BALKABAKLI ÇİKOLATA SOSLU YAŞ PASTA


Herkese iyi pazarlar diliyorum yeni güne girmemize çok az bir vakit kala.
Sanırım havalar düzeliyor artık, Fethiye bile kaç gündür epey soğuktu yani sert bir ayaz vardı. Dağlara düşen karın soğuğu bizi de dondurdu açıkçası. Ama bugün içimi ısıttı yine güneş, umarım gündüz yine sıcacık olur da şöyle atıveririz kendimizi dışarı.
Asortik Krep ve Zehra ne güzel bir İzmir gezisi yapmışlar. Felekten bir tatil gibi, okumanızı öneririm.
Arkadaşlar bir de birşey merak ediyorum.Geceleri bakıyorum da bloğum ve diğer tüm bloglar sanki gece kapanıyor.Kayıt yapabiliyorum ama kendi bloğumu ve diğer blogları açamıyorum.Sonra bir bakıyorum açılıyor kendiliğinden. Sizde de aynı sorun oluyor mu acaba?
Sizlere Kadınlar Gününde kendim için yaptığım pastanın tarifini vermek istiyorum. Balkabağına bayılıyorum ve her tür tatlıda kullanıyorum. Bu da öylesine doğaçlama bir pasta ama çok lezzetli oldu. Tabi benim gibi balkabağı sevenler için. Sevenlere öneririm, ayrıca tarifimi sevgili Paşasofram bloğunun sahibi arkadaşımızın Porselen Demlik Çay Saati etkinliğine yolluyorum.
Buyrun paylaşalım:

Malzemeler:
Keki için: 3 adet yumurta
1 bardak şeker
5 kaşık un, 2 kaşık nişasta
2 kaşık kakao
1 vanilya, 1 kabartma tozu
yarım çay bardağı su ve ayçiçek yağı
portakal kabuğu rendesi

Kreması: 4 bardak süt
1 bardak şeker
4 kaşık un
1 yumurta sarısı
1 vanilya, portakal kabuğu
Kekini ıslatmak için kayısı reçelinin suyu
Yine ara katı için: 3 dilim balkabağı, 1bardak şeker
ceviz, damla çikolata, tarçın

Çikolata sos için: 1 bardak süt
1 bardak su
3 kaşık kakao
yarım bardak şeker
1,5 kaşık un, portakal kabuğu

Yapılışı:

Önce arkadaşlar verilen kek malzemelerini çırparak kek hamurunu hazırlayın ve çemberli kalıpta (ben 23 cm lik kullandım) 25-30 dakika pişirin.
Balkabağını 1 bardak şekerle birkaç kaşık su ekleyerek pişirin ve sonra püre haline getirin. İçine tarçın, portakal kabuğu rendesi ekleyin.
Pastanın kremasını da verilen malzemeleri kullanarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
Keki ikiye bölün. Alt tabanı kayısı reçelinin suyuyla ıslatın. Bu arada ıslattığınız bu alt parçayı yine çemberin içine alın ki kremaları koyarken yanlardan taşmasın.
Üstüne balkabağı püresini yayın, ceviz, damla çikolata serpiştirin. Pürenin birkaç kaşığını ayırın.
Balkabağı püresinin de üstüne pişirdiğiniz beyaz kremayı iyice yayın. Bu kremadan da az bir miktar ayırın. Kekin üst yarısını da reçel suyuyla biraz ıslatıp pastanın üzerine kapatın.
Ayırdığınız püre ve kremayı birbirine karıştırın, pastanın üzerine sürün.
Çikolata sosu pişirin ve hemen akıcı kıvamdayken yanlarına akıtacak şekilde dökün.
En üstünü dilediğiniz şekilde süsleyin, sade de bırakabilirsiniz. Ben kalan balkabağı krema karışımıyla şekiller yaptım.
Aceleniz yoksa bir gece dolapta bekletin, daha lezzetli oluyor.
Anlatması uzun sürdü ama yapması daha kolay arkadaşlar ve tadı harika, denemeye değer derim özellikle balkabağı sevenler için.
Hepinize güzel bir pazar günü diliyorum sevdiklerinizle, sevgiyle kalın...


Yorumlar

  1. cok hos bir sunum ve cok lezziz görünüyor..ellerine saglik tatlim! sicacik sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. bu nasıl bişidir böyle çok güzel görüntüsü ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. ama bu harikaaa :)) offf yaaa ....ben bu kadar güzel yapamam :(

    YanıtlaSil
  4. Sunum harika çok güzel olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. ÇOK NEFİS OLMUŞ:)))ELİNE SAĞLIK,
    BEN DNS AYARINI DEĞİŞTİRDİKTEN SONRA GECE VE GÜNDÜZ TÜM BLOGLARA GİREBİLİYORUM
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  6. Pasta gercekten cok süper ve istah kabartan bir görüntüsü var.Ellerine saglik. Kadinlar gününde orda olup pastandan yiyesim geldi mmm:)Afiyetler olsun,sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  7. Canım benim pasta enfes görünüyor bir dilimde bana varmı:))ellerine sağ
    lık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Şahane olmuş canım Çok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Görüntü harika eminim lezzet de öyledir.Bloğun çok hoş canım,yeni bi mama bloğum oldu ne güzel :) Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  10. Ne güzel bir pasta bu böyle.. Ellerine sağlık canım. Bayılırım kabak tatlısına, nasıl lezzet vermiştir pastaya..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık özgencim.çok enfes görünüyor bu pasta.hımmmmmm:)))

    özlem

    YanıtlaSil
  12. Mmmm, nefis bir görüntü... Ellerine saglik arkadasim... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Özgen'cim yoğunluktan sizleri ziyaret edemedim. Sabah sayfana bir girdim ki harika tarifler paylaşmışsın. Balığa mest oldum bir de çocuklar sevse. Ama eşim ve kendim için denemeğe değer. Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  14. Merhaba arkadasim mailinizi yeni gördüm görüncede nekadar üzüldügümü anlatamam, bana hic bisey gelmedi malesef.Yorumlarda sorun olabilecegini düsündügüm icinde defalarca mail adresimi yazmistim iyiki yazmisim:). gelseydi ben böyle güzel bir pastayi neden eklemim, cok özür diliyorum sizi beklettigim icin. Cooookda tsk.ediyorum bu güzel tarif icin , sevgilerimi birakiyorum

    YanıtlaSil
  15. Ellerinize sağlık, çok güzel olmuş

    YanıtlaSil

Yorum Gönder