Yufkada Özbek Pilavı


Herkese merhabalar sevgili dost ve izleyenlerim,
Sizlere harika bir ziyafet pilavı tarifim var, hem şık , hem lezzetli hem de ana yemek niteliğinde bir pilav bu. Ayrıca bunu çay saatlerinizde bile börek yerine sunabilirsiniz diye düşünüyorum.
Ben bu pilavı memleketten gelen sevgili çocukluk arkadaşım ve ailesi için akşam yemeğinde hazırladım. Daha önce de üstü açık olarak pasta görünümünde kat kat yapmıştım.Bakınız.http://mutfakta1inci.blogspot.com.tr/2012/10/ozbek-pilavi-nihayet-dondum.html
Yenisini buyrun paylaşalım:


Malzemeler:
500 gr küçük kuşbaşı kuzu eti
2 bardak pirinç
3 adet havuç
1 adet kuru soğan 
3 diş sarımsak
1 bardak haşlanmış nohut
1 kaşık tepeleme tereyağ
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz, karabiber
1 çay kaşığı zerdeçal ve yenibahar
3 bardak etsuyu
3 bardak su
1 küçük çay bardağı yıldız şehriye ( başka bir çeşit de olur )
1 tatlı kaşığı şeker, yarım limon suyu
1 adet yufka
1 çay bardağı tuzsuz badem
Yapılışı:
Önce arkadaşlar eti düdüklüye alıp bir küçük soğan, defne ve tane karabiberle haşlayın. Sonra suyunu süzüp kenara alın.
Pirincinizi iyice yıkayın ve ılık suda bekletin.
Havuçları ya rendeleyin ya da incecik jülyen doğrayın, ben rendeledim çünkü ufaklık diğer türlü yemiyor.
Soğanı ve sarımsakları  minik doğrayın.
Tencereye tereyağ ve zeytinyağını alın, eriyince soğan ve havuçları ekleyin, biraz kavrulunca şehriyeyi ilave edin.
Şehriyelerin rengi koyulaşınca pirinç ve sarımsakları ekleyin. Pirinci kavurmaya başlayın, limon suyu, şeker ve tuzunu ilave edin. Zerdeçal, karabiber ve yenibaharı da ekleyin. Nohutları d ilave edin.
3 bardak etsuyu ve 3 bardak da normal suyu ilave edin, karıştırıp tencerenin kapağını kapatın, kaynamaya başladığında ocağın altını kısıp pişmeye bırakın.
Suyunu çekince üzerine önce kağıt havlu alıp dinlenmeye bırakın.
Bu esnada bademlerin üstüne sıcak su dökün ve 5 dakika bekledikten sonra kabuklarını soyun.
Büyük boy ortası delik bir kek kalıbını tereyağla iyice yağlayın, bademleri istediğiniz şekilde üzerine yapıştırın.
Yufkayı açın ve  önce ikiye kesin bunu kalıba kenarlarını dışarı taşırarak güzelce yerleştirin.


Haşladığınız etleri bir tavada 1 kaşık tereyağla biraz kavurun, bu işlem eti daha lezzetli hale getiriyor, kavurma gibi oluyor.
Etin yarısını pilavla karıştırın, diğer yarısını önce yufkanın üstüne yayıp pilavı etlerin üstüne yayın, kaşıkla bastırın ve kenardan taşan yufkaları pilavın üzerine kapatın.
Yufkanın üzerini fırçayla yağlayın ve ısıtılmış fırına verin.
Yufka kızarana kadar pişirin.
Pilav ılındığında servis tabağına kalıbı ters çevirin, dilerseniz bir 10 dakika daha fırına verip ters çevrilmiş kısmı da iyice kızartabilirsiniz.

Bu kadar arkadaşlar afiyetler olsun, hepinize tavsiye edeceğim ana yemek değerinde bir pilav, yanına ayran ve yeşil salatayla harika olur.
Sevgiyle, afiyetle kalın...

Yorumlar

  1. Elinize sağlık.cok lezzetli olacağa benziyor.Yalnız 6 bardak su fazla gelmiyor mu acaba iki defa pisme isleminden gectigi icin pirincler tane tane kaliyor mu onu merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır fazla gelmiyor çünkü biz pirinci kavuruyoruz,normal kavurma usulu yapıyoruz.Kavurunca pirinç yumuşamış olmuyor ki

      Sil
    2. Tabii kavurarak bırakmıycaz su ekliycez ama.2 bardak pirince 6 bardak su fazla gelir gibi aklıma gelmisti o halde fazla gelmiyor yani lapa olmuyor :)

      Sil
    3. Sevgili izleyicim burada 2 bardak pirinç var ama içindeki diğer malzemeler de fazla merak etmeyin bu miktar yeterlidir

      Sil
  2. Ayy harika gözüküyor... :)

    YanıtlaSil
  3. Off bu nasıl yenilesi bir şey ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Merhabalarrrr...deeptonu'un Bloglardan Seçmeler yazısından ziyaretinize geldim ve G+ ekledim sizi :) :) :) Sevgiler....
    http://yesimlehertelden.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder