YAZ PİLAVI


Herkese merhabalar, kucak dolusu sevgiler sevgili dostlarım,
Sanırım bu Fethiye'de yazın yaşanmaz arkadaşlar.İnanın felaket bir sıcak ve nem. Hele o nem insanı öldürecek, boğuluyoruz sanki.Zavallı çocuklarıma olan oluyor, nemden ikisi de hergün suya soksak da yapış yapış oluyorlar.Neyse bunlar da geçecek elbet, sağlık olsun diyelim.
Oruçlarınız nasıl gidiyor arkadaşlar, bu uzun sıcak yaz günlerinde Rabbim oruç tutan tüm kullarına kolaylık versin...Ama olsun tüm bu sıcağa rağmen çok güzel, çok huzur verici, çok bereketli, herşey daha anlamlı geliyor bana...
Sizlere tam yaza uygun bir pilav tarifi vereceğim arkadaşlar. Bu pilav beni  çocukluğuma götürür, yazın köyde kalırdık daha serin oluyor diye. Annem bu pilavı sık sık yapardı, hele öğlenleri halihazırda yemek olmadığında hemen pişiriverir, yanına da buz gibi ayranı koyardı, nasıl da yerdik çalakaşık...
Bu pilav ılık, soğuk herşekilde yenebiliyor yani her hali güzel. Size kokusunu şöyle anlatabilirim, hani yazın biber dolması pişiririz de heryeri güzel bir koku sarar ya hele başkaları pişirdiğinde etrafa yayılan koku daha bir güzel olur. Hemen anlarız dolma kokusunu, işte o biber dolmasının kokusunu andırıyor. Bu pilavın özelliği içine bol taze nane olması, lezzeti o veriyor. Haydi artık daha uzatmıyayım, buyrun paylaşalım:

Malzemeler:
2 bardak pirinç
1 adet iri soğan
4 adet yeşil biber
2 adet iri kırmızı biber
2 adet olgun domates
bol taze nane
zeytinyağı
tuz, bir tatlı kaşığı şeker, az karabiber, su

Yapılışı:
Önce arkadaşlar pirinci iyice yıkayıp bir kenarda suda bekletin.
Soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağda kavurmaya başlayın, biberleri de küçük doğrayıp ilave edin.
Şimdi pirinci ekleyin ve birlikte kavurun, tuzu, şekeri ilave edin. Pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun.
Bu arada küp doğranmış domateslerinizi de ekleyin, domatesler biraz suyunu çekince  üzerini biraz aşacak kadar su ekleyin. Taze naneleri kıyın ve pişmekte olan pilava ekleyin. Kısık ateşte biraz lapa kıvamındayken ocağı kapatın. İyice suyunu çekmesini beklemeyin.
Yani tel tel bir pilav olmayacak, özelliği bu, biraz lapamsı olması gerek.
İşte bu kadar arkadaşlar afiyetler olsun, mis kokulu bu pilavı Ramazan ayında denemenizi kesinlikle öneririm, buz gibi bir ayran veya soğuk bir tas hoşafla çok güzel gider, sevgilerimle...
Yüce Rabbim hepimizin yanında olsun İnşallah...


Yorumlar

  1. oruç zor ama güzel gidiyor,amin inşallah.pilav tam yaz pilavı olmuş,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. ELLERİNE SAĞLIK CANIM BENİM.

    BU AKŞAM DENEYEYİM BENDE.

    HAKİKAEN NANEYİ SEVEN BİRİ OLARAK ÇOK LEZZETLİ OLDUĞUNA EMİNİM.

    ÖZLEM

    YanıtlaSil
  3. Ohhh çeşnili çeşnili..Ne nefaset:) Ellerine sağlık ablacım..

    YanıtlaSil
  4. Mmmm nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. renk renk harika olur
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  6. Bu sıcakta insan ne yemek istiyor ne gezmek :) Yine de güzel gözüküyor.

    YanıtlaSil
  7. Bol sebzeli harika bir pilav olmuş Özgen'ciğim.
    Ellerine sağlık olsun, sevgiler:))

    YanıtlaSil
  8. garnitürlü pilavları çok severim,ellerine sağlık güzel olmuş,sıcaklar çekilmiyor değilmi allah kolaylık versin,oruçlarınızı kabul etsin hayırlı ramazanlar.

    YanıtlaSil
  9. Özgen'cim ilk fırsatta deneyeceğim. Naneyi nerede olursa olsun çok severim. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder