TRAKYA KAPAMASI

Herkese iyi pazarlar sevgili izleyenlerim,
Sizlerle biz Trakyalıların sık sık yaptığı gayet lezzetli, pilavı da eti de içinde tam bir ana öğün değerinde bir yemeği paylaşacağım. Belki çoğunuz bunu zaten biliyordur. Kurban bayramlarında da özellikle büyük parça koyun veya dana etiyle de yaparız. Onun lezzeti de ayrı bir güzeldir, misler gibi kurban etiyle.
Ayrıca bildiğim kadarıyla eskiden köylerde bunun ördek etiyle yapılanı makbulmuş. Haydi lafı fazla uzatmadan paylaşalım:


Malzemeler:
1 bütün tavuk yada kişi sayısına göre tavuk baget veya kalçalı but
fırın kabının üzerini tamamen kaplayacak kadar pirinç
1 adet soğan ( kullanmayabilirsiniz de ben önceden kullanmıyordum, bu defa soğan da kattım daha lezzetli oldu.)
tuz, karabiber
tavuk suyu
tavuğu haşlamak için:
1 soğan
1 havuç
3 diş sarımsak
2 defne yaprağı, tane karabiber, az tuz, 1-2 damla limon suyu

Yapılışı:
Önce arkadaşlar tavuğunuz bütünse 7-8 iri parçaya bölün, güzelce yıkayın ve tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ilave edin ve haşlamak için verilen malzemeleri de tencereye koyun, tavuk parçaları pişene kadar haşlayın.
Bu arada siz de pirinci güzelce yıkayın, 1 adet soğanı incecik kıyın.
Soğan ve pirinci çiğ olarak pişireceğiniz borcamın içinde karıştırın. Pirinç fırın kabını tamamen kaplamalı, bir parmak kalınlığında olması yeterli. Buna dikkat edin.
Tuz ve karabiberini de ilave edin.
Haşlanan tavuk etlerini pirincin üzerine yerleştirin. Tavuk suyunu pirincin üzerini aşacak kadar üzerine dökün. İsterseniz yarı su yarı tavuk suyuyla da yapabilirsiniz.
Tavuk parçalarının ve pirinçlerin üzerine minik minik tereyağ parçaları koyun.
Ben haşlama suyuna koyduğum havucu da doğrayıp üzerine koydum.
Tepsiyi fırına verin, arada kontrol ederek pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çektiği halde pirinçler diri kalmışsa biraz daha üzerine sıcak su ilave edip yine fırına verin.
Piştiğinde çıkarın ve üzerine bir tepsi kapatın ki içini çeksin ve üstteki kızaran pirinçler yumuşak kalsın.
Bu kadar arkadaşlar, deneyin pişman olmayacaksınız. Hem pratik, hem lezzetli hem de kurtarıcı bir ana yemek daha ne olsun.

Sevgilerimle... Ayrıca yarın okula başlayacak tüm çocuklarımıza Allah zihin açıklığı ve başarı versin diliyorum...

Yorumlar

  1. severim ben de kapamayi, pratiktir. uzun zamandir da yapmadim hatirlattin bana iyi oldu. ellerine saglik canim :)

    YanıtlaSil
  2. ÇOK SEVEREK YEDİĞİM BİR TARİF OLMUŞTU ELLERİNE SAĞLIK SEVGİLER :)

    YanıtlaSil
  3. Kapamayı çok severim ellerine sağlık canım,sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. hiç yemedim eminim lezzetli olmuştur görüntüsü lezzetli amlatıyor

    YanıtlaSil
  5. Biz Bulgaristan göçmenleri de çok severiz bu kapamayı. Yalnız fırın tepsisine yayamadan önce tavada pirinci annemden gördüğüm üzere ben biraz kavuruyorum. Dediğin gibi Kurban Bayramlarında kırmızı etli hali de yapılır bizde. Nefis bir yemek. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  6. offff .harika olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Esimde Trakyali olduguna gore bu tarifi mutlaka denemeliyim :) bu guzel yemek tarifi icin tesekkurler... Ellerinize saglik, sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar. Bloğumda facebook eklentisi ile soru sormuşsun ama sorunu tam anlayamadım. Normalde facebook eklentisi için bloğuna facebook sayfası açman gerekiyor aynı kendine açar gibi ama kişi facebook u yerine internet sayfası seçeceksin. daha sonra "beğen butonu ekleme" diye google da aratırsan nasıl yapılacağını bulabilirsin. Biraz uzun olduğu için buradan yazamadım. Sorun olursa tekrar cevaplayabilirim. Hoşçakal.

    YanıtlaSil
  9. Eminim çok güzeldir.trakya yemeklerini hic bilmem bu arada.deneyecegim rn kısa surede.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder