AÇMA TAVA BÖREĞİ (TAVADA SU BÖREĞİ )

Herkese merhabalar sevgili dostlar,
Öncelikle hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. Cumhuriyetimizin 88. yılına eriştik. Her ne kadar acılarımızdan dolayı tüm yurtta tam anlamıyla törenler yapılamasa da bugün bizim bayramımız. Bu güzel ülkede istediğimiz gibi yaşayabilmemizi sağlayan Atamızı sevgiyle her zaman yüreğimizde yaşattığımızı, birlik ve beraberliğe herzamankinden daha çok önem vermemiz geektiğini daha çok anladığımız gün bu gün.
KUTLU OLSUN TÜM YURDUMUZA...
Tarifimize gelince biraz zahmetli ama sonunda değdi dedirtecek kadar lezzetli. Her zaman su böreği yapmak istemişimdir, orjinalinden. Ama hep üşenmişimdir. Şimdi o yufkaları aç, tencerede su kaynat, al oradan yufkaları soğuk suya at, Aman canım değermiydi bir tepsi börek için. Hem nasıl olsa bir sürü yalancı tarifi varken.
Fakat birgün tv'de Giresunlu bir hanım balık tavasında yapınca artık dayanamadım. Aman canım dedim onlar üşenmiyor da sen niye üşeniyorsun, sözde mutfağı çok seviyorsun, üstelik de balık tavasında.
Hemen kolları sıvadım, hevesim çabucak kaçmasın diye. Başladım hamuru yoğurmaya fakat bir de sular gitmesin mi en zahmetli kısmında. Ya sabır ya selamet, mutfak oldu bir tepe bulaşık, darmadağın, yardımcı yok. Allahım dedim Besmelesiz de başlamamıştım oysa.
Ama bütün bu meşakatin sonunda İncimden " Anne ya bu ne böyle hayatımda böyle güzel börek yemedim, bitince hemen yine yap " demesiyle olsun değmiş demekki diye düşündüm. Şimdi ne zaman börek yapıcam desem İnci "Anne o tavadaki börekten yapsana " diyor. Sallıyorum ama özel misafirlerime ve kızıma tekrar yapacağımdan şüphem yok.
Çoook uzattım lafı, buyrun artık paylaşalım:


 Malzemeler:

2 kase un
3 yumurta
yarım çay bardağı sıvıyağ
tuz, su
İç harcı için:
yağlı beyaz peynir
kaşar peyniri
maydanoz
( kıyma ve soğan kavrularak da iç harç yapabilirsiniz) Ben su böreğini peynirli sevdiğim için öyle yaptım.
araları ve üstü için 125 gr tereyağ ve 1 bardak  sıvıyağ karışımı.

Yapılışı:
Kulak memesinden çok az sert bir hamur yoğurun ve 5 bezeye bölüp dinlenmeye bırakın.
İç harcı için beyaz peynir ve kaşarı karıştırın. Maydanozu kıyıp ayrı bir yerde tutun.
Sonra bezeleri unla kullanacağız tavanın büyüklüğünde açın.Yufkalarınız çok ince olmasın, normal yufkadan biraz daha kalın tutun.
Büyük bir tencerede bol tuzlu su kaynatın, yanında da büyük bir kapta buzlu su hazırlayın.
Tereyağı eritip sıvıyağla karıştırın.
Açtığınız bir yufkayı sıcak suya atın, tahta kaşıkla karıştırın, birkaç dakika içinde tutun ve oradan soğuk suya atın.
Balık tavasını erittiğiniz yağla yağlayın. Sudaki yufkayı alın, hafifçe suyunu sıkıp tavaya buruşturarak yayın. Üzerine erittiğiniz yağdan iyice serpin, elinizle yağlayın.
İki buçuk yufkayı bu şekilde yayınca araya iç harcı tamamen yayın ve maydanozu serpin.
Kalan yufkaları da aynı şekilde üstüne yayın. En son yufkanın üzerini de kalan yağla tamamen yağlayın ve tavanın kapağını üzerine kapatın.Ocakta az kısık ateşte altının kızarmasını bekleyin. Arada altını kaldırarak kontrol edin, her tarafının aynı kızarıklıkta olmasına dikkat edin.

Sonra iyice kızarınca kapakla ters çevirin ve çevirdiğiniz kısmı kızartın.
Eğer böyle bir tavanız yoksa küçük bir tepside ona uygun bir tencere kapağıyla hazırlayabilirsiniz. Ama ben bu saplı ve kapaklı balık tavalarından edinmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Her türlü ters yüz edilecek yemeklerde, omletlerde, böreklerde öyle işe yarıyor ki.
Afiyetler olsun diyorum ve nadiren de olsa misafirlerinize hava atmak ve övgüler almak için harika bir hamurişi. Bırakın onları, ailenize şöyle ev yapımı harika bir su böreği yedirmenin keyfi....
Sevgilerimle sağlıcakla kalın....

Yorumlar

  1. yaa çok istah açicii, böregin piserken hali çok güzeell...
    aciktim ama ben :(

    YanıtlaSil
  2. can evimden vurdun beni....öyle acıktım ki şuan,kalkıp sabah aldığım simitlerin içine beyaz peynir koyarak geçiştiricem :) Ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. dediğiniz kadar zahmetli galiba bende hep üşenirim su böreğine 3 yufka ile tavada yaparım ellerinize sağlık cok güzel görünor.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. Nefis görünüyor canım,ellerine sağlık,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Senin de cumhuriyet bayramın kutlu olsun canım...
    Marifet ister bunu yapmak, galiba yeme konusunda marifetliyim. İkram edersin artık :))

    YanıtlaSil
  6. Elde açılmış börek gibisi var mı? Meşakkatli şeyler zaten güzel olmaz mı hiç. Bir de çocuklar beğendi mi zaten onun meşakkati unutuluyor. Ellerine sağlık Özgen cim. Harika bir börek.

    YanıtlaSil
  7. Kardeşim mutlu pazarlar ellerine sağlık harika bir börek olmuş öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Değişik bir tarif, tavada süper görünüyor börekler..
    Ellerinize sağlık ...

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık su böreği tadında bir tava böreği olmuş bence çok beğendim tarifi yiyenlere afiyet şifa olsun:) Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Tava böreği diyince bildiğin su böreği yapmışsın yahu :) Ellerine sağlık zahmetli ama nefis bir tarif..

    YanıtlaSil
  11. kemalpasatatlisi.com14 Kasım 2011 23:42

    Hep yapmak isteyip de bir türlü yapamadığım börek. Eminim çok güzel olmuştur,suların kesilmesinden ben de hep korkarım, sanki elim ayağım bağlanmış gibi hissederim. Rabbim susuz bırakmasın, en çok korktuğum şey susuz kalmak. Ellerine sağlık canım, sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder