BULGURLU SUCUKLU KAPUSKA


Canlarım merhaba,
Fethiye'de havalar harika derken nazar değdirdim galiba. Resmen karakış kaç gündür. Ama olsun kışı da kış gibi yaşamak lazım değil mi? Ne giyeceğimizi şaşırıyorduk dışarı çıkarken, bari soğuk olunca şöyle güzelce sarıp sarmalanıp şala şapkaya öyle çıkarız. Unuttuk artık diyordum kalın kapşonlarımızı.
Neyse mevsim kış olunca insanın içinden tabi kış sebzelerini tüketmek geliyor.Her hafta sıralıyorum birkaç tanesini.Mevsimine göre sebzeleri yemek geliyor içimden örneğin asla kışın canım taze fasulye ya da patlıcan çekmiyor.
Sebzeler konusunda eşimle bir sorun çıkmıyor, İncimin de yemediği bir çeşit olursa değişik versiyonlarda anlamayacağı şekilde sunuyorum önüne, bir güzel yutuyor.
Kışın en sevdiğim yemeklerden biri kapuskadır ama öyle sulu olmayacak, kendi suyunda pişmiş, biraz da bulgur eklenmiş, içinde kırmızı kurutulmuş acı biberler olan varsa az kıymalı ya da kuşbaşı etli veya sucuklu. Tadına doyamam, bulsam o anda yerim bir tencere yemeği.
İncime bunu güzelce yedirecek bir yol daha bulamadım ama ne yapalım ona da değişik lahana versiyonları yaparız nasıl olsa. Annelik insanı daha bir yaratıcı kılıyor zamanla.
Gelelim sevgili kapuskamıza. Bu kadar börek çörek tarifinden sonra biraz sebzelere dönsek hiç fena olmaz değil mi? Buyrun en favori yemeğimi paylaşalım:

Malzemeler:

1 adet orta boy lahana
1 soğan
yarım çay bardağı bulgur
4 parmak kalınlığında sucuk(olmasa da olur ama sucuk kapuskaya harika bir lezzet katıyor)
1 kaşık domates ve 1 kaşık biber salçası
birkaç kaşık sıvıyağ
tuz, kırmızı toz biber
birkaç tane kurutulmuş acı kırmızıbiber

Yapılışı:

Önce arkadaşlar lahanayı yıkayıp ince kıyın. Sonra soğanı yemeklik doğrayın ve tencereye alın.
Sıvıyağda kavurmaya başlayın. Sucukları küp küp doğrayın ve ekleyin. Biraz döndürünce salçaları, kırmızı toz biberi ekleyin.
Lahanaları üzerine ekleyin.Bulguru yıkayıp üzerine serpiştirin. Acı kırmızı biberleri de en üste dizin. Tuzunu ekleyin. Yarım çay bardağı su ekleyin ve kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın.
İyice pişince suyunu çekiyor. Yerken üzerine bir de biraz limon sıkın, yemeğe doyum olmuyor.
Acı kırmızı biberler ve sucuk da harika bir lezzet katıyor.
Kışın bence en güzel yemeklerinden biri, tabi bu lahanaseverler için geçerli arkadaşlar.

Hepinize sevgiler sağlıcakla kalın, bu soğuk kış günlerinde ailenizle birlikte günleriniz sıcacık geçsin...

Yorumlar

  1. Burda da bastırdı kara kış sorma :)
    Yağmur da yağıyor ama çok şükür..
    Rabbim rahmetini esirgemesin inş..
    Kabuska,hem de sucuklu..
    Nefis olmuştur eminim,ellerine sağlık canım..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Burda da bastırdı kara kış sorma :)
    Yağmur da yağıyor ama çok şükür..
    Rabbim rahmetini esirgemesin inş..
    Kabuska,hem de sucuklu..
    Nefis olmuştur eminim,ellerine sağlık canım..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. Burda da bastırdı kara kış sorma :)
    Yağmur da yağıyor ama çok şükür..
    Rabbim rahmetini esirgemesin inş..
    Kabuska,hem de sucuklu..
    Nefis olmuştur eminim,ellerine sağlık canım..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  4. Öyle güzel anlatmışsınki? bu saatte canım çekti,bayılırım kapuskaya acılı acılı.Ellerine sağlık canım.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Kapuska ile aram pek yok ama bu çok geğişik ve hoş geldi gözüme. Bir de böyle yapıp denemek lazım. Ellerine sağlık. Afiyet bal şeker olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Birde kapuska yı çocuklara sevdirebilsek ellerinize sağlık afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  7. kabuskayı sucuklu hiç düşünmemiştim ama süper görünüyor.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Özgen,
    Ellerine sağlık, kapuska nefis görünüyor.
    Lahana en sevdiğim kış sebzesidir.
    Bende kışın yaz sebzelerini pişirmem.
    Yazın hem mevsiminde olduğu için tadı yerinde olur, hemde bütün kış boyunca özlediğimiz için yaz sebzelerini daha bir severek yeriz.

    YanıtlaSil
  9. Canım,
    Haklısın her mevsim olan sebze ya da meyveyi yemek en doğrusu.
    Ellerine sağlık. Biz pirinçle yapıyorduk ama sucuklu hiç yemedim. Değişik olmuş.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  10. Canım yokluğumda bıraktığın güzel yorumların için teşekkür ederim.
    kapuskaya bayılırım ellerine sağlık
    öpüyorum.

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık Özgencim eminim sucukluda güzel olmuştur.Hiç denememiştim sucukluyu.birde bu şekilde deneyeyim

    sevgiler

    ÖZLEM

    YanıtlaSil
  12. Kapuskayı çok severim. Hiç sucuklu ve bulgurlu olarak yememiştim. Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  13. kış da ayrı bir güzel canım ya hepsini yaşamalı:)
    ve kapuskaya bu bakış açını çok beğendim:) bulgurlusunu biliyorum da sucukla yanyana getirmek aklıma gelmezdi:)
    ellerine sağlık Özgenciğim..

    YanıtlaSil
  14. Bugün bizim burada da kar başladı:)) Kapuska da tam bu havaya yakışır bir yemek olmuş. Biz de çok severiz arkadaşım. Özellikle kuzu etli ve yazdığın gibi bol acı biberli. Bulgurlu hiç denememiştim, hemen deneyeceğim.
    Ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  15. Ben çok severim özellikjle sucuklusunu :) Elinize sağlık..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder