanın kekle özleşmesi ve donması gerek.
Daha sonra dolaptan alıp kalan kremayla her tarafını kaplıyoruz. En üst kısmına yine bolca krokanla kaplıyoruz, yanları ise tamamen pişmaniyeyle kaplıyoruz. Pişmaniyeyi son anda kaplamanız daha iyi olur çünkü katılaşıp ilk halini kaybediyor ve yemesi pek zevkli olmuyor. Bu ayrıntıya dikkar edelim.
Bu kadar arkadaşlar biraz uzun anlattın ama tam ayrıntıları vermek istedim.
İnanın bunu sizlerde iyi bilirsiniz insanın sevdiklerine emek vererek hazırladığı ve sevdirdiği şeylerin hazzı hiç bir şeyde yok.
Hepinize sevdiklerinizle keyifli, huzurlu ve sağlıklı, mutluluk dolu günler diliyorum, bol bereketli günler, sevgiler...





Yorumlar

  1. Pasta nefıs görünüyor Özgencim, ellerine sağlık.
    Benimde hep yapmak istediğim ama bir türlü malzemesini denk getiremediğim için yapamadığım bir tatlı :)

    YanıtlaSil
  2. harika bir görüntü canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Arkadaş tariflerde çığır açıyorsunuz resmen :) Yaratıcılıkta sınır yok.

    YanıtlaSil
  4. of of off bu ne güzel bir görüntü ellerinize sağlık afiyetler olsun sevgiler :)
    www.hadisofraya.com

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor, şeker hamurlu pastalarla ilgili görüşlerinize ben de katılıyorum. Kızınızın yeni yaşı hayırlı olsun, Allah sağlıklı, mutlu, nice yaşlar göstersin.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder