ÇAY SAATİ ZAMANI

Fethiye'den yine güneşli pırıl pırıl bir günle merhaba sevgili arkadaşlarım. Hepinize hayırlı, sağlıklı bir hafta temennisiyle yazmaya başlamak istiyorum. İnşallah gününüz huzurlu bir şekilde başlar ve tüm hafta aynı şekilde hayırlısıyla devam eder.

Bugün sizlere arkadaşlarım için yaptığım tatlı ve tuzlı iki çay saati önerisi sunmak istiyorum. Beraberce yediğimizde çok beğendik. Siz de denerseniz beğeneceğinizi umuyorum.Sevgiyle kalın.Buyrun paylaşalım...

İÇLİ KETE





Arkadaşlar bilirsiniz kete içi tereyağda un kavurarak hazırlanan bir hamurişi. Şekli genelde etrafında dolayarak ya da bohça gibi kapatılarak yapılıyor. Fakat ben mayalı hamuru yufka gibi açaraksigara böreği gibi sardım. Porsiyonlar daha küçük ve bol oldu.Kalan bir parça hamuru da kol böreği gibi sararak tepsiye yerleştirdim.İkisinde de sonuç güzeldi.

Malzemeler:

5 bardak un
1 adet yaşmaya
1 bardak sıcağa yakın süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı toz şeker
biraz ılık su

İçi için: 2 kaşık tereyağ
3 bardak un
bir avuç ceviziçi, tuz

Üzerine: 1 adet yumurta, mor haşhaş veya susam,çörekotu

Yapılışı:

Önce hamuru hazırlayın.Mayayı sütte şekeri ekleyip eritin ve sonra eriyince diğer malzemeleri ekleyip yoğurun. Üzerini örtüp dinlenmeye bırakın.
Hamuru dinlendirirken iç harcı hazırlayın. Bunun için tereyeğı eritin, unu ekleyip unun rengi kum sarısı olana kadar sürekli karıştırarak kavurun. Tuzunu ve cevizleri ekleyin. Soğumaya bırakın.

Hamur kabarınca tekrar yumruklayın ve yoğurun. Büyük beş adet bezeye bölün. Bu bezeleri de küçük beşerli gruplar halinde bölün. Her gruptaki bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Aralarını yağlayarak üstüste koyun.

Sonra bunları tek yufka olacak şekilde oklavayla açın. Yani 5 tane büyük yufka elde eeceksiniz. Bu yufkaları hazır yufkayı keser gibi sekize veya daha küçük olmalarını isterseniz onikiye bölün. Kalın tarafına iç harç koyup sigara böreği sarar gibi sarın ve yağlanmış tepsiye dizin. Siz dizince onlar yine biraz kabaracaklar.O yüzden çok büyük yapmanıza gerek yok.

Bir yumurtay kırın, 1 tatlı kaşığı tozşeker ekleyin ve ketelerinizin üzerine sürün. Haşhaş veya susam, çörekotu serpip ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişpirin.
Afiyet olsun....


Cevizli Tarçınlı Kurabiye ve Hindistancevizli Sürpriz Kurabiye




İlk kurabiye için malzemeler:

100 gr margarin veya tereyağ
2 çay bardağı sıvıyağ
1 bardak pudra şekeri
5 kaşık nişasta
1 vanilya, 1 kabartma tozu
1 kaşık tarçın
1 bardağa yakın ince çekilmiş ceviziçi
aldığı kadar un

Yapılışı:

Listede verilen tüm malzemeleri yoğurun ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Hamurunuz ne çok sert ne de yumuşak olacak. Isıtılmış sıcak fırında hafif çatlayana kadar pişirin.Benimkiler bu sefer çok çatladı.Tam çatlak kurabiye oldular. Lezzetleri yerindeydi ama.Bu kurabiye içinde yumurta olmadığı için kolay kolay bayatlamıyor ve ağızda dağılan çok güzel bir kurabiye oluyor. Sakın soğuk fırına vermeyin yoksa iyice yayılıp hiç güzel olmayan bir görüntüye kavuşabilirler.
Pişince hemen çıkarın ve üzerini örtün.
Afiyet olsun...


İkinci Kurabiye için Malzemeler:

125 gr mrgarin
1 bardak pudra şekeri
1 adet kakaolu puding tozu
1 yumurtanın sarısı
1 vanilya, 1 kabartma tozu
aldığı kadar un

İçi için: 1 bardak hindistan cevizi
1 yumurta akı
2 kaşık tozşeker
bir avuç damla çikolata

Yine dışını bulamak için hindistan cevizi

Yapılışı:

Hamur malzemelerini yoğurun ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. İç harcı için verilen malzemeleri karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve serçe parmağınızla ortasını oyun.
Boşluğa iç harç koyun ve yuvarlayarak kapatın. Bir kaseye hindistan cevizi koyup kurabiyeleri tamamen buna bulayın.

Yağlı kağıt serili tepsiye dizip sıcak fırına verin.Bunlar da hafif çatlayana kadar pişirin. Benim bu kurabiyeler de fazlaca çatladı ama dediğim gibi lezzetlari her ikisinin de güzeldi,

Afiyetler olsun sevgiliarkadaşlarım.Görüşmek üzere sevgiyle kalın...








Yorumlar

  1. Tek kelime ile 'Enfes..'
    Keteyi halam çok yapardı,bayılırdık biz de.Daha sonra eşimin Kayserili oluşu hasebiyle,meşhur ketelerini öğrenince,müptelası oldum diyebilirim.İçli kete ne kadar güzel bir lezzet öyle! :) Canımız istedikçe pişiriyorum şimdi,sıcacık çayla çok yakışıyor.
    Ellerine,yüreğine sağlık.Şifa olsun sizlere..
    Kalbi selam ve sevgilerimle

    YanıtlayınSil
  2. Özgencim mutlu haftalar hepsi hari
    ka ellerine sağlık öpüyorum.

    YanıtlayınSil
  3. Canım,
    ellerine sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Ketenin bir porsiyonluk halini çok beğendim.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlayınSil
  4. ellerine saglik canim.. ikiside birbirinden lezzetli görünüyorlar..

    HERKESE DUYURULUR :

    KuRaBiYe adli ETKINLIK baslattim (05 Aralik - 05 Ocak) , herkes davetlimdir..

    sende katilirsan cok memnun olurum canim.. sicacik sevgilerimle..

    YanıtlayınSil
  5. güneşli ve pırıl pırılmı :((
    ya bende orada olmak istiyorum istanbul rüzgarlı ve soğuk
    Sabah içimi donduran soğukla o sıcacık yatağımdan çıkıp işe gheldim
    ya bende fethiyede olmak istiyorum :((
    canım kurabiye ve içli kete de süper olmuş bayıldım ellerine sağlık
    afiyet bal olsun

    YanıtlayınSil
  6. Canım ellerine,emeğine sağlık..
    Tariflerin süpper gözüküyor..
    Keteyi hep duyuyorum ama,henüz tadına bakmak nasip kısmet olmadı :)
    Görüntüye bakılırsa şahane birşey..
    İçerisinde un oluşu garibime gitti ama,merak ettim tadını çok..
    İnşallah birgün ben de yapabilerim :)
    Sağlık,mutluluk dolu haftalar diliyorum ..

    YanıtlayınSil
  7. ayy pek lezzetli olmuşlar ellerine sağlık Sevgili Özgen..
    kurabiyeler ne kadar da güzeller öyle..

    YanıtlayınSil
  8. Çok güzel olmuşlar ellerine sağlık canım. Afiyetler olsun.

    YanıtlayınSil
  9. HEPSİ HARŞKA ELLERİNİZE SAĞLIK.

    YanıtlayınSil
  10. Aslı teyze vardı komşumuz Karslı idi. ne zaman kete yapsa getirirdi bize de. Onu andım şimdi, ellerinize sağlık.

    YanıtlayınSil
  11. sevgili arkadaşım benim,
    tek kelimeyle muh-te-şem diyorum.
    kete nefesimi kesti inan.elimi uzatıp alasım geldi.çok beğendiğim lakin henüz denemediğim bir lezzet.
    ellerine sağlık gönlü güzelim.
    selamlar gönderiyorum cici gönlüne...

    YanıtlayınSil
  12. kete çok güzel duruyor! ellerinize sağlık...

    YanıtlayınSil
  13. Ellerinize sağlık hepsi çok güzel görünüyor.Kayserideyken çok yerdik kete oraya göre daha farklı sanki sizinki denicem mutlaka inşallah becerebilirim.

    YanıtlayınSil
  14. Kavrulmuş unla ne de güzel olur eline sağlık.. Bloğun hayırlı olsun hoşgeldin tatlım. Güzel paylaşımlarda görüşmek üzere sevgiler..

    YanıtlayınSil

Yorum Gönderme