DAMAT PAÇASI



Herkese iyi akşamlar sevgili dostlarım ve izleyenlerim,
Baharın gelmesi ne kadar güzel değil mi?Fethiye'de hele bugün iyice hissettirdi kendini.İncimi oğluşumla okuldan alıp doğruca parka gittik, biraz oynadık. Baharda havanın kokusu bile değişiyor sanki. Ben öyle hissediyorum. Daha bir ferahlık, tazelik geliyor burnuma, sokaklardan geçerken evlerden bazen pişen kızartmaların kokusu geliyor, işte diyorum bu yaz kokusu. İçim sımsıcak oluyor, bilmem neden bu bile bana mutluluk veriyor.İşte bahar , yaz böyle birşey.İnsanın ruh halini ne kadar değiştiriyor.
Neyse çok konuştum, hazır küçüğüm uyuyorken tarifime geçeyim.Kalkarsa bırakabilirim çünkü.
Damat paçası bizim Trakyanın güzel bir lezzetidir.Düğünden sonra damat annesi gelin ve damat için hazırlarmış, bu onların ilk yemeği olurmuş.Aslında bu zahmetli bir yemek, yufkalar açılıyor, pişiriliyor.Üzerine etler konup bir sos hazırlanıyor.Bu sos üzerine gezdirilip tekrar fırınlanıyor.
Tabi bunu biraz daha kolay hale nasıl getirebiliriz, hazır yufka kullanarak.Buyrun paylaşalım bakalım:

Malzemeler:
4 adet tavuk pirzola veya bir bütün tavuğu da haşlayabirsiniz.
3 adet yufka
1 bardak yoğurt
2 kaşık un
3 diş sarımsak
2 kaşık sirke
1 kaşık tereyağ
tavuk suyu
Nane, pulbiber,tuz

Yapılışı:
Önce arkadaşlar tavuk etini 1 adet soğan,tane karabiberle haşlayın.
Yufkaları parçalayıp büyük borcama yayın ve fırında kızartın.Yalnız arada çıkarıp kontrol edin, altta ve arada kalanları üste geçirin çünkü çiğ kalabiliyor.
Bu arada onlar kızarırken siz tavuğu didikleyin.
yufkaları çıkarıca hemen üzerlerine tavuk suyu gezdirin ve yine 5 dakika fırına verin.
Sosu için 1 bardak yoğurt, 1 bardak tavuk suyu ve 2 kaşık unu ve 1 kaşık tereyağı bir sos tenceresinde sürekli karıştırarak pişirin.
Göz göz olmadan önce içine dövilmüş sarımsakları, sirkeyi ve ilave edin.
Yufkaları fırından çıkarın, tavuk etlerini üzerine yayın. Pişirdiğiniz sosu da etlerin üzerine gezdirin. 5 dakika daha fırına verin ki sosun,et ve yufkalarla tadı iyice birbirine geçsin.
Çıkarınca tereyağda nane ve pulbiberi eritip üzerine gezdirin.
İşte bu kadar arkadaşlar, deneyin pişman olmayacaksınız. Bu hem bir akşam yaemeği, hem de kabul günlerinizde böreğe altarnatif değişik bir lezzet olabilir. Lezzeti de kesinlikle mükemmel.

Bir dahakine daha değişik ve kolay bir versiyonunu öğrendim onu paylaşacağım İnşallah.
Şimdilik hoşçakalın, hepinize sevdiklerinizle güzel bir haftasonu diliyorum.Güzel havaları güzel değerlendirin, sağlıcakla kalın, sevgilerimle...
Bu güzel tarifi sevgili Gülcanın çay saati etkinliğine yolluyorum.

Yorumlar

  1. Merhaba canım bizim yörenin ne güzel bir yemeği bu böyle,ellerine sağlık,çook teşekkürler :)
    Şimdi yayında tarifin gene beklerim ama,selamlar sevgiler...
    http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/2013/03/damat-pacas.html

    YanıtlaSil
  2. Özgen'cim o kadar çok severim ki sayfanda görünce aklıma geldi yine yapayım. Ellerine sağlık canım ufaklıkları banim için öp..

    YanıtlaSil
  3. Gülcan ablada tarifini görünce yazının içinde de bizim trakya diye bahsedince tamam dedim bir hemşehrimi daha buldum:)

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar, çok duydum bu tavuklu tarifi fakat hiç denemedim. Bir ara yapayım. Güzel bir yemekmiş tarifinize göre okuduğumda. :)

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. çok severim bende tarif arıyordum :) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. ben hiç yemedim ama olsa kesin yerdim :) oldukça zahmetliymiş üstelik yapılış gayesini de öğrendik sayende teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder